Chillosofia: Cine trebuie să domine într-o relație? Femeia sau bărbatul?
„Caut și nu găsesc partenerul meu ideal. Valeria, unde îl găsesc?!”
Bună, dragi Chillosofi!
Astăzi în rubrica Chillosofia povestim despre dominanța în relații. Sursa mea numărul 1 de inspirație este viața pe care o trăiesc, fiind psiholog și un om cu multe hobby-uri, am sute de oameni care mă inspiră să abordez diverse subiecte pe care le putem dezbate împreună atât online, cât și fizic. Astăzi vă invit să reflectăm asupra relațiilor ideale și disfuncționale. Fiecare om a experimentat o iubire nereciprocă, dezamăgitoare, amară. Aceste experiențe sunt necesare ca să putem aprecia relațiile funcționale, care ne ușurează viața (dar e cale lungă până se ajunge aici).
Ce vei afla din acest articol:
- Dominanța în relații este un mit;
- Există iubire într-un cuplu disfuncțional sau nu;
- Rolul autonomiei emoționale în relații;
- Cum să fii dominant, fără să pari dominant;
- De ce partenerii ideali se găsesc pe planeta Marte, dar pe Terra nu;
Vorbeam ieri cu prietena mea Anca la telefon și am avut nenumărate conștientizări și o dorință puternică de a-i închide telefonul în nas. Anca are 37 de ani, necăsătorită, nu are copii.
Am avut ieri 4 ședințe și văd că am un apel pierdut de la Anca, prietena mea. O sun, ea îmi răspunde și începe ciripitul:
”Valeria, merg prin mall și văd în vitrină o geantă. Geanta este perfectă de la dimensiune până la culoare, deja vedeam cum o integrez într-o ținută elegantă de primăvară. Când o să o port o să fiu o adevărată DIVĂ. Totul a fost perfect până în clipa în care văd prețul genții – 3000 de euro. Vai, dar e doar o geantă? De ce să plătesc atât pentru un obiect? Merită? Sigur că nu! Și îmi continui plimbarea prin mall, în căutarea unei genți fake, care să pară la fel de scumpă, dar care să nu necesite o investiție atât de mare. Tu ce părere ai? Ai da pe o geantă 3000 de euro?”
Notițe pentru Chillosofi:
Anca nu are un iubit stabil, este singură de 5 ani, uneori mai are tentative de relație și pentru ea, într-adevăr, investiția de 3000 de euro este mare. Nu are un iubit pentru că nu vrea, dar crede că vrea. Anca are senzația (gândire magică) că într-o bună zi va manifesta partenerul mult dorit. Eu consider gândirea magică nimic altceva decât lene. Anca este o leneșă și comodă. Punct.
Vorbind la telefon, la un moment dat, Anca îmi spune ”Eh, dacă aveam un iubit bogat, îi spuneam lui să mi-o facă cadou. El ar fi avut de ales (ha ha, iluzia unei alegeri, râdeam eu) sau îmi transferă banii în cont sau mi-o face cadou. Ce nasol e fără un partener iubitor. Valeria, unde crezi că o să-mi găsesc un bărbat potrivit?(mă gândeam oare vorbea despre un cățel sau chiar se referă la un bărbat?!)”.
Putem presupune că:
- Anca este visătoare.
- Anca este infantilă.
- Anca este narcisistă.
- Anca este dominantă.
- Anca este materialistă.
- Anca Confundă iubirea cu tranzacția și are senzația că rolul unui bărbat presupune umplerea golurilor/rănilor provocate de tatăl ei.
- Toate variantele.
Uite în acest moment eram gata să-i închid telefonul în nas și să-i cumpăr un cățeluș, ca să îl dreseze! Reacția mea este firească, Anca a scos pe gură o aberație. În scenariul ei ideal: bărbatul este bogat, ea este o prințesă; Prințul toată ziua se gândește la ea, oare ce pofte mai are, poate e la shopping și îi trebuie o geantă în valoare de 3000 de euro. Mă întrebam (obosită, după 4 ședințe de terapie) pe ce lume trăim, dacă așa sună definiția uni bărbat iubitor…M-a cuprins o frustrare și o tristețe cumplită.
Putem găsi iubirea pe instagram?
O întreb pe Anca dacă vorbește serios sau face mișto de mine. Anca îmi zice că a văzut pe instagram cum fetele primesc genți fără să facă nimic. Anca este victima rețelelor sociale. Generația actuală este victima rețelelor sociale. Peste tot se promovează relațiile în care Ea (femeia) este figura centrală, iar El (bărbatul), e în umbră. În acest cadru, banii sunt pe primul loc și aceștia trebuie consumați PE ANCA. Această minunată gândire magică, care stimulează inflația în relații.
Răspunsul meu, deși voiam să închid telefonul și să îmi văd de treabă, a fost următorul:
”Draga mea, Anca!
Este minunat că vorbim deschis și că ai încredere în mine, dar ceea ce vezi în filme sau pe instagram este o minciună. Cu blândețe îți spun că în aceste condiții vei ajunge mai ușor la nefericire, decât fericire. Ai așteptări nerealiste. În Chillosofie partenerii ideali nu se caută. Ceea ce cauți tu nu există pe planeta Pământ. Eu zic să-l suni pe Elon Musk, să îți caute ursitul pe Marte, că aici nu ai nicio șansă să îl găsești. Trăiești în România, aici salariul minim pe economie este 1898 lei. Încetează să crezi că ești o entitate înjumătățită. Ești o ființă vie, o creatură fascinantă, talentată și COMPLETĂ. Ești prietena mea, văd în tine multe calități. Separă-te emoțional și financiar de părinți, asumă-ți responsabilitatea de a trăi viața fără să depinzi de portofelul altcuiva, dezvoltă niște talente, învață-te să îți vinzi produsele, să câștigi pe cât cheltui și să îți asiguri confortul necesar, ca să nu mai cerșești bani de o geantă.
