Cei 3D ai relaţiilor sănătoase

Dacă ar fi să facem un top al celor mai importante probleme din viaţa unui om, secondat de cele mai multe surse de bucurie, s-ar putea să realizăm că ceea ce este factorul comun se numește relaţia. Indiferent de vârstă, relaţiile capătă importanţă colosală în devenirea individului, polarizând stările, de la tristeţe la bucurie.
Pentru că suntem în luna femeii, iar femeia este baza multor tipuri de relaţie, pentru că relaţiile sunt un focus al existenţei noastre, las mai jos 3 semne ale unei relaţii sănătoase.
Direcţie.
Chiar dacă vorbim despre o relaţie de prietenie sau, mai mult, una de iubire, primul și, de departe, cel mai important indicator al sănătăţii relaţiei este direcţia sau scopul pe care îl hotărăsc cei doi. Cele mai multe probleme legate de analiza nevoilor individuale dintr-o relaţie vin din faptul că partenerii nu discută despre relaţia lor. Când unul dorește ceva care nu se potrivește cu sensul relaţiei lor, încep reacţiile de tip atac „Tu nu mă înţelegi”! Sau evitare: „Mai bine nu mai vorbim despre asta”, alături de supremul și distrugătorul: „oricum nu-ţi pasă”.
Direcţia relaţiilor noastre trebuie stabilită rapid, la debutul acestora, deoarece multă suferinţă poate fi evitată când facem acest lucru. Întrebări precum: „cine devii tu în relaţie cu mine?”, “Care este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla cu noi doi?”, „Ce speri să lăsăm în urma relaţiei noastre?” sunt întrebări care provoacă un sentiment de conectare și de discuţie care să aducă lămuriri asupra relaţiei.
Discreţia.
Nu știu câţi oameni văd discreţia ca pe o valoare a unei relaţii; însă generaţia actuală invită procesarea emoţiilor și sentimentelor în plen, pe social media, cu exprimări de tip „mental breakdown online” și apoi se miră că acest oversharing face ca individul să fie judecat și demnitatea-i disipată de multitudinea lucrurilor expuse, chiar de sine, în spaţiul virtual. Ne expunem jurnale în șir în postări pe Facebook pe care le numim „lecţii”, iar apoi ne întristăm când oamenii fug de noi. E așa de important acel discernământ care ar trebui să producă discreţie în vieţile noastre.
Relaţia sănătoasă este una în care durerea ta poate fi împărtășită, fără emoţia expunerii și cu dragul autentic unul de celălalt, indiferent de gravitatea celor spuse. Durerea nu arată frumos, dar ceea ce reiese din procesarea durerii alături de cineva drag este sinonim vizual cu o bijuterie, o nestemată, o perlă imaculată care poate fi, mai apoi, purtată ca un semn de aducere aminte a unui moment de creștere binevenită.
Dezvoltare.
Unde am ajuns de când sunt în relaţie? Am renunţat la visurile mele, am produs altele? Mă simt în largul meu cu defectele sau zonele de învăţare în care intru când sunt cu tine? Am crescut? Am planuri? Sau mai degrabă sunt plin de frici, mă expun tot mai rar, îndrăznesc tot mai puţin, povestesc tot mai succint și mă simt tot mai singur și fără un orizont?
E o discuţie dureroasă cea a dezvoltării, căci așa de lesne se instalează stagnarea și pârdalnic sentiment e resemnarea… doare, dar nu lasă urme; distruge, dar nu se vede. Sau, cel puţin, nu imediat.
Pledoarie pentru relaţii
Permite-ţi să iei la verificat relaţiile tale, să privești chiar intenţiile tale și să ai curajul, precum ghiocelul ce urmează să se „lupte” cu pământul îngheţat, să ieși, să provoci, să pătrunzi prin hăţișurile unei relaţii ce nu îndeplinește semnele sănătăţii și să poţi să alegi acel om care crește și (te) crește, care merge în aceeași direcţie, care este o prezenţă discretă și care, în final, poate fi ceea ce ai nevoie!
Spor la conectare!


Psiholog, Doctor în Știinţele educaţiei Fondator al Liceului Româno-Finlandez