Frigiditatea e relativa
Teama de a fi „obiect”
Cand este permanenta si fara motiv aparent, anorgasmia trebuie decriptata ca un simptom care trimite la o problematica individuala inconstienta. Pentru cineva, ea poate exprima dorinta ascunsa de a semana cu mama, idealizata, virginala. Pentru altcineva, poate proveni dintr-o fidelitate (inconstienta, desigur) fata de tata. „Am intalnit intotdeauna barbati cu probleme sexuale cu care nu am putut sa ajung niciodata la orgasm, explica Anca, 25 ani, asistent marketing. Pana cand mama mi-a marturisit ca abuzul de alcool l-a transformat pe tatal meu intr-un impotent.”
Adesea, anorgasmia este consecinta unui raport execrabil cu propriul corp, care isi are originile in copilarie. „Intotdeauna m-am vazut ca fiind rece si nedemna de a fi iubita, povesteste Alexandra. Eram complexata, din cauza surorii mele mai mici, preferata tatii, despre care se spunea ca este mult mai draguta si mai feminina decat mine. In adolescenta m-am simtit ca si cand n-as fi avut corp, de parca eram doar o umbra pe care nimeni n-o vedea. Astazi, nu ma machiez niciodata si nu manifest niciun interes pentru imbracaminte. Cand sunt in pat cu un barbat ma simt in plus, nu-mi gasesc locul.”
In cazuri foarte rare, o femeie poate fi blocata fizic si emotional, incat poate sa rateze orgasmul. Corpul ei juiseaza fara ca ea sa simta nici o senzatie de placere, ca acele persoane care sunt incapabile sa simta foamea, setea sau frigul. Majoritatea psihologilor sunt de acord ca acest fenomen este rezultatul unei educatii prea rigide. Niciuna dintre femeile refractare la orgasm nu este stanjenita de corpul sau, iar unele degaja chiar o senzualitate puternica. Cu toate acestea, ele au in comun refuzul de a-si asuma in cadrul relatiei sexuale pozitia feminina fireasca, aceea de receptacol pentru barbat.
„Am trait multa vreme cu impresia ca a avea orgasm ar insemna sa ma transform intr-un «obiect» pentru barbati“, povesteste Alina, 29 ani, economist. „Ma simteam bine, dar preferam sa raman eu, sa imi pastrez autocontrolul, sa fiu spectatoarea placerii lui.” „De multe ori, femeile sunt cele care isi impun – mai mult sau mai putin constient – diverse limite si isi saboteaza feminitatea, accesul la placerea sexuala“, este de parere psihologul Mihaela Brincoveanu.
O cautare a iubirii ideale
Dar nu toate femeile se plang de absenta orgasmului. Placerea feminina nu se limiteaza la o juisare a organului, asa cum se intampla la barbat, care atinge orgasmul prin penisul lui. Ele au, in plus, acces la un tip diferit de satisfactie, propriu sexualitatii feminine, care inglobeaza integralitatea persoanei lor. „Femeia isi construieste relatii cu parteneri capabili sa-i ofere inca de la inceput o perspectiva confortabila si agreabila. De aceea, va fi pregatita sa accepte un contact sexual doar in momentul in care se va simti implicata emotional in relatia respectiva“, sustine Adina Mihaela Codres. Aceasta juisare nu este provocata de falus. Ea este declansata mai ales de preludiu, de elanul pasional mai mult decat de actul sexual. „Femeia cauta, in mod intuitiv, relatia cu un partener apt sa ii ofere implinire sufleteasca, nu doar rezolvarea unor probleme de ordin hormonal“, subliniaza si psihologul Mihaela Brincoveanu.
Nu este vorba de o teama de sexualitate, ci mai degraba de o cautare a absolutului si a dragostei ideale, pe care sexul nu le-ar putea satisface in totalitate. „O femeie din doua asteapta orgasmul printr-un raport sexual complet”, spune psihologul francez Jacques Waynberg, sexolog, care explica aceste cifre prin mostenirea biologica. „Ca si sexualitatea animala, aceea a oamenilor are, inainte de toate, un scop reproductiv. Astfel, daca ejacularea masculina este necesara, orgasmul feminin nu este. Este un construct cultural, legat de inventia erotismului.”
Orgasmul se invata
O femeie care nu juiseaza nu este, prin urmare, anormala: ea este doar lipsita de experienta. „Pentru ca acesta sa se produca, ea trebuie sa-si faca o idee mai exacta despre propriul corp, prin masturbare, de exemplu“, continua Jacques Waynberg. „Si sa se lase prada acelor fantasme sexuale care activeaza dorinta. Obtinerea placerii sexuale se invata, asa cum cei care canta isi exerseaza vocea pentru a deveni mai performanti.” Orgasmul nu este, deci, nici obligatoriu, nici automat. „Pentru a putea experimenta starea de excitatie maxima este nevoie ca, mai intai, sa fie cunoscute zonele erogene si tipurile de reactii care rezulta prin stimularea lor. O atitudine relaxata si increzatoare poate crea, de asemenea, premisele satisfactiei sexuale”, asigura Adina Mihaela Codres. De altfel, a-ti imagina ca trebuie sa ai orgasm este modul cel mai facil de a provoca un blocaj in profunzime, dublat de deprimare. Daca situatia cauzeaza suferinta, trebuie sa te intrebi ce nu merge. Si sa incepi sa lucrezi asupra ta, impreuna cu un specialist, un terapeut.
Isabelle Taubes
Adaptare: Dana Musceleanu
Foto: GULIVER / Getty Images.