In dragoste nu este nevoie de demonstratii
Ce poate face o femeie care se confrunta cu un sot ce trece prin criza varstei mijlocii?
C.D.: Asa cum pubertatea reprezinta o tranzitie de la copilarie la maturitate, tot asa criza varstei de mijloc este o tranzitie de la „stadiul de cladire-crestere“ la „stadiul de maturizare“ a vietii adulte.
Fiecare barbat cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani incepe sa observe schimbari de natura fizica (mai putina rezistenta, o recuperare mai greoaie dupa boala sau afectiuni corporale, insomnie, oboseala, lipsa de concentrare la birou), cat si de natura psihologica, care se manifesta prin reorganizarea prioritatilor, schimbarea valorilor personale, prin aparitia unor ganduri de neimplinire, ganduri despre propria moarte, interes crescut fata de semnificatia si sensul vietii, scaderea increderii in sine si conturarea credintei ca incepe sa piarda putere sociala.
Unii dintre ei se adapteaza suficient de bine, acceptand ca este vorba despre o etapa a inaintarii in varsta, altii insa considera ca aceste schimbari sunt dureroase.
Pentru un barbat, criza varstei mijlocii poate fi extrem de provocatoare, tumultuoasa si in acelasi timp confuza, pentru ca tot ceea ce a crezut ca stie pana in acel moment despre sine (imagine de sine, nevoi, dorinte, interese, principii de viata) se dovedeste a nu mai fi valabil, iar ceea ce a crezut a fi important (job, relatii, bani, imagine), pare sa nu mai semnifice nimic.
Ca si cum s-ar fi trezit in pielea unui personaj care i-a fost familiar in timpul vietii, dar care acum pare de nerecunoscut, pentru ca au disparut caracteristicile care-l faceau recognoscibil.
Astfel, barbatul devine depresiv, anxios privind viitorul, iritabil si neincrezator in propriile abilitati, adesea cu senzatia ca mintea si corpul apartin altcuiva. Nu mai este interesat de sex asa cum era obisnuit sau se confrunta cu schimbari in propria sexualitate, care il ingrijoreaza.
Sexul cu partenera nu mai este la fel de incitant, astfel ca prefera sa aiba fantezii cu alte partenere, poate chiar sa se masturbeze mai mult si sa gaseasca aceasta maniera mult mai satisfacatoare pentru ca nu are grija performantei, asa cum se intampla in raportul sexual.
O mare parte dintre barbati are aventuri in aceasta perioada, ca o forma de a-si dovedi ca pot recastiga ceva ce cred ca au pierdut. Multi apeleaza si la achizitionarea unor „jucarii“ mari, cum ar fi masinile, care sa-i faca sa se simta din nou tineri si in/cu putere (financiara, sociala).
Este un moment delicat, atat pentru barbatul aflat in mijlocul vartejului, cat si pentru partenera lui. Ca in orice moment sensibil, este nevoie de tact, grija, diplomatie, tandrete, rabdare si intelegere – in special din partea partenerei care asista la aceasta transformare.
Pentru a preintampina momentele de descurajare sau deciziile inoportune (parasirea, divortul), femeia trebuie sa stea bine in propria ei barca si sa aiba multa dibacie in a o directiona pe vremuri de furtuna.
Cu cat are mai multa incredere in ea (isi cunoaste valoarea, calitatile, stie ca se poate descurca in orice conditii), cu atat ii va fi mai usor sa reziste acestei faze si sa inteleaga ca atitudinea si comportamentul uneori neadecvat (jignitor, umilitor) al partenerului nu o privesc, nu ea este tinta rautatilor sau indispozitiei acestuia.
Reactia barbatului vine din neintelegerea propriului sine, din faptul ca el insusi este luat prin surprindere de noua sa identitate. Este vorba despre anxietate si suferinta, nu despre dorinta de a face rau, de aceea este important pentru barbat sa stie ca poate conta pe afectiunea, grija si sustinerea partenerei sale, ca ii va da spatiul psihic de care are nevoie si nu va perturba si mai rau lucrurile.
Atata vreme cat partenera va intelege ca amandoi sunt in aceeasi situatie de confuzie, neintelegere, lipsa de control si ca nu este vorba despre un razboi rece, va reusi sa se pozitioneze ca aliat al acestuia si nu ca inamic, adica pot rezolva impreuna necunoscutele.
Reactiile de indepartare a acestuia nu trebuie interpretate ca atare de catre partenera, ci intelese ca avand de fapt un mesaj invers: cu cat este mai indarjit sa o respinga, cu atat are mai multa nevoie sa fie inteles si sa stie ca partenera va fi acolo cand va fi pregatit sa vorbeasca despre sine.