De ce ne este teama sa ne despartim?
Frica de esec
„Dupa separare, stima de sine este puternic zdruncinata la persoanele care consulta un psiholog“, spune Ramona Covrig.
„In societatea noastra din ce in ce mai competitiva, imaginea noastra depinde de succesul personal, iar un divort este frecvent asociat cu esecul personal. In special femeile pot trai sentimente de nesiguranta, ca o consecinta logica a divortului. Acest lucru demonstreaza indoielile pe care le au femeile cu privire la ele insele, o exagerata dorinta de protectie si teama dezaprobarii publice. Barbatii privesc mai rar divortul ca pe o nesansa, sunt mai dispusi sa profite de noua posibilitate de libertate aparuta in viata lor“, completeaza psihologul.
Ne-am creat imaginea cuplului ideal in copilarie si in adolescenta. Ne-am promis ca vom avea o relatie mai buna sau la fel de buna ca cea a parintilor nostri. In fata esecului cuplului nostru, Supraeul, judecatorul nostru din interior, rosteste verdictul: „Ai ratat, prin urmare nu esti decat un ratat“. Totusi renuntarea la iluzii este necesara, pentru a ne maturiza afectiv. Viata este un lung sir de despartiri. Nasterea este prima dintre ele, apoi vine scoala, adolescenta si toate etapele de dezvoltare pe care nu le putem atinge decat renuntand la cele de dinainte.
Despartirile de cuplurile succesive in care ne aflam fac, de asemenea, parte din programul nostru de viata. Ca toate marile hotarari, scot la iveala un conflict interior. Dureros, dar de cele mai multe ori benefic. 80% dintre femei si doar 58% dintre barbati afirma ca sunt mai fericiti dupa ce au divortat, conform unui recent studiu. In cel mai fericit caz, despartirea ne-a dat ocazia sa ne reevaluam nevoile si asteptarile care ne-au determinat sa ne alegem partenerul. Mai constienti de noi insine, putem construi creativ o noua viata.
O despartire nu este niciodata o catastrofa daca stii cum sa o primesti. Singuratatea este sinonima cu libertatea, timp mai mult pentru sine, reevaluarea aspiratiilor.
Adaptare: Adriana Mocca.