Cand iubesti… socotesti
Cont separat sau comun?
Puterea de decizie nu este intotdea – u na apanajul celui care castiga bani. In multe cupluri, unul aprovizioneaza portofelul si celalalt gestioneaza banii. Controland cheltuielile partenerului, el sau ea isi potolesc nevoia de a stapani. Pana unde putem crede ca banii celui de langa noi ne apar tin? Pana unde avem dreptul sa mer gem in gestionarea portofelului ce luilalt? Intrebarea se pune de la casatorie, avand in vedere alegerea regimului matrimonial.
Se pare ca doar o minoritate a cuplurilor (cca 10%) alege „separarea bunurilor“: in caz de divort, fiecare isi recupereaza contributia pentru bunurile achi zi tio nate impreuna dupa casatorie. O majoritate importanta alege o alta varianta: ce a fost achizitionat dupa casatorie apartine in mod egal celor doi soti.
A opta pentru prima varianta presupune faptul ca ai in vedere posibilitatea separarii. Acest lucru poate fi perceput ca o angoasa catre de par tener. Casatoria poate implica o viziune idealista despre statutul economic al celor doi. Unii parteneri do resc ca fuziunea dintre ei sa se reflecte si la nivel material. Insa conturile se acomodeaza prost cu aceasta idee a dragostei.
Iubirea nu regleaza totul. In viata cotidiana, majoritatea cuplurilor opteaza pentru un cont comun. Dar a imparti totul presupune si datoriile. Partenerii trebuie sa isi acorde reciproc puterea de a controla cheltuielile celuilalt. Idealul este ca fiecare sa participle la bugetul comun cu o rata din veniturile sa le si sa gireze propriile economii intr-un cont separat.
Cand doar unul cheltuie
A avea un cont personal nu ajunge pentru garantia respectarii autonomiei si a libertatii celuilalt. Psihologii afirma ca relatia noastra cu banii se construieste din copilarie, in functie de convingeri si de mesajele transmise de catre parinti. Unii au fost crescuti cu frica de a nu le lipsi ceva, altii in abundenta. Daca cei doi parteneri au o perceptie diferita a lumii, intervine neintelegerea.
Mariei nu ii place sa stie ca sotul ei isi cumpara CD-uri cu banii personali, pentru ca asa nu poate sa ii tina socoteala. Dorinta de control reflecta nevoia ei de siguranta. Ai dreptul sa te superi pe un partener iresponsabil, care goleste pusculita familiei. Dar daca isi cheltuieste din cand in cand propriii bani pentru a-ti oferi cadouri sau pentru a-si face o placere, e preferabil sa te intrebi de ce nu iti acorzi si tu acest drept.
Aceasta retinere poate reflecta niste angoase vechi. Maria spune: „cand sotul meu cheltuieste, imi trezeste teama de lipsuri. Cand eco nomises te, imi aminteste de pa rintii mei care puneau bani deoparte, temandu- se ca vom fi stramtorati.“
Prin urmare, dincolo de sentimente si idealizari, banii conteaza foarte mult in cuplu. Ei nu reprezinta doar mijlocul de asigurare a existentei, ci si modalitatea noastra de expresie afectiva. Cum poti evita sa faci din acestia o sursa de conflict cu partenerul tau?
Situatiile sunt foarte com plexe, dar esentialul pentru o pereche este sa aiba baze sanatoase: valori comune, sensul responsabilitatii, intelegerea si disponibilitatea de a discuta.
Banul, simbolul dominatiei
Psihologul Oana Lefter afirma: „Banul a devenit, prin excelenta, un simbol al dominarii, al dreptului de a stapani peste celalalt. In cuplu, acest fenomen se observa din ce in ce mai pregnant. Ideea de a construi ceva impreuna, de parteneriat pentru un tel nobil se poate transforma in dorinta de a-l manipula pe cel de langa tine. Cele mai multe probleme care apar astazi in cuplu au in componenta lor acest aspect legat de situatia financiara. Intalnim multe cupluri in care exista o adevarata competitie in acest sens – cine castiga mai mult, el sau ea? Pentru ca cel care are mai mult ii poate dicta celuilalt sa joace dupa regulile lui. Multi dintre cei care ajung in terapie sau in consiliere traiesc astfel de situatii.”
Editare de Irina Gabriela Buda
Foto: Guliver/Getty Images