Now Reading
Ce accepta femeile fara placere

Ce accepta femeile fara placere

Revista Psychologies

De ce trebuie sa spui „nu”?

Potrivit Legii 217 din mai 2003, violenta sexuala in familie se pedepseste si in Romania – ca si furtul. Intr-un cuplu stabil, sunt multe femei care nu indraznesc sa spuna „nu”, punandu-si astfel in pericol sanatatea psihica.

„In ce masura anumite sacrificii pot fi echilibrate fara sa lase in urma resen­ti­men­te?”, se intreaba sociologul Cosima Rughinis. „Uneori, vi­o­len­ta sexuala este mai putin impor­tanta decat cea verbala, finan­ciara, emotionala sau decat alte forme de violenta fizica. Violenta in relatiile sexuale nu are o putere mai mare de distorsionare a vietii oamenilor decat alte agresiuni. Desigur, are consecinte asupra cuplului – acestea depind insa de felul in care dezechilibrul este trait si interpretat de parteneri si de capacitatea lor de a-si echilibra relatia, prin revendicari in alte sfere de interactiune.”

Cel mai bun mod de a spune „nu” si de a spune adevarul. Ca nu ne place ceea ce ni se cere si ca nu vrem sa ne prefacem re­pre­zinta o chestiune de dorinta, nu de dragoste. Un cuplu in care partenerii se pre­fac, se erodeaza in permanenta: nicio relatie sta­bila nu se poate construi pe minciuna. Femeile spun ca nu vor sa vorbeasca de teama de a nu fi inselate sau parasite. „O relatie asimetrica, violenta in cuplu poate avea consecinte si asupra altor persoane apropiate, in afara celor doi parteneri direct implicati, precum copiii sau familia extinsa”, argumenteaza sociologul Cosima Rughinis.

Putem constrange un barbat? Daca o femeie se poate forta si cand dorinta ii lipseste, nu la fel stau lucrurile cu barbatii – cel putin, din punct de vedere psiho­fiziologic: fara dorinta, nu exista erectie. Un barbat deprimat sau obosit se poate simti obligat, din dragoste pentru partenera, sa ii raspunda dorintei sexuale. Dar cand situatia se repeta de mai mul­te ori, ea e semnul unei in­dis­pozitii psihologice: „Teama de femei nu e acelasi lucru cu teama de a spune „nu”. Cea din urma vine din teama de a nu pierde dragos­tea femeii.

Putem banui ca acesti barbati au avut o mama domina­toare, tip de mama care repre­zin­ta nu un mit, ci o realitate”, puncteaza Genoveva Teleki. Barbatul se va forta sa-si mascheze lipsa de dorinta. Dar in locul sau va vorbi corpul sau: va avea din ce in ce mai multe tul­bu­rari de erectie; pana la final, cand va a­junge la impo­tenta. Exista nu nu­mai femei, ci si barbati, care se for­teaza la practici sexuale nepla­cute, neindraznind sa-si refuze partenera. „Diferenta este doar statistica. Din cauza men­talitatii sociale de tip patriar­hal, sunt mai putini barbati submisivi decat fe­mei”, precizeaza Genoveva Teleki.
Adaptare: Cristina Rusiecki
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top