Now Reading
Despre maltratatori

Despre maltratatori

eliza-kazan

Aceștia sunt persoane abuzive, fără scrupule, perfide, care se atașează de viețile celorlalți precum căpușele. Ei sunt lipsiți de demnitate și de valori morale, funcționând după valori negative. Sunt dominați de frică, de răutate și de egoism. Aceste persoane sunt extrem de posesive, egoiste și narcisiste. 

Ei fac pe deștepții, fac paradă de erudiție cu orice ocazie, se asigură că îi pun pe cei din jur într-o postură defavorabilă pentru a se evidenția ei, vor mereu să demonstreze că au dreptate, că ei dețin adevărul absolut, argumentele lor sunt interminabile și își construiesc propria măreție prin silogisme la fel de false ca și gândirea lor. Rațiunea, logica și intelectul sunt armele lor. Din rațiune vine și mândria.

Din cauza condiționării mentale, ei nu pot înțelege esența vieții, se frustrează și nu acceptă oportunități evolutive.

Rațiunea și logica sunt asemănătoare

Logica funcționează printr-un sistem de algoritmi prin care recunoști informațiile.

Rațiunea cuprinde mai multe sisteme, precum personalitatea, obișnuințele, mentalitatea, conceptele greșite, credințele false.

Dacă rațiunea îți spune să crezi ceva, tu crezi pentru că vine cu argumente logice pe care creierii tăi, algoritmii, programele și soft-urile tale le recunosc. Rațiunea îți creează o realitate subiectivă pe care apoi încerci să le-o impui celorlalți.

Aici începe lupta, maltratatatorul vrea să DEMONstreze cu orice preț că el e superior; și dacă nu poate, te va sfida.

Lângă aceste persoane este greu de trăit, fie că sunt parteneri de viață, părinți sau copii.

A fi maltratator presupune un mix între educație proastă, lipsă de valori și de exemple demne de urmat, mentalitate greșită și influențe energetice negative.

Putem concluziona că maltratatatorul este un cumul de sisteme negative.

Care este capcana în care pici atunci când ai în preajma un maltratator?

Îi găsești mereu circumstanțe atenuante și, fiind extrem de teatral, reușește să te înduioșeze. Dacă nu reușește, trece la amenințări care nu te mai înduioșează dar te țin legat în continuare în capcana acestuia. Apoi poate pica iar în victimizare. Să nu uităm că el are nevoie de tine și atâta timp cât îi poți îndeplini un interes, îți va oferi atenție sub diferite forme. Dacă vei încerca să îl deconspiri și să îi spui că îl vezi cum e și ce face, va încerca să mimeze o retragere în DEMNITATE, o demnitate rănită, astfel încât să te simți vinovat. Cel mai important este să demonstreze în fața comunității că tu ești vinovat și își va dedica viața acestui demers de calomniere a ta, gândindu-se chiar să „iasă din viață” dacă asta îi poate conferi șansa de a avea ultimul cuvânt, răzbunarea finală, în viziunea lui.

Care este riscul acestor relații?

Ei nu au limită și nici discernământ. Vor să îți ia totul, viața și resursele. Cel mai rău pentru ei este să îți meargă bine atunci când ai plecat din relația cu ei. Să ai un partener bun, să fii vindecat, este eșecul lor. Dacă nu ești la dispoziția lor, ești dușmanul lor.

Se pot îndrepta maltratatorii?

Sigur că da, și cel mai rău om poate avea o clipă de iluminare în care să se schimbe radical. Această schimbare este posibilă atunci când există conștientizare, când se autoobservă și apare dorința de schimbare.

Cu cât omul este mai înaintat în vârstă, cu atât sistemele respective sunt mai dominante și putem spune că îl definesc. Ar trebui să accepte că viața lui este un eșec, la fel și modul lui de a fi, și singura soluție ar fi tabula rasa.

Când ajung în acest punct, ei ar trebui să discute discret cu cei din jur, să dea de înțeles că au avut conștientizări și că vor să se schimbe. Astfel vor realiza că au susținere pentru a se schimba, că cei din jur încă le sunt alături pentru ce sunt ei în esența lor și nu pentru falsa măreție pentru care ei își pierd energia vitală ca să o susțină. Acesta este primul pas pe care este necesar să îl facă. Vor conștientiza că toată poziționarea lor, viziunea lor, sunt doar în capul lor și că cei din jur nici nu îi bagă în seamă, ori sunt în stare de acceptare și îi tolerează, dar NIMENI nu consideră adevăr o minciună.

Cum să te relaționezi cu un maltratator?

Fundamentul oricărei relații este respectul. Este important ca fiecare om să știe să impună respect. Este un obiectiv primordial ca omul să fie DEMN DE RESPECT. Respectul presupune fermitate, conduită, valori personale și morale, stimă de sine și granițe personale.

Relațiile presupun REGULI, NORME.

Maltratatorii, funcționând mai mult prin creierul de reptilă, au nevoie de aceste norme, de limite. Asta îi va ajuta să își înțeleagă perimetrul de manifestare. Ce le permiți și ce nu. Ce au voie și ce nu. Ce obligații și responsabilități au. Că este nevoie de doi pentru un tango.

Abia apoi, după ce are loc această îmblânzire, se poate trece la o relație bazată pe respect și valori umane.

Dar, pentru asta, este nevoie de voință și de reciprocitate. Și de timp.

Dacă am în preajmă un maltratator, îl pot ajuta să se vindece?

Nu. Dacă acesta înțelege că procedează greșit, este necesar să ceară ghidarea unui specialist în acest proces evolutiv.

La fel și tu, având mentalitatea de salvator, este necesar să înveți să-ți stabilești granițe, să te impui cu respect, să comunici, să te REPREZINȚI cu demnitate ca om, ca persoană.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top