Fiecare om este responsabil pentru emoțiile sale. Fiecare om este obligat să-și care singur bagajul. Prințul tău nu este obligat să-ți vindece conflictul cu tata, este obligația TA, Anca.”
Ce înseamnă pentru români o relație
Anca are o relație toxică cu geanta văzută în mall. Este relativ ok. E grav și trist atunci, când visăm să avem o relație în care totul este roz, înțelegere 24/24, iubire veșnică, vacanțe în Maldive, satisfacție sexuală maximă, dar, când vedem cât trebuie să învestim într-o astfel de relație, continuăm căutările.
80% din pacienții mei nu vor o relație, dar au nevoie de una. Paradoxal, cei 80%, adica 363 de oameni, indiferent de gen, au liniște în afara unei relații. Într-o relație, acești 363 de oameni își pierd liniștea și libertatea! Suferința cumplită are următoarele elemente: partenerul nu este ideal, nu face ce trebuie, este rece, nu știe să iubească, nu merită iubire!
Femeile caută sponsor (domină prin sex), bărbații refuză să fie sponsori (domină prin sex). Relația devine o tranzacție la nivel fiziologic. S-a încheiat explicația. Alte întrebări?
Cuplul disfuncțional
În cuplul disfuncțional singura modalitate de conectare este inteligența rațională, de unde reiese că emoția și sexualitatea nu fac parte din ecuație. Anca + Vasilică = tranzacție (o geanta, o cină, act sexual, un mesaj).
Societatea poate considera acest tandem un cuplu, dar acest tandem nu există pe plan emoțional și nici sexual. Plăcerea actului sexual este stimulată de emoții profunde, la care nu se ajunge într-o relație disfuncțională.
Anca nefiind autonomă la nivel emoțional (retraumatizare constantă în tentative de relație) și fizic (depinde de banii părinților) alege relațiile cu rațiunea. Pică mereu în capcana minții, care ca un papagal care știe o singură propoziție spune: ”tranzacțiile sunt bune, vei primi o geantă, alege-ți un sponsor”.
Există egalitate în cuplu sau mereu va exista o figură centrală și una în umbră?
Gândirea magică împiedică femeile să construiască o relație pe termen lung, Anca este un exemplu minunat.
Anca visează să fie figura centrală în relația cu prințul imaginar, dar figura centrală va fi mereu sponsorul. Ecuația nu are necunoscute aici: Dispare tranzacția, dispare relația.
Anca nu are relații eșuate, are tranzacții reușite. Papagalul gândirii magice își atinge scopul, dar ea, ca femeie – nu se dezvoltă, îmbătrânește și e disperată să-și găsească potențiale tranzacții.
Dacă Anca ar fi Chillosof: Check-list pentru femei pregătite pentru o relație sănătoasă
Pe planeta Chillosofia figura Centrală (dominantă) într-o relație are următoarele funcții:
- Figura Centrală (Partenerul 1 și Partenerul 2= Cuplu):
- Analogie: Partenerul cheie sau conexiunea centrală în relație.
- Explicație: Figura centrală reprezintă partenerii în cuplu. Partenerii stabilesc o conexiune profundă și semnificativă.
- Gravitația (iubirea):
- Analogie: Atracția emoțională și psihologică între parteneri.
- Explicație: La fel cum gravitația menține planetele în orbite, atracția emoțională și psihologică între parteneri menține relația.
- Sateliții Naturali (viața în afara cuplului):
- Analogie: Familia, prietenii și alți factori care orbitează în jurul relației.
- Explicație: Sateliții naturali pot fi considerați ca fiind membri ai familiei sau prieteni apropiați care influențează sau sunt afectați de relație.
Este important să reținem că aceste analogii sunt simplificări și că relațiile sunt extrem de complexe. Fiecare planetă și relație sunt unice în felul lor, iar influențele pot varia în funcție de context și circumstanțe.
Recomandări pentru Chillosofi
Dragi Chillosofi,
O relație perfectă necesită o pregătire din partea ambelor părți, ca să vă asigur că sunteți pregătiți o viață împlinită vă recomand să citiți câte ceva despre:
1. Freud și Dezvoltarea Psihosocială;
2. Teoria lui Adler despre Complexul de Inferioritate;
3. Teoria Legăturilor Afective (Object Relations Theory);
Aceste materiale o să vă ajute să înțelegeți mai bine ce înseamnă dorința de a fi dominant într-o relație.
Vă îmbrățișez,
Valeria Jalenco
www.valeriajalenco.ro
www.chillosofia.com
Contact +40770 598 848
Valeria JALENCO, psihoterapeut, psiholog clinician, om de afaceri de succes, aduce o perspectivă inovatoare în domeniul comunicării și psihologiei. Cu studii acreditate la prestigioasa Arden University din Marea Britanie, la cei 27 de ani ai săi, Valeria a trăit deja o moarte clinică și a obținut două diplome universitare și două mastere. Originară din nordul Republicii Moldova, s-a stabilit în București de 8 ani. Experiența ei impresionantă de peste 1500 de ore în consiliere individuală definește un expert în psihologie. Valeria abordează terapia individuală cu o viziune hibridă, combinând elemente de psihanaliză, tehnici cognitiv-comportamentale și integrând inteligența emoțională. În calitate de psiholog, Valeria JALENCO nu doar oferă consiliere, ci deschide uși către autodescoperire și vindecare.