Depaseste gelozia
„E o trauma care face parte din povestea mea, o cicatrice care va fi mereu prezenta“, adauga el. „Dar, pentru ca terapia mi-a permis sa-l identific, ea nu ma va mai face sa sufar.”
Gelozia tine mai intai de dorinta de a-l poseda pe celalalt. Gelosul nu vrea ca celalalt sa-i scape. In spatele acestei dorinte de posesie se ascunde o stare de dependenta afectiva. „Cand sotul meu incerca sa-si justifice crizele de gelozie, imi repeta ca nu va putea trai niciodata fara mine, ca ideea de a fi singur il teroriza“, marturiseste Patricia. Munca terapeutului consta, in acest caz, in a-l scoate pe cel gelos din aceasta relatie fuzionala, inducandu-i principiile autonomiei.
Ai incredere in tine insuti
„In cele mai multe cazuri, lipsa increderii in sine are legatura cu declansarea geloziei. O stima de sine scazuta antreneaza teama ca odata cu pierderea partenerului constructia unei viitoare relatii este pusa in dificultate”, considera psihologul Silviu Toma.
„Neincrederea in propriile calitati, accentuarea complexelor legate de aspectul fizic, teama de esec, frica de schimbare si de nou sunt insotite de idealizarea relatiei si idolatrizarea partenerului“.
O munca asupra stimei de sine se dovedeste necesara. Daca gelosul nu se simte bine fara celalalt sau se crede amenintat sa-l piarda in favoarea unei a treia persoane, aceasta se intampla pentru ca el se subestimeaza. Se gandeste ca nu e demn de afectiunea pe care-o primeste. A invata sa ai incredere in propria persoana pentru a avea incredere in celalalt este un proces, ce poate dura unul, doi sau chiar trei ani.
„In final“, se confeseaza Vlad, „nu te vindeci de gelozie, dar inveti cum sa o stapanesti.” Acest fost gelos si obisnuit cu rupturile traieste cu aceeasi femeie de aproape 10 ani. „Ea tocmai s-a inscris la un curs de spaniola. Altadata, reflexul meu ar fi fost sa o intreb cu cine a vorbit si daca la curs sunt inscrisi multi barbati. Azi, pentru ca am inteles de unde vine problema, nu o mai iau atat de tragic. Nu e intotdeauna usor, dar, in orice caz, gelozia nu ne mai strica viata.“
Femeia sau barbatul: cine e mai gelos?
Studiile au aratat ca gelozia este un sentiment intalnit atat la femei, cat si la barbati. In ceea ce priveste frecventa si intensitatea geloziei, ambele sexe sunt la egalitate.
Cauzele sunt diferite subliniaza Silviu Toma: „La femei, gelozia provine dintr-o cunoastere superficiala a partenerului, determinata si de ideea ca barbatul este un vesnic cuceritor. Gelozia feminina are o structura paranoica. La barbati gelozia este provocata de orgoliu. Ei nu pot tolera sa fie «facuti de rusine». Se poate concluziona ca femeile au, poate, mai multe manifestari de gelozie, dar geloziile patologice sunt, cu siguranta, mai puternice in manifestari comportamentale si emotionale la barbati“.
Anne-Laure Gannac Adaptarea Adriana Mocca
Foto: GULIVER.