Dorinta de dorinta
Americanii, mereu amatori de sigle, numesc lipsa dorintei sexuale HSD (hypoactive sexual desire, „dorinta sexuala foarte scazuta“). Acest sindrom afecteaza o femeie din trei [i un barbat din cinci. „Din fericire, nu e problema mea“, te gandesti citind aceste randuri. Cu atat mai bine pentru tine daca va merge bine in pat, dar a fost mereu asa?
Intr-o zi, flacara dorintei se stinge. Cabinetele psihologilor si sexologilor inregistreaza confidentele facute de barbati si femei care constata, dezorientati, ca dorinta lor s-a stins lent. Aceste marturisiri privind neputinta sunt frecvente in cazul cuplurilor de cursa lunga.
Holtei plictisiti de intalniri lipsite de emotie sau de surpriza constata, si ei, absenta elanului, a chefului de a se apropia de corpul celuilalt. Daca majoritatea se resemneaza sa vada ca dorinta dispare brusc din relatia sau viata lor, altii se hotarasc sa nu cedeze, cautand solutii pentru a reaprinde pasiunea. Absenta comunicarii intime, incapacitatea de a reinventa zilnic erotismul si disparitia dorintei sunt realitati cunoscute tuturor.
Remediile sunt, si ele, inscrise insa in miezul istoriei individului si al cuplului. Eduard, Ana, Bogdan si Cristina vorbesc despre experientele lor intime.
„Mi-am acoperit rusinea cu cuvinte“
Ana, o inginera de 35 de ani, si Bogdan, un profesor de 38 de ani, traiesc impreuna de sase ani. Au doi copii, de patru si sase ani. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, sexul a devenit din ce in ce mai rar, apoi absent. In 2005, s-au hotarat sa urmeze o terapie de cuplu.
Cristina are 41 de ani. O perioada indelungata a avut relatii cu mai multi barbati. La 38 de ani, dupa nasterea fetitei si dupa despartirea de tatal acesteia, s-a hotarat sa puna capat acestei adevarate vanatori sexuale. In timpul celor trei ani de singuratate, si-a pus intrebari despre ea insasi.
„Am parcurs mai multe etape: mai intai, pierderea totala a dorintei pentru orice: mancare, bautura, iesit in lume… Functionam mecanic, fara chef. Apoi am regasit progresiv gustul micilor placeri ale simturilor, al mancarii bune. Dar nu si pe cel al sexului. Am avut intalniri reusite, dar nici una nu ma entuziasma pe punctul de a ma face sa spun: «Il vreau!». Intr-o dimineata, m-am trezit spunandu-mi: «Am chef din nou sa fiu femeie». Dar nu voiam sa ma grabesc pentru atata lucru.
Azi sunt cu cineva si simt un chef nebun sa fiu in bratele lui, sa facem dragoste. Il ating, il simt, el imi aude respiratia, traim doar pentru placerea simturilor. Corpul meu de femeie se deschide de fiecare data mai mult. Marea piedica in relatiile dintre barbati si femei este sa numesti «dragoste» ceea ce nu e decat o poveste de alcov. Cand ma indrept spre un barbat, ce vreau de la el cu adevarat? Vorbeste corpul sau ratiunea ?
Sunt intrebari care mi-au servit ca punct de plecare pentru ceea ce gandeam. Pana atunci, am trecut de la un barbat la altul fara nici o problema, dar si fara a-l dori cu adevarat. A fi in cuplu era singurul meu mod de viata. Nu simteam cu adevarat dorinta pentru celalalt, voiam pur si simplu sa nu mai fiu singura. Declicul a fost esecul relatiei cu tatal fiicei mele. Eram deprimata, aveam o imagine proasta despre mine… Mi-am spus : «De data asta, in loc sa ma arunc in bratele altuia, voi astepta sa ma simt cu adevarat atrasa de cineva».
A trebuit sa astept mai mult de 40 de ani pentru a simti o adevarata atractie pentru cineva, gandindu-ma ca aceasta stare n-ar dura mai mult de doua sau trei luni. De fapt, mi-au trebuit trei ani pana sa-mi revina cheful de a face dragoste.”
Sa vrei sa simti dorinta
Pentru a desemna energia vitala care ne determina sexualitatea, psihanalistul Carl Gustav Jung foloseste cuvantul „eros”. Acest cuvant are, pentru el, doua acceptiuni: pe de o parte, sexualitatea, pe de alta, spiritualitatea. Psihanalistul nu vrea sa le disocieze, pentru ca sexualitatea si dorinta exprima structura feminina a erosului, iar spiritualitatea, pe cea masculina. Cele doua sunt unite, implinirea fiintei umane fiind aceea de a incerca sa adune in ea insasi cele doua dorinte care-l caracterizeaza.
Pentru Freud, dorinta inseamna curiozitate, dorinta de a realiza un proiect. Dar mai inseamna si placerea de a descoperi, de a te intalni cu prietenii, de a calatori, curiozitatea de a intelege lumea mai bine. El numea aceasta vitalitate libido, termen care primeste adesea incorect intelesul de „impuls sexual”. Cand libidoul ne lipseste, viata isi pierde culoarea si, foarte des, sensul. El devine, asadar, bunul nostru cel mai pretios. Or, noi avem sansa de a trai intr-o epoca in care legitimitatea dorintelor noastre, importanta lor ca semne de sanatate si de echilibru sunt, in sfarsit, recunoscute.
Ce influenteaza pofta
Daca dorinta noastra devine baromerul gustului nostru pentru viata, suntem si mai atenti fata de ea, mai tematori sa nu o pierdem sau sa o simtim slabind. Un om care doar „rataceste” nu mai e foarte sigur ca exista, o femeie care nu mai face dragoste vorbeste de pierderea „vietii sale de femeie“. Pierderea poftei de iubire nu e oare un simptom care anunta depresia, aceasta apatie ingrozitoare a dorintei?
Dar, fara a ajunge acolo, ce om aflat intr-un cuplu nu simte in viata de zi cu zi ca dorinta-i scade ? Nu ne impiedica oare stresul sa fim la fel de ardenti? Asta, pe langa faptul ca exista si colegii, si partenerul, si copiii sau marile principii impotriva carora e greu sa lupti. Sexul este indispensabil pentru viata de cuplu. Nu e normal ca doi parteneri sa-si petreaca timpul impreuna, sa-si faca proiecte comune, sa-si construiasca o viata in doi ?