Depaseste gelozia
Cand gelozia devine maladiva, incepe cosmarul atat pentru cel care o suporta, cat si pentru cel care o traieste. Diverse metode terapeutice fac posibila, daca nu „vindecarea” de aceasta boala, macar controlarea efectelor sale negative.
Gelosul este un scenarist inegalabil. Prizonier al unui serial prost, el se vede in postura personajului tradat de partener. Filmeaza indeaproape gesturile partenerilor sai, ca pe niste indicii ale crimei a carei victima este el. Degeaba se justifica ceilalti actori, facand dovada nevinovatiei lor; el, obsedat de ideea ca e inselat, nu aude nimic. Catinca V. isi aminteste: „In fiecare seara, ii verificam buzunarele. Un stilou nou, o carte de vizita, un nume ilizibil scris pe o pagina din agenda, orice: consideram fiecare obiect gasit drept o proba a tradarii. In fiecare dimineata il observam minutios; cea mai mica schimbare, cel mai mic efort pentru a fi seducator; eram foarte convinsa ca va petrece ziua cu alta“.
O forma de paranoia
„Se considera ca gelozia devine patologica atunci cand o persoana se manifesta atat impotriva celor din jurul sau, cat si impotriva sa”, explica psihologul Silviu Toma. „De foarte multe ori, «gelosii» interpreteaza negativ comportamentul partenerului si trag concluzii catastrofale. Ei pornesc intr-o adevarata vanatoare de indicii care sa le confirme proiectia“. De aici pana la o forma de paranoia din pacate nu mai e mult. „In terapie se identifica drept cauza a geloziei gandurile irationale de genul «nu pot suporta sa stiu ca ea/el …» Aceste scheme absolutiste si rigide contribuie la generarea problemelor emotionale si comportamentale“, mai adauga Silviu Toma.
Niciun partener nu are, singur, mijloacele de a-l ajuta pe cel gelos sa iasa din scenariul sau obsesional. Nelinistea lui ramane incontrolabila, obsedanta si, mai ales, progresiva. Dupa ce a trecut si ea printr-o psihoterapie, Patricia C., de 39 de ani, a ajuns sa divorteze de sotul ei prea gelos. „Pentru a evita certurile, am rupt legaturile cu toti prietenii, pana in ziua in care mi-am dat seama ca nu mai indrazneam sa fac nimic. Eram in pragul depresiei.“
Cand victima celui gelos ajunge sa nu mai vada pe nimeni, se intampla ca acesta sa devina gelos chiar pe gandurile ei. Terapia comportamentala ii permite gelosului sa devina constient de ceea ce este excesiv in felul lui de a rationa si actiona. „O metoda care a imbunatatit simtitor evolutia este metoda orarului“, spune psihologul Silviu Toma. „Adica i se acorda pacientului un interval orar in care are dreptul sa discute cu partenerul despre aceasta problema.
Tehnicile de restructurare cognitiva vizeaza disputarea gandurilor absurde si nerealiste prin intrebari logice, pragmatice. Scopul terapiei este acela de a-l face pe client sa constientizeze automatismele cognitive irationale pe care le aplica comportamentului partenerului. Sa-si inlocuiasca cerintele absurde de tipul «trebuie sa ma iubeasca» cu ganduri rationale. In acest mod va intelege ca toate actiunile si sentimentele sunt corelate.“ Pentru a scapa de aceste ganduri rele – specialistii vorbesc de «disonante cognitive», cel gelos trebuie, mai intai, sa inteleaga ce se ascunde in spatele lor. E ceea ce unele terapii, si mai ales psihanaliza, incearca sa reveleze, interesandu-se de trecutul celui gelos, de cauzele acestui tip de pattern.
Dependenta afectiva
Timp de 20 de ani, Vlad M., inginer, a trait o gelozie feroce, pana in momentul in care s-a hotarat sa apeleze la specialisti. Dupa mai multe sedinte de terapie a putut scapa de obsesia sa: „Am putut intelege sursa geloziei mele: am fost crescut doar de mama… Intr-o zi, tata a reaparut, brutal, pentru a-mi «fura» afectiunea ei“. De atunci, fiecare barbat care se apropia prea tare de femeile pe care le iubea Vlad prelua, inconstient, rolul acestui „hot“ de dragoste.