Gesturi pentru o vacanta senzuala
Pentru cupluri, vacanta pare sa aduca toate binefacerile terapeutice. Dar sa schimbi decorul nu este intotdeauna suficient. Iata ce poti face pentru o vacanta senzuala in cuplu.
Ca sa readuci sarea si piperul intr-o relatie, trebuie la fel de mult sa vrei si sa te hotarasti sa o faci. Serban si Adriana formeaza un cuplu de mai bine de un an, dar au descoperit ca, de fapt, fiecare a plecat la drum cu planuri de vacanta diferite.
„Abia asteptam sa merg cu Adriana in Polinezia“, isi aminteste Serban. Am petrecut acolo trei saptamani fabuloase, sau cel putin asa credeam eu.
Cand ne-am intors acasa, am fost socat sa o aud pe Adriana spunandu-mi ca nu ajuta la nimic sa calatorim pana la celalalt capat al lumii daca nu ne hotaram sa schimbam ceva in relatia noastra.“
Ca sa evitati astfel de treziri bruste si neplacute la realitate, terapeutii de cuplu va sfatuiesc sa pregatiti bine terenul si sa va asigurati ca un concediu va fi exact ocazia care sa va permita sa imprimati cu adevarat o alta dinamica relatiei.
„Cand apar probleme de cuplu, o vacanta dincolo de cotidian poate contribui la refacerea relatiei“, confirma psihologul Oana Lefter.
„Sunt insa cazuri in care nu este suficienta «evadarea», ci ar fi mai degraba necesara o privire a fiecaruia dintre cei doi parteneri asupra propriei persoane, in incercarea de a raspunde la o intrebare de tipul ce anume am facut cu viata mea pana acum si incotro vreau sa ma indrept.
In astfel de cazuri, nu mai putem vorbi de o vacanta care poate fi sursa tuturor raspunsurilor, ci vorbim de o vacanta care ii poate ajuta pe cei doi parteneri sa-si reincarce bateriile in confruntarea cu ei insisi.“
O comunicare redusa la minimum, gesturile de tandrete sau semnele de afectiune din ce in ce mai rare, ritmul cotidian mascheaza adesea disparitia intimitatii, conditie esentiala pentru o viata amoroasa de calitate.
Este legatura subtila, compusa din increderea, din tandretea si din cunoasterea celuilalt. Iar intimitatea si dorinta merg mana in mana. Nici ca se poate ocazie mai potrivita decat vacanta de vara ca sa te detasezi de rutina si sa-l poti privi pe cel de langa tine cu totul si cu totul alti ochi.
Sa privim altfel
David si-a dat seama cat de seducatoare este Izabela si ca nu-i spusese niciodata acest lucru abia dupa ce a observat cum o privesc ceilalti. Erau la o cafenea, in Spania, cand a fost frapat de felul in care o masoara din priviri barbatii din jur.
„Dintr-o data, am simtit nevoia sa o seduc de parca n-as fi cunoscut-o“, recunoaste tanarul. „I-am vorbit despre pielea ei, de picioarele ei, de dorinta mea. Dupa aproape 20 de minute de tachinare, ne-am retras in camera de hotel…“
Sunt cuvintele care schiteaza o poveste, o imbraca in culori aparte si o fac unica si speciala. Cuvintele sunt de folos nu numai ca sa exprimi dorinta, ci si ca sa-i dai viata.
Exista specialisti care sustin ca durata comunicarii zilnice intr-un cuplu „uzat“ este, in medie de 39 de minute, fata de 4 ore in cazul cuplurilor proaspat formate.
De altfel, explica specialistii, viata de cuplu este exceptia de la regula. Cu timpul, mecanismele de separare isi fac simtita prezenta daca nu suntem atenti.
„Relatiile de cuplu au o dezvoltare a lor. Cu trecerea timpului, modul de relationare in cuplu cunoaste modificari substantiale: exista o trecere de la centrarea pe celalalt, la centrarea pe relatie si apoi la centrarea pe asumarea responsabilitatilor in cadrul relatiei. Aici este insa proba de foc“, este de parere psihologul Oana Lefter.
Pierderea intimitatii se intampla atunci cand relatia de cuplu devine disfunctionala; sunt lucrurile mici care construiesc lucrurile mari si care fac parte din cotidian: duci tu gunoiul sau il duc eu; cumperi tu paine sau cumpar eu – daca tu spui ca faci asta, atunci eu am incredere ca o faci si ma bazez pe asta…
Daca nu o faci si daca asta se intampla constant, atunci increderea mea in tine scade. De aici apar problemele si tensiunile.“ Totusi, sa-i spui celuilalt ce te emotioneaza sau ce te seduce, e, cu siguranta, un afrodiziac mult mai eficient decat o simulare erotica artificiala.
