Ce accepta femeile fara placere
Se tem de sexul anal. Felatia le dezgusta. Totusi, din teama de a fi inselate sau parasite, nu spun „nu” barbatului iubit. Sa fie aceasta o atitudine sexuala sanatoasa in cuplu?
„Femeile din Romania au o educatie si, implicit, o libertate sexuala mult mai limitata decat cele din tarile lumii civilizate, in care de mult viata sexuala este privita ca o placere, ca sursa de satisfactii si de sanatate fizica si psihica. Ca atare, unele practici sexuale sunt respinse aprioric. Cat priveste maltratarea sexuala, exista cazuri de acceptare a unor practici nedorite, dar acestea tin de patologia psihica”. Astfel deschide discutia psihanalistul Genoveva Teleki.
Anumite femei merg pana intr-acolo incat consimt tacit la o adevarata maltratare sexuala. Intrebandu-le pe femei, nu putine au fost cele care au raspuns: „Felatia nu e pe gustul meu, simpla idee ma dezgusta. Totusi, ma fortez, ca sa-i fac lui placere. Cum sa rezolv asta?” sau: „De ceva timp, sotul vrea sa facem sex anal. Am spus mereu „nu”, pentru ca mi-e teama sa nu-mi faca rau, dar simt ca la un moment dat va trebui sa cedez”.
„Uneori, femeile accepta anumite practici sexuale neplacute pentru a-si salva relatia, dar genul acesta de femei face si alte compromisuri. Sunt femeile supuse, cele care au fost educate in acest spirit („trebuie sa-ti multumesti barbatul, nicidecum sa-ti placa si tie”)”, detaliaza Genoveva Teleki.
Mi-e groaza de singuratate
Acestor femei cu intimitatea violentata le e teama ca-si vor vedea barbatul iubit „mergand la alta”. Se va distruge imaginea sociala a cuplului? Vor fi condamnate la o singuratate care le inspaimanta? A-l refuza inseamna sa-si asume riscul rupturii contractului conjugal.
„Placerea sexuala a barbatului este diferita de cea a femeii, dar nu in mod fundamental. Armonizarea corpurilor tine de dorinta de a face placere celuilalt, ca premisa a primi, la schimb, placere. Negocierea, nu neaparat verbala, e cea mai eficienta”, explica Genoveva Teleki. Inca de la primele mangaieri incepe un fel de joc de-a v-ati ascunselea, care ne ajuta sa ne descoperim, sa aflam ce ne place si ce nu. „Dincolo de ceea ce e reciproc acceptat initial, e greu de trecut”, precizeaza Genoveva Teleki.
Cuplul isi construieste intreaga viata sexuala in jurul acestui ritual ce pare a fi un acord tacit. „Daca intre parteneri s-a format un ritual, acesta presupune presiunea inconstienta de a face un lucru; daca se poate vorbi deja de cod, atunci el e insotit de limitarea la niste canoane”, avertizeaza acelasi psihanalist. Descoperirea unor noi dorinte poate imbogati viata sexuala. Insa ruptura contractului evocat e, de asemenea, semn ca acel cuplu este in pericol.
„De ceva timp, lucrurile nu stateau prea bine”, povesteste Ema V., 34 de ani, casatorita de sapte ani. „Si, drept consecinta, viata noastra sexuala s-a schimbat. Sub pretextul depasirii inhibitiilor si tabuurilor, sotul meu imi impunea gesturi pe care le refuzam. A inceput prin a dori sa ne uitam impreuna la casete porno, desi stia ca imi displace. A luat obiceiul sa-mi spuna cuvinte murdare cand faceam dragoste, lucru pe care nu-l mai facuse. Cand a vrut sa facem sex anal, am inteles ca el cauta, de fapt, sa-si recapete prin forta puterea pe care i-o contestam in cuplu. Acesta a fost declinul, si am plecat.”