Ce inseamna sa fii sexy
Imaginea conteaza….Un lucru pe care il auzim intr-o epoca in care se pune accentul pe imagine mai mult ca niciodata. Ce inseamna ca o femeie sa fie atractiva? Care este motivatia unui stil si a unei atitudini sexy?
A-ti etala atuurile estetice pare un lucru, pe de o parte riscant si, pe de alta, pozitiv. De unde aceasta dualitate? Daca dintr-o perspectiva risti sa te confrunti cu o serie de prejudecati morale si culturale, dintr-alta poti straluci din punct de vedere social. Si, la drept vorbind, este un pacat sa iti arati frumusetea si atractivitatea?
Unele femei pot face acest lucru pentru ca el reprezinta marca unei bune imagini de sine. Atunci cand stilul sexy corespunde faptului ca te simti relaxata cu tine insati, iar situatia o permite, este ok sa fii naturala. Este, oare, femeia atragatoare prea centrata pe sine? Ce inseamna sa cheltuiesti timp si bani pentru a arata bine? Se pare ca aceasta dorinta are radacini adanci. Inca din primii ani de viata, bebelusii resimt, se pare, placere, atunci cand sunt centrul atentiei tuturor.
Mai tarziu, ca rezultat al limitarilor impuse de diferitele tabuuri culturale si sociale, copilul invata sa nu se mai perceapa ca fiind centrul atentiei. Din aceasta perspectiva, femeia care adopta un stil sexy ar incerca o recuperare inconstienta a acestei stari de fapt. In unele cazuri, adoptarea unui stil sexy presupune totodata revolta impotriva unor valori si dorinta de a-ti exprima identitatea.
Maria, 32 de ani, jurnalist, vorbeste despre relatia cu sora ei si cauzele care au determinat-o sa adopte o tinuta vestimentara care sa-i puna in evidenta senzualitatea: „Sora mea mai mare era mult prea sclipitoare ca sa pot rivaliza cu ea in inteligenta. Pentru ca era, in schimb, foarte pudica, am inceput sa exist in momentul in care m-am situat in opozitie fata de ea, mizand pe seductie“.
O dovada de putere
A fi sexy, a avea curajul sa o arati poate fi o dovada de putere. Aceasta este exercitata atat asupra persoanelor de sex opus, care pot fi seduse in mod subtil, cat si asupra celor de acelasi sex, fata de care te situezi intr-un raport de comparatie. Femeile sunt atente la alte femei. Psihologul Vlad Enachescu explica: „atitudinile pro comportamentale fata de cei din jur tradeaza de cele mai multe ori, imaginea noastra fata de propria persoana, nevoia de rol si statut social, precum si, in mare masura, caracterul fiecaruia.
Cei ce se considera superiori vor manifesta un comportament de conducere excesiv. Prefera sa ii trateze cu superioritate pe cei din jur, sa se afirme fiind mereu inaintea celorlalti, atribuindu-si meritele pentru orice activitate, incercand sa se impuna prin vestimentatie (si ca stil, dar si coloristic), tonul vocii, postura, privire, mimica si gestica. La polul opus se afla personalitatile retrase, care prefera sa adopte o atitudine stearsa, comuna, care nu iese cu nimic in evidenta, dar care pot compensa aceasta inchidere in sine printr-o mult mai bogata traire interioara“.
Auto-valorizare
A fi atragatoare nu presupune automat si o implicatie de tip erotic. A fi sexy pentru ceilalti poate fi doar o consecinta a dorintei de a te simti in largul tau, de a te valoriza. Stilul sexy nu se reduce, de asemenea, la o vestimentatie mai decoltata sau la un fard mai strident. El presupune, mai degraba, o atitudine, un fel de a fi. Iar acesta, la randul sau, nu este echivalent cu vulgaritatea.
Dintre toate stilurile abordate de o femeie, cel sexy este cel mai probabil sa dea nastere la controverse. Aceasta poate pentru ca el presupune, mai mult ca oricare altul, a avea un impact asupra celorlalti.
Pe langa aceasta, nu putem uita lunga traditie culturala care condamna lipsa de pudoare a femeii. Astazi, insa, intr-o societate care se proclama libera de prejudecati, adoptarea unei atitudini care sa puna in valoare calitatile exterioare ale unei femei pare intemeiata.
Sa fii vizibila prin cateva detalii incitante
„Nevoia de afirmare poate face ca multe reprezentante ale sexului frumos sa adopte o vestimentatie si o atitudine care sa le scoata in evidenta prezenta. In mare parte, acest aspect tine si de tendintele actuale, din punct de vedere social; nu trebuie sa omitem faptul ca traim intr-o perioada in care totul se intampla cu o viteza mult mai mare decat in trecut, prin urmare, si cunoasterea celuilalt devine mai superficiala, mai dificila, iar imaginea primeaza.“
Vlad Enachescu