Care este rolul fanteziilor
Picanterii pentru iubire
Depaseste-ti inhibitiile
Scapa de interdictii!
Nu te lasa dominat de media
Linisteste-te narcisic
Sa le visezi sau sa le traiesti?
Sa taci sau sa te confesezi
Foloseste-le, dar nu abuza
Fiecare cu propriul scenariu erotic
Imaginatia trebuie hranita
De citit
Daca ai citit Luni de fiere, romanul lui Pascal Bruckner, sau ai vazut filmul omonim al lui Roman Polanski, stii despre ce e vorba: iubirile se nasc si mor, dar merita sa fie traite intens. Constientizata sau nu, imaginatia erotica ne alege de multe ori partenerul si ne determina comportamentul. Poate fi o „leoaica“. In general, animalul sta in cusca. Dar si cand se dezlantuie…
O femeie se deghizeaza in cadana. Alta e… soldat. Un barbat adora tocurile inalte. Ce rol joa-ca toate aceste „alinturi ale creierului“? De-acum insa e bine sa deosebim: exista un alint mai zgrunturos, mai material si mai ofensiv, cel masculin. Celalalt, mai romantic, pastelat si parfumat, este feminin. Iata ce spune Cosmina Pacurar, psihosexologul pe care l-am consultat in aceasta chestiune: „O femeie vede viata diferit de un barbat. Relatiile sunt percepute si concepute diferit de femei si barbati. Ca atare, si fantasmele sunt diferite. Aici vorbim, bineinteles, de majoritate. Diferentele pot constitui insa un avantaj pentru cuplu, tocmai pentru ca viziunile diferite pot imbogati experienta comuna. Ne pot feri de monotonie, ne pot apropia de partener/partenera, ne ajuta sa ne cunoastem mai bine.“
Picanterii pentru iubire
Psihologii numesc acest tip de comportament fantezie sexuala. E inutil sa te duci cu gandul mai departe, catre perversiuni sau transgresiuni: fanteziile sunt foarte normale si majoritatea chiar banale. Cosmina Pacurar le numeste „clasice“.
De ce sunt clasice? Pentru ca „majoritatea oamenilor au in comun multi factori care au dus la formarea acestora. Bineinteles ca aceste fantezii se schimba de-a lungul vietii, fie pentru ca o parte au fost indeplinite, fie deoarece la un moment dat in viata ele nu mai sunt relevante pentru noi ca indivizi, pentru dorintele si nevoile noastre.“
Fanteziile sexuale sunt un produs al imaginatiei, care iti permite sa iti iei o anumita distanta fata de realitate atunci cand nu esti satisfacut de ea. Sa nu uitam ca iubirea reprezinta, ea insasi, o realitate superioara, in care proiectiile noastre subiective sunt dominante. E normal, asadar, ca realitatea cotidiana sa fie, de cele mai multe ori, inferioara starii de indragostire… In cea mai mare parte a timpului, fanteziile joaca un rol pozitiv in viata ta amoroasa.
Daca ar trebui sa le imparti pe categorii, chiar daca sunt proprii fiecarui individ in parte, ai putea sa le clasezi in doua mari familii: „creativii“, care le imbogatesc mereu datorita imaginatiei, si „ timizii“ cei care au inhibitii de care scapa prin recursul la imaginar. Am putea adauga doua modalitati de exprimare: cele care raman secrete, de domeniul imaginarului, si cele care se concretizeaza prin trecerea la fapte: punerea in scena a propriilor proiectii, intr-un cadru propice. Intr-un cuplu stabil si multumit, fantasmele sunt mai ludice si mai indraznete. Ca sub efectul alcoolului.
„Vorbind in timp ce faci dragoste, evocand situatii imaginare, te exciti mai tare, il simti mai intens pe cel de langa tine si scapi de rutina“ spune Luiza G., profesoara casatorita de trei ani, careia i se intampla sa se imagineze cadana intr-un harem sau infirmiera.
Fanteziile permit amplificarea placerii, „decolarea“, aprofundarea senzatiei, pentru o sexualitate mai creativa. Legatura intima devine astfel mai puternica, in masura in care fanteziile raman un secret intim. Intr-o relatie macinata de rutina, fantasma sexuala compenseaza disparitia unor sentimente sau cel putin a unor senzatii. De pilda: Gabriela H., chirurg, este o bovarica erotica, la fel ca cei mai multi dintre noi. Cand este pe punctul de a atinge orgasmul in bratele sotului, se imagineaza in bratele unui necunoscut mascat. Iar placerea o deconecteaza de toate problemele pe care le are in cuplu…
Depaseste-ti inhibitiile
Alina H., politista, 30 de ani, are in cap un scenariu foarte precis, inca de la varsta de opt ani: „Sunt o biata fetita prinsa de niste soldati rai. In curtea scolii, le ceream prietenelor sa ne jucam de-a doctorul. A face dragoste fara acest gen de scenarii nu prezinta niciun interes pentru mine: ma simt ca o bucata de carne.“ Alina se foloseste de fantezia ei ca de un refugiu. Scenariile pe care le regizeaza o ajuta sa depaseasca tipul de respingere pe care o simte fata de sex. Pentru ca a avut o copilarie fericita, nu stie de unde vin rezervele ei.
„De la o educatie prea stricta, probabil“, sugereaza psihosexologul Cosmina Pacurar. Persoanele foarte inhibate se simt usurate atunci cand isi imagineaza ca sunt fortate; asta atenueaza sentimentul de culpabilitate, pentru ca vinovatul este altcineva. La fel se intampla si cu femeile care au fantezii de viol. Ele sunt cele carora le este cel mai frica de viol, de fapt, iar astfel, prin fantasma, reusesc sa scape de obsesie. Punerea in practica a unor scenarii erotice infrange inhibitiile unei prime relatii.