Femei singure: intre speranta si teama
Teama unei noi dezamagiri
„Da, mi-e teama, marturiseste Florentina, 40 de ani, director marketing. Dar de faptul ca urmatorul barbat ar putea fi la fel ca primul, de care am divortat.” Raspunsurile de acest tip nu sunt putine. O dezamagire anterioara puternica naste temerea ca lucrurile se pot repeta. Ca va fi mereu la fel. Georgiana Branisteanu subliniaza: „Despre aceasta teama se spune ca exista doar in mintea persoanei respective. Daca ar scapa de ea, realizarea cuplului ar fi posibila”. De fapt, teama corespunde perfect realitatii: dezamagirea se repeta. Sunt femei care se marita de mai multe ori cu acelasi tip de partener. Daca aceasta pune pe seama partenerului intreaga responsabilitate, va fi tentata sa generalizeze cu pesimism: „Toti sunt la fel”.
O viziune optimista
„Voi putea gasi pe cineva mai bun?”, se intreaba majoritatea femeilor a caror biografie contine una sau mai multe relatii nesatisfacatoare. Psihologul formuleaza altfel aceasta intrebare : „Poate intr-adevar femeia sa gaseasca pe cineva mai bun? De cand a suferit dezamagirea, si-a schimbat aceasta modalitatea inconstienta de alegere? Nu este vorba despre ghinion in repetitia scenariului, ci de faptul ca, alegand cu aceleasi date psihice, va alege acelasi tip. Femeia dezamagita are o sansa de a nu repeta suferinta daca isi asuma „partea ei de vina”, cum se spune at¢t de justitiar.
Exista femei care reusesc sa faca o alegere buna, nu una autodistructiva. Acest lucru e posibil in momentul in care se maturizeaza emotional. Andreea, 27 ani, a trecut printr-o perioada de singuratate „jumatate aleasa, jumatate impusa. Dupa o relatie de doi ani, am ramas singura aproape un an. Apoi am inceput sa ma reintalnesc cu un fost iubit, dar am realizat repede ca nu era o relatie adevarata. Si atunci, mi-am organizat viata: emotional, ma incarcam de la prietenele mele, iar fizic, de la acest fost. Ajunsesem la un grad de maturitate, puteam face diferenta intre sex si iubire. Dupa un an m-am indragostit de cineva cu care formez un cuplu si acum”.
Prin singuratate, spre cuplu
A fi singura o perioada si impacata cu sine reprezinta si „conditia indispensabila pentru a forma un cuplu”, ne asigura Georgiana Branisteanu. „Femeile care nu au capacitatea de a fi singure, nu au nici sansa de a construi la un moment dat o relatie echilibrata cu un partener. Multe femei aflate intr-o relatie accepta compromisuri dureroase, din cauza dependentei de a trai cu un barbat. Ele spera ca odata si odata va aparea Fat Frumos, care le va scapa de Zmeu”. Dar, conchide psihologul, in realitate nu asteapta decat sa-si deplaseze dependenta spre un alt „obiect”, presupus a fi mai bun.
Adriana Mocca
Foto: GULIVER / Getty Images.