Construiește relații autentice: pas cu pas către o comunicare reușită
Ai fost vreodată la un eveniment, într-o cameră plină de străini, și te-ai trezit că nu mai aveai cuvinte? Iată câteva sfaturi simple pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare/relaționare:
Descoperă cum poți fi mai sigur în conversații
Arta de a te prezenta celorlalți și de a purta o discuție poate fi ceva natural pentru unii, dar majoritatea oamenilor mărturisesc că se simt timizi, stânjeniți și nu știu de unde să înceapă.
Explorează cum poți câștiga încrederea celor din jur printr-un mod simplu și autentic.
Cele patru niveluri ale comunicării
Există patru niveluri de comunicare: discuții mărunte, dezvăluirea faptelor, împărtășirea punctelor de vedere și a opiniilor și împărtășirea opiniilor personale.
Descoperă cum să captezi atenția prin discuții mărunte, dezvăluirea faptelor și împărtășirea opiniilor, construind treptat conexiuni profunde.
Discuțiile mărunte
În cazul unor relații noi sau al unor cunoștințe noi, cel mai sigur punct de plecare este să vorbești despre problemele de suprafață. De exemplu, fă un comentariu despre vreme, evenimente curente sau despre împrejurimile în care vă aflați.
Acest lucru se numește „discuții mărunte” și este folosit pentru a „evalua” cealaltă persoană pentru a determina zona de confort dintre voi doi. Nu este necesar să dezvăluiești informații personale celeilalte persoane în această etapă, deoarece această interacțiune inițială te ajută să determini cât de „sigură” este la prima întâlnire.
Atunci când suntem stânjeniți sau timizi, discuțiile mărunte pot reprezenta un prim pas esențial în a ne simți confortabil într-un mediu social. Dacă simți că starea ta emoțională influențează conversația, încearcă să aduci subiecte de discuție care să te facă să te simți mai confortabil și să încurajeze o conexiune mai profundă.
Iar când vă simțiți confortabil unul cu celălalt la un nivel de suprafață, poți trece cu ușurință la următorul nivel de comunicare.
Dezvăluirea faptelor
Dezvăluirea faptelor este puțin mai profundă decât o conversație măruntă, în sensul că dezvălui fapte despre tine fără a declanșa subiecte de interes emoțional.
Scopul dezvăluirii faptelor este de a afla dacă aveți ceva în comun. Poți folosi aceste zone comune pentru a construi o prietenie. Este posibil să dorești să vorbiți despre carieră, ocupație, hobby-uri sau despre locul în care locuiți.
Evită subiecte precum căsătoria, divorțul, politica, sexul și religia în acest al doilea nivel de comunicare. Dacă găsești un subiect de interes comun, ai putea dori să treceți la următorul nivel de comunicare.
Împărtășirea punctelor de vedere și opiniilor
Odată ce ai stabilit că cealaltă persoană este „sigură” prin intermediul discuțiilor mărunte și ai găsit domenii de interes comun, poți construi o relație prin împărtășirea opiniilor și punctelor de vedere.
Împărtășindu-ți punctele de vedere și opiniile, îți permiți să devii vulnerabil la examinarea și obiecțiile celeilalte persoane. Intră în acest nivel de comunicare după ce te simți confortabil că amândoi împărtășiți sentimente pozitive prin primele două niveluri.
Fii pregătit să asculți opiniile noului tău prieten. Acest lucru va permite ca prietenia voastră să supraviețuiască.
Asigură-te că nu vă folosești opiniile ca o formă de „asasinare a caracterului” altor persoane. S-ar putea să fii considerat o persoană negativă și acest lucru îl poate determina pe noul tău prieten să se distanțeze de tine.
Învață cum să cultivi relații bazate pe încredere și respect, construind un pod către împărtășirea sentimentelor personale.
Împărtășirea sentimentelor personale
După ce ai construit pe baza încrederii, ai găsit lucruri în comun și ai ascultat punctele de vedere și opiniile celorlalți, este posibil să puteți împărtăși sentimentele personale. Acesta este momentul în care o cunoștință devine un prieten autentic.
Lucrurile de o valoare profundă pentru tine pot fi împărtășite fără să te simți amenințat. Vă ascultați cu atenție unul pe celălalt, fără a simți nevoia de a „rezolva” problema prietenului tău. Ești bucuros să îi reflectezi sentimentele înapoi – formând o legătură de empatie și compasiune între voi doi.
La acest nivel de comunicare, este important să asiguri o mică distanță între tine și prietenul tău. Dacă distincția dintre tine și prietenul tău devine de nerecunoscut, este posibil ca relația ta să se strice. Dacă știi cum să-ți gestionezi propriile sentimente, atitudini și comportamente, menținând în același timp prietenia la acest nivel, vei construi o prietenie de succes care poate dura o viață întreagă.
Pas cu pas către o comunicare reușită
Ia inițiativa și aplică sfaturile pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare, transformând cunoștințe în prietenii autentice și durabile.
Prin urmare, descoperă cum poți naviga cu succes prin conversații, aducând mai multă autenticitate și conexiune în relațiile tale personale și profesionale.
Alina Rânbu este antreprenor, consilier, psihoterapeut, psiholog clinician și trainer, fiind studentă în domeniul dezvoltării personale de peste 15 de ani și formator în ultimii 10 ani, experiența ei bogată se referă la sănătate și stare de bine, vindecarea traumelor cauzate de abuzuri, managementul stresului, transformarea mentalității, performanță înaltă și succes financiar. În practica sa privată de consiliere, Alina lucrează cu schimbătorii de destine din lume, care creează mișcări și inițiative, împuternicind femeile lider să facă cea mai bună treabă în lume, pentru a ridica antreprenoriatul în sectorul de wellness, vindecare, coaching și dezvoltare personală. Alina este pasionată de împuternicirea femeilor pentru a-și crea o afacere și o viață pe care să le iubească, utilizând un amestec unic de strategie bazată pe suflet, capacitatea intuitivă înnăscută, recalibrarea energetică și reprogramarea mentalității pentru a accelera rezultatele urmărite.