Cum abordăm principalele probleme care pot apărea în cuplu?
Fiecare dintre noi venim în relație cu un bagaj emoțional, creat în urma unor situații din trecut, din copilărie. Deși sunt întâmplări care au avut loc când noi eram mici, acestea au repercursiuni asupra vieții noastre de adult și ne pot împiedica să avem o relație de cuplu fericită.
Poate adesea ți se întâmplă să dai vina pe celălalt, însă trebuie punctat din start, că nu este o soluție salvatoare, ba din contră, nu va conduce la niciun rezultat benefic pentru relația voastră. Problemele în viața de cuplu sunt dintre cele mai variate. În acest articol ne propunem să aducem în vizor trei dintre ele. Află cum pot fi gestionate!
Infertilitatea
O problemă spinoasă pentru multe cupluri o reprezintă infertilitatea. Aceasta aduce sentimente de vinovăție și eșec sau chiar emoții copleșitoare. Infertilitatea este de obicei definită ca nereușita apariției unei sarcini după un an sau mai mult de activitate sexuală regulată în timpul ovulației. Cauzele care duc la diagnosticul de infertilitate sunt multiple și pot afecta atât femeia, cât și bărbatul.
Este foarte important ca cei doi parteneri care vor să devină părinți, să ajungă la medicul specialist în infertilitate. Astfel, vor primi diagnosticul complet și corect și vor putea începe investigațiile amănunțite recomandate de medic. Consilierea psihologică, sprijinul din partea membrilor familiei, susținerea reciprocă între parteneri, lipsa învinovățirii sunt de asemenea aspecte importante care ajută la depășirea diagnosticului de infertilitate.
La ora actuală există inseminarea intrauterină sau artificială care rezolvă multe dintre problemele de infertilitate, atât masculină, cât și feminină. Ce înseamnă această procedură? Inseminarea artificială reprezintă introducerea spermei prelucrate în cavitatea uterină cu un cateter special. Așadar, fecundația se va produce natural în trompele uterine. Dacă te întrebi care este diferența între inseminarea artificială și fertilizarea în vitro, trebuie să știi că în cazul acesteia din urmă, fecundația are loc în laborator. Astfel, în cavitatea uterină va fi transferat direct embrionul.
Certurile frecvente
Relația în care cei doi nu se ceartă este un mit. Certurile care au loc din când în când sunt normale, nu înseamnă că există riscul unui divorț. Fiecare gândește și simte diferit, iar în cazul în care nu există comunicare și nu ne exprimăm dorințele și nevoile, favorizăm acumularea frustrărilor, astfel că de aici și până la reproșuri sau ceartă nu mai este decât un pas.
Este esențial ca atunci când s-a iscat o ceartă, să eviți ca aceasta să escaladeze într-un scandal de amploare. Cum faci acest lucru? Respiră adânc și încearcă să te calmezi. O discuție purtată la nervi nu poate să aducă nimic bun. Este mai bine să vorbiți calm și să încercați să găsiți soluții, decât să folosiți cuvinte grele, de care ulterior să vă pară rău.
Într-o ceartă, tendința este să îl învinovățești pe partener, să îți susții punctul de vedere și să îți impui perspectiva. Stați pentru scurt timp separat, în camere diferite și după o pauză de bun augur inițiați discuția. Nu te grăbi să-ți întrerupi partenerul când vorbește! Ascultă-l și asigură-te că ai înțeles ceea ce vrea să-ți transmită. Este important să înțelegi ce crede și ce simte celălalt. Ține cont că scopul vostru este să căutați soluții la problema care a iscat cearta, să ajungeți la un consens. O idee ar fi să propuneți mai multe soluții și să stabiliți de comun acord care este cea care vă avantajează pe amândoi.
Problemele financiare
Banii reprezintă un motiv frecvent de dispută în rândul cuplurilor, de regulă pentru că sunt prea puțini sau nu sunt gestionați corect. Comunicarea și asumarea responsabilităților devin astfel prioritare.
O soluție poate fi aceea de a contribui amândoi la cheltuielile pe care le aveți, ca de exemplu cele cu facturile sau cu alimentele. Această împărțire nu trebuie realizată neapărat în mod egal, ci poate fi făcută procentual din salariul pe care fiecare îl are. Un alt aspect de luat în considerare este să reușiți să aveți un cont de economii pentru situațiile de urgență. În felul acesta, în cazul unei cheltuieli neprevăzute eviți să mai apără starea de presiune sau chiar vreo posibilă ceartă.
A învăța să vă optimizați finanțele este un alt lucru de avut în vizor, iar primul pas este dat de examinarea atentă a cheltuielilor pe care le aveți pe parcursul unei luni de zile. Nu uita că banii pe care îi câștigați lunar nu se duc doar pe facturi, rata la bancă sau alimente. Ia în calcul cheltuielile destinate petrecerii timpului liber și nu uita nici de contul de economii, care îți asigură un nivel de confort suplimentar. Apoi o să vă fie mult mai ușor să găsiți noi posibilități prin care să economisiți bani.
Când te afli în relație, trebuie să depui efort constant că sa o menții frumoasă. Problemele care apar pot să destrame ușor buna înțelegere, dacă nu există dorința conștientă de a lupta pentru un trai fericit în doi.