Chillosofia: De ce noi, românii, evităm căsătoria (evităm divorțul)
Astăzi în rubrica Chillosofia vorbim despre frumusețea României. Chiar vă rog, să vă imaginați harta României. România este o țară frumoasă, o țară, unde geografic vorbind, avem loc pentru multă iubire și abundență.
România are un relief caracterizat printr-o mare diversitate și complexitate: avem lanțuri muntoase (28%), dealuri și podișuri (42%) și câmpii (30%). Generozitatea resurselor naturale vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje.
Psihicul nostru are și el, la rândul său, un relief: inteligența rațională (28%), inteligența sexuală (42%) și inteligența emoțională (30%).
Să facem legătura: munții = rațiune; dealuri = sexualitate; câmpii = emoții.
Avantajele diversității de relief:
- Avem totul acasă.
Dezavantajele diversității de relief:
- Obișnuința sau luarea lucrurilor pe gratis.
- Surplusul de o substanță, de o conexiune, de succes – duce la un nivel înalt de saturație și creează iluzia multor opțiuni mai bune decât cele deja existente.
- Ce e gratis se consideră prea ieftin și nu se apreciază.
- Când avem multe opțiuni, confundăm oamenii cu obiectele. Obiectele sunt create pentru a fi utilizate, oamenii sunt creați pentru a fi respectați și iubiți.
- Iubim obiectele mai mult decât oamenii.
- Pierdem oamenii care ne iubesc cu adevărat.
Putem presupune că actul de căsătorie ține de un singur element din cele enumerate, dar oare o fi așa?
Să explorăm căsătoria din trei perspective:
Perspectiva din inteligența rațională
EU + SOȚUL/SOȚIA = CĂSĂTORIE
Perspectiva din inteligența sexuală
EU + SOȚUL/SOȚIA = PLĂCERE
Perspectiva din inteligența emoțională
EU + SOȚUL/SOȚIA = IUBIRE
De ce oamenii evită căsătoria?
Perspectiva din inteligența rațională
EU + SOȚUL/SOȚIA = DEPENDENȚĂ
Perspectiva din inteligența sexuală
EU + SOȚUL/SOȚIA = NEPLĂCERE
Perspectiva din inteligența emoțională
EU + SOȚUL/SOȚIA = FRICA DE ABANDON
Să explorăm răspunsurile folosind Chillosofia:
Dacă nu suntem Chillosofi, evităm căsătoria din următoarele motive: nu avem încredere deplină în partener (pentru că nu ni-l alegem noi, traumele noastre vor alege sursa de durere constantă); considerăm că loialitatea în ziua de azi nu este apreciată (vezi dezavantajele diversității); abandonul doare atât de tare, încât e mai ușor să evităm căsătoria.
Dacă suntem Chillosofi, căsătoria este un act asumat, dorit, plăcut. Partenerul ți-l alegi tu, ai încredere în el, loialitatea și respectul este reciproc, abandonul este imposibil fiindcă comunicați eficient. Din câte vedem: căsătoria poate fi atât o formă de abuz, cât și o sursa de fericire, ca o câmpie de flori. E vorba de explorator: un Chillosof va planta flori și se va bucura de viață, iar un non-Chillosof va evita contactul cu căsătoria, va alege singurătatea în doi.
A fi sau a nu fi Chillosof… alegerea vă aparține! Este important să vă păstrați autenticitatea.
Vă îmbrățișez!
Valeria Jalenco,
Fondator Chillosofia
Valeria JALENCO, psihoterapeut, psiholog clinician, om de afaceri de succes, aduce o perspectivă inovatoare în domeniul comunicării și psihologiei. Cu studii acreditate la prestigioasa Arden University din Marea Britanie, la cei 27 de ani ai săi, Valeria a trăit deja o moarte clinică și a obținut două diplome universitare și două mastere. Originară din nordul Republicii Moldova, s-a stabilit în București de 8 ani. Experiența ei impresionantă de peste 1500 de ore în consiliere individuală definește un expert în psihologie. Valeria abordează terapia individuală cu o viziune hibridă, combinând elemente de psihanaliză, tehnici cognitiv-comportamentale și integrând inteligența emoțională. În calitate de psiholog, Valeria JALENCO nu doar oferă consiliere, ci deschide uși către autodescoperire și vindecare.