Invata sa-ti comunici dorintele
O intalnire lunara, ca sa vorbim despre trairile noastre
Cum facem sa demaram comunicarea in plan sexual? Si, dupa acest inceput, cum sa o facilitam? Trebuie sa ne ferim sa verbalizam intr-un mod brutal. Este esential sa il asiguram pe partener de toata dragostea noastra. Apoi sa cream cel mai bun cadru posibil pentru a ne asculta unul pe celalalt. Sub nici o forma nu abordam acest subiect la masa, la cumparaturi sau la telefon. Ar fi bine, de exemplu, sa rezervam o seara pe luna doar pentru dialog.
Odata instalati confortabil, decidem cine va vorbi primul. In timp ce unul vorbeste, celalalt asculta. Nu il intrerupe pe celalalt, nu-i pune intrebari. Odata ce i-a venit randul, trebuie sa se abtina sa-si foloseasca timpul ca pe un drept la replica. Nu se pune problema cine are dreptate si cine nu. Se impartasesc anumite trairi in cadrul unei intalnirii periodice ce trebuie perceputa drept un schimb important si nu ca o banala conversatie.
Totul merita sa fie spus, dar pe un ton adecvat
Sexualitatea este un mod de comunicare in sine. Dar are nevoie si de cuvinte. Atunci cand comunici, poti gasi solutii la diverse probleme, ca ejacularea precoce sau lipsa orgasmului. Transpunand in cuvinte problema aflata la nivel constient sau inconstient, evitam ca raul sa se instaleze. Cautam impreuna solutii, in loc sa ne folosim energia pentru a tacea… cronic. Ce inseamna asta, de fapt? In principiu, putem sa ne spunem totul. In realitate, spunem numai ceea ce poate celalalt suporta. Dar se poate discuta si despre ceea ce merge si despre ceea ce nu merge.
De fapt cu cat se va discuta mai mult despre ceea ce functioneaza, cu atat va fi mai usor sa se discute despre ceea ce nu functioneaza. Este mai bine sa incepem cu ce este ok si nu e de dorit sa transformam conversatia in repros. Comunicarea este intotdeauna salvatoare si trebuie ca membrii cuplului sa invete sa vorbesca si despre intimitatea lor, constienti fiind ca se iubesc si vor sa fie mai bine. Trebuie doar putina… „regie“. Ea poate sa spuna: „imi place cum ma mangai, imi place mirosul tau” etc. Doar in momentul al doilea se va aborda aspectul negativ, intr-o maniera potrivita. Mai bine spui: „Imi plac mangaierile tale, dar mangaierea aceea nu ma excita foarte tare” decat „tu nu stii sa ma mangai”.
Verbalizati-va dorintele
Pentru ca dorintele sa fie exprimate, ele trebuie mai intai identificate. Intreaba-l pe celalalt ce-i place si ce nu, cum prefera sa faceti dragoste, in ce momente, in ce locuri si in ce pozitii… Odata ce fiecare isi va comunica deschis dorintele, veti fi constienti de preferintele pe care le aveti in comun si de cele pe care nu le impartasiti. Astfel devine posibila o adevarata negociere, se poate ajunge la un compromis cu un final bun pentru ambii parteneri. Trebuie de asemenea sa inveti sa spui „nu“ atunci cand nu ai chef. Fara teama ca iti ranesti partenerul. Formuleaza refuzul cu blandete si oferind motive rezonabile. Ar fi bine sa invatati amandoi sa acceptati refuzul celuilalt. Chiar daca nu este usor, refuzul trebuie inteles.
Odata ajunsi in pat, insa, nu mai punem in discutie calitatea raportului, pentru ca atunci suntem mult prea vulnerabili. Suntem dezgoliti atat fizic cat si sufleteste iar complexele isi pot face loc. E important sa poti exprima lucruri aparent simple, care semnaleaza disconfortul („Ma strangi prea tare”, „Mi-e frig…”) si sa spui ce vrei („As vrea sa schimbam pozitia, ce zici?”), chiar daca nu pare foarte spontan. Incet-incet, reflexul acesta se instaleaza in mod natural in relatie.
Idei Cheie
- Cu cat un cuplu va discuta mai liber despre ceea ce merge bine, cu atat va fi mai simplu sa vorbeasca despre ceea ce nu merge bine.
- Invata sa spui „nu” daca ceva iti displace.
- Daca spui „da” la tot, va fi dificil pentru celalalt sa inteleaga ce gandesti cu adevarat.
- Nimeni nu va poate cunoaste mai bine decat voi insiva. Nimeni nu va poate ghici dorintele daca nu vi le exprimati.