Now Reading
Infidelitate: Oamenii mai intai actioneaza, apoi incep sa gandeasca

Infidelitate: Oamenii mai intai actioneaza, apoi incep sa gandeasca

Revista Psychologies

Infidelitate, cuplu


Exista „semne“ care ar putea prezice comportamentul de Casanova (un libido crescut, de exemplu)?
S. L.:
Nu, nu cred ca exista semne anticipatorii exterioare sau factori predispozanti „din interior“. Exista doar relatii de cuplu mai reusite, mai echilibrate, mai satisfacatoare pentru ambii parteneri… in aceeasi perioada de timp. Dincolo de acest timp determinat, simptomul „infidelitatii” poate „lovi” oricare cuplu.

Flirtul inseamna inselare? „Tehnic“ vorbind, angajamentul emotional, indragostirea sunt mai grave decat… a gresi asternutul?
S. L.:
Probabil ca flirtul (daca se limiteaza la atat) este, pe de o parte, un mijloc de intarire a stimei si a imaginii de sine in serviciul celui in cauza. Pe de alta parte, e un instrument de tachinare, provocare sau reconfirmare in ochii partenerului/ partenerei, adica o cerere ascunsa la adresa lui sau a ei.

Subiectul infidelitatii insotite de atasament emotional, de dragoste gasita in alta parte decat acasa… este deja mult mai complicat pentru ca, iminent, conduce spre o criza de cuplu majora, spre reexaminarea angajamentului consimtit reciproc.

Exista iertare? Care ar fi comportamentele de reparatie? Se mai poate obtine increderea?
S. L.:
Daca si cum se poate trece peste criza infidelitatii? Prin reinnoirea angajamentului si a increderii reciproce, si acest lucru se intampla doar cu mare dificultate. In masura in care cei doi parteneri au, in primul rand, suficienta incredere in ei insisi si in ceea ce ii leaga, au respect de sine, dar si fata de celalalt, fata de nevoile si dorintele lui ca individualitate… In orice caz, calea razbunatoare si controlul dominator nu aduc un echilibru mai bun sau depasirea starii de criza.

Ce poate face un cuplu pentru a preveni o criza conjugala?
S. L.:
Probabil ca nu exista retete profilactice pentru a mentine pasiunea initiala si stabilitatea unei relatii de cuplu, sau pentru a impiedica iubirea sa se stinga. Mitul „si au trait fericiti pana la adanci batraneti” continua sa ne bantuie din copilarie si pana in ultima clipa.

Daca ar fi existat o reteta magica, ceva din intelepciunea tuturor ge­neratiilor omenirii ar fi strabatut pana la noi. Cu toate acestea, exista cateva lucruri esentiale pe care se poate spune ca ar fi trebuit sa le mostenim de la inaintasi: a sti ca, dincolo de miracolul si pasiunea initiala, relatia de cuplu nu este statica. Faptul ca ea se desfasoara ca un proces, ca evolueaza si ca foarte putini sunt cei care sunt capabili sa-si dezvolte iubirea; relatia de cuplu durabila necesita o investitie de timp si de efort din ambele parti pentru a obtine intelegerea si respectul reciproc, incurajand permanent diferentele si individualitatea fiecaruia.

Se vorbeste adesea despre comunicare in cuplu. Despre ce este vorba, de fapt?
S. L.:
Totul este comunicare, doar ca nu exista suficienta educatie pentru decodarea nuantata a mesajelor. Sfatu­ri­le des tiparite despre „cum comunicam“ sunt gaunoase, problema este „cum sa descifram” cele comunicate.

Dupa aventura, Janis Abrahms Spring, Editura Trei


de citit:
Dupa aventura
Janis Abrahms Spring
Editura Trei
Colectia Psihologie practica

Interviu de Iuliana Alexa
Foto: Guliver/Getty Images

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top