Cine (si cum) mai sunt barbatii?
Exact, tatal e cel care vine sa completeze „triunghiul normalitatii”, sa ajute la desprinderea baietelului de mama si sa il invete sa fie barbat. Cand tatal lipseste, e bine ca un substitut patern sa existe, totusi, in anturajul copilului (e la fel de important si pentru fete, insa din alte motive), pentru ca baietelul sa invete barbatia. Baiatul isi constituie indentitatea mult mai greu decat o fata, care nu are nevoie decat sa se identifice cu mama.
Nancy Chodorow, o cercetatoare feminista, a studiat comportamentul diferit al mamelor fata de fii, cu urmari importante la maturitate: „Mama tinde sa se raporteze la fiica ei prin identificare. La baiat se raporteaza intr-un stil… opus. Baietii vor iesi astfel mai repede din faza pre-Oedip (pana pe la trei ani, cu aproximatie, n.n.) si vor trebui sa lupte pentru iubirea materna. Un baiat este fortat sa se individualizeze mai repede.”
Acest fapt poate avea consecinte. „Duritatea, absenta puterii de a exprima emotiile, aparenta incapacitate de atasament pe termen lung si multe altele, toate sunt consecintele acestui traumatism timpuriu“, comenteaza W. Pollock, psiholog la Harvard, preocupat de psihologia masculina. „Iar amintirea penibila a acestui abandon e reprimata”, conchide el. Sa fie totul irezolvabil, oare?
Dincolo de femei, mama
Feminismul, cu marile sale lupte si descoperiri, a fost un castig. Revendicarea dreptului la vot, la placere, la decizie asupra propriului corp si a functiei sale reproductive sunt pentru femei achizitii enorme. Numai ca aceasta rasturnare a ordinii sociale existente de secole (multe) a „dezamparat” nitel barbatii, obisnuiti cu femei si sotii ce reproduceau fidel rolul mamei de la care ei pornisera. Mama, aceasta Alfa si Omega a
identitatii masculine, detine rolul principal.
Pentru a-si construi identitatea, „barbatul trebuie sa se smulga din bratele mamei, ale feminitatii si sa invete sa iubeasca femeile fara frica, fara teama si fara manie”, scrie Leleu in cartea mai sus amintita. Ruptura timpurie de mama e diferita la baieti si, foarte adesea, violenta acesteia este subestimata.
William Pollock spune, intr-un eseu intitulat, sugestiv, „No Man is an Island” (A New Psychology of Men, New York, Basic Books, 1995) ca „barbatii formeaza relatii care, zic ei, sunt deschise si intime. Insa pentru ceilalti, ei par ca nu sunt in stare sa accepte reciprocitatea. Aceasta dilema vine, cred, din faptul ca multi dintre ei nu pot suporta sa recunoasca dependenta, mai ales dependenta de o femeie.” Dar de unde vine aceasta disperare si neliniste a dependentei?
De la mama, recunosc psihologii de toate orientarile. „Complexul Oedip e un fapt universal”, afirma psihanalistul Augustin Cambosie si, prin aceasta, se recunoaste importanta relatiei unui baiat cu mama lui, a relatiei cu tatal, mai apoi, si, implicit, tot evantaiul de manifestari de la maturitate, generate de aceasta relatie de iubire-ura…
Marte si Venus in conjunctie
Din cele doua perspective, cea feminin-feminista si cea machista-soft, reiese ca nu suntem atat de diferiti pe cat ne place sa credem, alimentandu-ne artificial si contraproductiv diferentele, in dauna intelegerii
reciproce. „Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus” spune un titlu cu intentie mai degraba comerciala decat explicativa. E o idee sugubeata, la origine, dar care, azi, face cariera pe post de cliseu cultural (sau ceea ce psihologul american Steven Pinker numea „prostie conventionala”, adica, o idee neanalizata in profunzime, gresita sau depasita, dar care circula cu succes in aerul timpului).
Daca tot suntem atat de diferiti precum planetele, invitatia ar fi la cunoastere reciproca (gestul adaptativ), si nu la contemplarea filozofica a misterului (cel dezadaptativ). Exagerand putin in acest sens metafizic, de dragul sublimului metaforei, un mare barbat al natiunii spunea ca „femeia, odata o vezi ca da ochii peste cap si ramane in vise…” (Gigi Becali, citat de Radu Paraschivescu in volumul Mi-e rau la cap, ma doare mintea, Humanitas, 2009). Sa nu cadem in agnostica mirare, totusi…
Homo exoticus?
Cum iubesc barbatii? „Simplu. Fara multe vorbe, cu pasiune, altfel decat femeile”, spune psihanalistul italian Umberto Galimberti intr-un interviu acordat Psychologies Franta. Esential acest adevar pentru o mai buna intelegere a sexelor. Si aici, femeile ar trebui sa inteleaga faptul ca diferentele fac viata interesanta. „Ei vor numai sex”, se aude adesea din partea femeilor, afirmatie la care iti vine sa raspunzi precum un abisal personaj morometian: „Pa ce te bazezi?!”. Cunosc barbati carora nu le este frica sa-si declare profunda nevoie de atasament, de siguranta a relatiei pe termen lung, nevoia de a apartine si de a oferi. Fara ca acest lucru sa le para o nevoie care ii feminizeaza. Avem, in mare, aceleasi nevoi, asta e cert. Le exprimam diferit sau in contratimp.
Abia aici se formuleaza o problema. Dar daca „formularea corecta a problemei este cel mai important element al rezolvarii ei”, cum spune psihologul american Mihaly Csikszentmihalyi… ce adevar relaxant! Macar putem incepe sa iesim din pacla ideilor primite, a cliseelor si malentendu-ului generalizat.
Text de Iuliana Alexa
Foto: guliver/getty images