Now Reading
Insala femeile la fel ca barbatii?

Insala femeile la fel ca barbatii?

Revista Psychologies

cuplu, sexualitate, relatii

Indragostite cu pasiune?

Ideile pretind ca infidelitatile masculine se datoreaza faptului ca sexualitatea barbatilor se bazeaza pe ac­ti­une si competitie, ca le place sa con­cureze cu alti bar­bati in ceea ce priveste aventurile extraconjugale. Dar Simona Regintovschi precizeaza: „Depinde de sce­nariul fantasmatic al fiecaruia. Acesta este un scenariu frecvent, in care se cauta invingerea si inlaturarea rivalului, dar nu este specific masculin. Exista si scenariul in care o femeie poate juca rolul eternei a­man­te, valoarea principala a partenerului fiind data de faptul ca este al altei femei”.

O alta teorie precizeaza ca barbatii sunt infideli fiindca in ca­zul lor vizualul declanseaza dorinta, pe cand femeile au nevoie de timp pentru a-si pune in functiune imaginarul. Simona Reghintovschi: „Accesul la propriile scenarii fantasmatice nu tine de timp sau de un stimul vizual ex­terior, ci de relatia pe care o avem cu propria viata interioara. Diferenta ar fi ca, intr-un caz, suntem condusi de in­constient, jucand la nesfarsit a­celasi rol in scenariu, in timp ce in celalalt caz ne pu­tem alege actiunile”.

O libertate care ingrijoreaza

In concluzie, barbatii ar fi mai infideli decat femeile pentru ca placerea fizica este motorul lor. Nu conteaza inima. Primeaza impulsurile, hormonii. Credintele, fantasmele si tabuurile conduc mai mult femeile de­cat fluxul hormonal. Infidelitatea can­tareste mai greu si pentru ca a­duc copiii pe lume. „Odata cu anticonceptionalele, pla­cerea sexuala s-a putut manifesta ca scop in sine, iar femeile au dobandit un control mai mare asupra propriului corp”, explica Simona Regintovschi.

Diferentele persista inca in modul in care vedem sexualitatea, desi incep sa se atenueze. Astazi, femeile pot insela la fel ca si barbatii. Ele nu mai au apanajul sentimentului si barbatii nu mai sunt priviti ca niste bestii. In fond, chiar daca realitatea e alta azi si statisticile au evoluat, precizeaza Simona Regintovschi, „radacinile dorintei sexuale se afla in placerea punerii inconstiente in act a fantasmelor si in activarea simbolica a primelor relatii. Barbati sau femei, avem la fel de mare nevoie de atingere, de mangaiere, de contact corporal, iar dorinta erotica transforma excitatia genitala intr-o experienta de fuziune, de contopire cu celalalt.

Adulterul feminin: secole de vina

„Sa nu comiti adulter”. Porunca biblica este valabila pentru toata lumea. In realitate, femeile au fost intotdeauna mai grav pedepsite decat barbatii intrucat tatii nu voiau sa creasca bastarzi. Codul lui Napoleon (1804) prevedea pedeapsa cu inchisoarea pentru femeile adulterine. In ceea ce ii priveste pe barbati, lor li se interzicea doar sa isi instaleze amantele la domiciliul conjugal, pedeapsa pentru incalcarea acestei prevederi fiind… amenda. In deceniile trecute, prin reforma divortului, s-a instaurat egalitatea intre barbati si femei. Adulterul nu mai e considerat delict penal: femeile nu mai pot fi urmarite in justitie. Este si epoca pilulelor si a legalizarii avortului.

„Aventurile, guri de aer proaspat“

Marta, 34 de ani, web-designer

„Imi place sa-mi ofer mici amuza­mente care sa-mi coloreze viata. O aventura mi se pare ca alunga monotonia si mai sparge din cenusiul obisnuit. Ma inteleg bine cu sotul meu, dar intelegerea, calmul si tihna dintre noi, care mie imi dau echilibrul de zi cu zi, sunt cu totul diferite de surescitarea pe care o simt cand un alt barbat imi face curte. Atunci lumea din jur se umple de poezie si de un freamat pe care nu-l gasesc in nici o alta situatie. Viata are culori noi si placerea de a trai atinge cote de neconceput pentru restul timpului, cel normal, in care imi urmez programul zilnic, mai mult sau mai putin acelasi. Aventurile sunt cele cateva guri de aer proaspat pe care mi le permit intr-un an”.

Adaptare de Cristina Rusiecki
Foto: Guliver/Stone

Minciunile femeilor, Ludmila Ulitakaia, Editura Humanitas

 

de citit:
Minciunile femeilor
de Ludmila Ulitakaia
Cartea de pe noptiera
Editura Humanitas, 2007

 

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top