Iar vara, cand trupul si spiritul sunt, pe rand, in stare de veghe sau de repaos, este cadrul ideal pentru scenarii afective care sa-i faca pe parteneri sa vibreze.
Un pic de alint
Marianei, care este impreuna cu Laurentiu de mai bine de cinci ani, ii place sa se pregateasca fizic si spiritual pentru aceasta regasire.
„Incep sa traiesc in ritmul verii inca de la primele zile cu soare. Merg la solar, schimb dieta, merg cu prietenele la sauna si la masaj. Ma simt mult mai bine in pielea mea, mai seducatoare, deci sunt mai atenta la nevoile mele si, implicit, la cele ale lui Laurentiu.“
Disponibilitatea este inca un cuvant-cheie al intimitatii: sa fii disponibil, sa intri intr-un anumit stadiu de receptivitate care sa permita dorintei sa se instaleze.
Iar vacanta este momentul propice pentru acest tip de receptivitate prin felul in care favorizeaza senzualitatea.
Pentru Lili, casatorita de 11 ani, senzualitatea fara sex echivaleaza cu actul sexual insusi: „In timp ce ne odihnim, ne facem masaj, ne mangaiem, facem din nou cunostinta cu noi, cu simturile noastre“.
Eva marturiseste placerea ei de a face baie goala dimineata in raul care curge prin fata casutei ei de la tara, dupa care se strecoara inapoi in patul conjugal.
„Imi place sa-mi simt pielea proaspata lipita de cea transpirata a lui in timp ce insa doarme. Nu facem dragoste foarte des, dar atunci cand ma cuprinde in brate, este cel mai tandru si mai plin de voluptate moment pe care l-am simtit vreodata in viata mea.“
Instaurarea unui climat senzual, inmultirea micilor atentii de care te bucuri din partea celuilalt, impartasirea momentelor de liniste, cand doar privirile mai vorbesc, voluptatea inseamna sa stii sa dozezi in masuri echilibrate concretul si abstractul, cuvintele si tacerea.
Se spune ca perechile fericite nu au varsta. Dar au, cu siguranta, talent si creativitate. Ca sa tii piept uzurii dorintei si monotoniei sexuale e, cu siguranta, nevoie de multa imaginatie si de creativitate.
„Relatia de cuplu poate fi, pana la un punct, definita prin sintagma «hormonul bate neuronul», glumeste psihologul Oana Lefter.
„Insa daca ne referim la un cuplu in care ambii parteneri cauta stabilitatea, atunci aceasta se dezvolta prin asumarea responsabilitatii relatiei si, implicit, prin impartirea responsabilitatilor.
O relatie de lunga durata suporta modificari, acomodari si reacomodari, existand anumite praguri psihologice care apar la 3, la 5 sau la 7 ani, concordante cu viata de cuplu, menite sa-i prelungeasca stabilitatea. Sau nu.“
Rutina se hraneste din pasivitate si indiferenta. E suficient sa faci in fiecare zi un gest, oricat de mic, fata de partenerul tau.
Multi barbati recunosc ca apreciaza initiativele directe venite din partea partenerelor lor. Schimbarea decorului, a rolurilor, a gesturilor sunt cheia unei sexualitati pregatite sa reziste la atacul timpului.
Sunt cei care capteaza energia sexuala peste tot acolo unde o descopera, fara retineri. Iar vara, senzualitatea e peste tot.
„E excitant sa te vezi inconjurat de barbati si de femei cu corpurile dezgolite, bronzate, aranjate“, confirma Ana.
„Privirile care intarzie pe un trup, dorinta care pluteste in aer. Nu sunt nici voyeurista si nici exhibitionista, dar imi place ca, impreuna cu sotul meu, sa ne hranim din aceasta atmosfera.“
Un mediu cu totul nou
Tot in timpul vacantei, Mihai si Sofia au avut un declic care le-a schimbat definitiv viata sexuala. „Dintotdeauna, ne-a placut sa facem dragoste“, povesteste Sofia.
„Dar, de-a lungul anilor, am imbatranit si am devenit mai lenesi. Abia cand am plecat pentru zece zile impreuna sa facem camping intr-un loc absolut salbatic, am redescoperit amandoi chemarea primitiva, instinctiva si cvasianimalica a sexualitatii.
Sa faci dragoste pe o stanca, sub razele soarelui, rezemati de un copac sau acoperiti de o apa curgatoare, este ceva magic. De atunci, practicam amorul salbatic chiar si in propria sufragerie.“
In concluzie, daca vrei sa-ti revigorezi viata amoroasa, renunta la retetele miraculoase sau la formulele magice. Nu poti sa te eliberezi de capcanele rutinei si plictiselii decat dand frau liber creativitatii personale.“