Il pot schimba pe celalalt?
Niciodata esentialul
„Dintotdeauna am fost foarte anxios, povesteste Sebastian. In situatii tensionate, faceam eczeme pe maini, lucru care ma enerva si ma rusina. De cand traiesc alaturi de Mihaela, care este blandetea intruchipata, s-au diminuat pana la disparitie. Prin dragostea si prezenta ei, m-a transformat.” Intr-o relatie echilibrata, dragostea unuia il face pe celalalt sa evolueze (si reciproc, pentru ca ii permite sa se elibereze de lucrurile dureroase). Iubirea creeaza un fel de cocon, putem evolua pentru ca sistemele noastre de protectie se diminueaza.
Dar daca partenerul protector se indeparteaza sau relatia ia sfarsit, totul redevine la fel. Tot ce apartine structurii intime a persoanei nu poate fi schimbat. Nu suntem nici terapeutul, nici salvatorul partenerului. Daca ne plasam intr-una din aceste pozitii ar fi bine sa ne punem intrebari despre noi insine. Cand Ana a inceput sa traiasca alaturi de Alexandru, ea avea 32 de ani si un lung celibat in urma. „Foarte repede am inceput sa am crize pentru ca era dezordonat. Eram in stare sa-l parasesc din cauza asta. Apoi, o prietena din copilarie, psiholog, mi-a spus ca s-ar putea sa am eu niste probleme legate de familia mea intruziva si sufocanta, cu mama care mereu intra peste mine sa ma controleze. Am facut legatura cu Alexandru. Si am invatat sa ma stapanesc. El a inceput sa fie mai atent. Acum traim mai calm impreuna.”
Tot ce apartine structurii intime a personalitatii nu poate fi schimbat
Accepta diferenta
Andrei B. are acum 43 de ani. Primul lui mariaj a esuat din pricina deselor conflicte. Dupa ce si-a revenit in urma divortului, s-a indragostit de o fata de 26 de ani. Pentru ca sentimentul este impartasit, Andrei nu mai tine musai ca iubita lui sa vina la ora opt acasa, o intelege cand vrea sa fie cu prietenii ei si nu mai are accese de gelozie, asa cum i se intampla cu prima sotie. „M-am inteleptit, nu-i mai cer sa mi se supuna in toate. Ii respect si varsta si pasiunile.
Doar pentru ele o iubesc.” Intelegand ratiunile inconstiente pentru care vrem ca el/ea sa se schimbe, putem reduce presiunea. „O sugestie pentru a nu-l mai agasa pe celalalt dorind sa-l schimbam (pentru ca, desigur, este agasant sa nu te simti acceptat de partenerul tau asa cum esti) ar fi o intelegere mai profunda atat a sinelui cat si a dinamicii cuplului respectiv”, spune psihanalista Catalina Dragulanescu. A face pace cu tine e, uneori, primul pas in acceptarea senina a celuilalt.
de Violane Gelly
Traducere si adaptare
Iuliana Alexa
poze din arhiva Edipresse.