De ce ne este teama sa ne despartim?
Plictiseala, certuri, diminuarea dorintei sexuale… Putin cate putin, se naste gandul despartirii. Dar chiar si atunci cand ne hotaram sa incheiem relatia, apare indoiala. Constatam ca ne este foarte greu sa rupem legatura. Ce ne retine oare de la acest pas?
„Atunci cand m-am despartit de sotul meu, am fost foarte mirata de numarul mare de oameni care mi-au spus:
«Daca as avea curaj, as face acelasi lucru»“, povesteste Carmen L., agent imobiliar. Ea insasi a asteptat trei ani pana sa ia aceasta hotarare: „Nu ma simteam pregatita. Stiam ca o sa-mi fie greu. Trebuia sa am un moral suficient de puternic ca sa pot trece prin asta“.
Cati dintre noi nu au trecut la un moment dat printr-o situatie asemanatoare? Viata in doi a devenit apasatoare, dificila, complicata. Avem impresia ca am incercat totul, totusi nici o ameliorare: plictiseala, certuri, stingerea dorintei sexuale… Oare sa ne gandim la despartire? Pe nesimtite, aceasta idee se coace si devine de neocolit. Dar de aici si pana la a o pune in aplicare…
„Sa rupi o relatie inseamna sa pleci, si sa pleci inseamna sa mori, mai mult sau mai putin, de fiecare data. Hotarat lucru“, scriu Sonia Dubois si Olivier Macé in „Ruptura“, (Editura Trei, Bucuresti, 2008).
Uneori, nevoia de despartire este de necontestat. Inauntrul nostru, stim fara dubiu ca e mai bine sa plecam, dar ezitam, ne indoim, incercam sa mai dam o sansa relatiei. De ce ne este frica? Pentru ca ne este teama sa fim abandonati. Psihoterapeutul Ramona Covrig crede ca „avem nevoie de un partener care sa gandeasca despre noi ca suntem de neinlocuit. Avem nevoie ca ceilalti sa aiba nevoie de noi.“
Frica de a provoca suferinta
Nimeni nu doreste sa provoace suferinta fiintei pe care a iubit-o. Cu atat mai mult daca nu are nimic sa ii reproseze. „Bunatatea noastra naturala“ nu este singurul motiv. De ce simpla idee de a pleca naste un chinuitor sentiment de vinovatie? Imediat ne vedem in rolul personajului fara inima, caruia toata lumea ii reproseaza cruzimea de care da dovada abandonand fiinta pentru care reprezinta totul.
Se mai intampla ceva in sufletul femeilor de data asta, mai ales pentru ca in interiorul cuplului femeia aminteste de rolul mamei bune, cea plina de calitati. Iat-o, dintr-o data, in momentul in care ea rupe relatia, transformata in scorpia cu care nimeni nu vrea sa semene.
„Nu aveam nimic sa ii reprosez, era adorabil, dar nu il mai iubeam. Nu voiam sa simt asta, dar nu puteam sa fac nimic“, povesteste Georgiana M., 22 ani. Lipsa atractiei insemna de fapt ca nu il mai iubeste. Se hotaraste sa il paraseasca pe Ciprian si se poarta cu mare delicatete. Ii spune ca simte nevoia de autonomie, de independenta, de iesiri cu prietenele. El nu intelege nimic (sau poate nu vrea sa inteleaga?) si in interiorul ei se naste indoiala: „Si daca drumul pe care il aleg e gresit? Oare chiar s-a sfarsit totul?“. Cand, intr-un final, el intelege apropoul, o ameninta pe iubita lui ca se va sinucide. Altfel spus, afirma ca nu poate trai fara ea. „Imi punea in spate responsabilitatea propriei lui vieti.“ Ea se simte in primul rand vinovata. Foarte vinovata. Si decide sa fuga. El nu s-a sinucis, evident.
Frica de abandon
Frica de despartire e similara cu frica de abandon, care ne face sa retraim separarea initiala de mama, traita in perioada copilariei, spun psihologii. O frica infantila care pune stapanire pe copil atunci cand intelege ca el si mama lui sunt doua entitati si ca trebuie sa renunte la fuziunea atat de placuta, devenita dintr-o data imposibila. Cand mama se indeparteaza, bebelusul, care nu are notiunea timpului, crede ca a fost abandonat. Pentru a-l ajuta sa se obisnuiasca si sa faca fata absentei mamei, i se da o jucarie. E vorba de un obiect de tranzitie, concept folosit de psihanaliza pentru a desemna ceea ce o inlocuieste pe mama in etapa intermediara dintre dependenta si independenta copilului mic.
Pentru multi dintre noi, partenerul joaca rolul simbolic de obiect de tranzitie. Plecarea inseamna pierderea acestui element linistitor, inseamna retrairea abandonului. Despartirea trezeste sentimentul de abandon, vidul, lipsa si nevoia, lucruri pe care toata viata incercam sa le umplem.