Iubire sau obișnuință?
Într-o relație sentimentală, ce ne poate face să confundăm iubirea cu obișnuința vieții în doi? Acordând atenție relației și nouă înșine, învățăm să distingem tiparele din trecut, fricile, nesiguranțele, dependențele și credințele cu care am intrat într-o relație, pentru ca apoi să ne punem întrebările corecte.
Obișnuința, în mod firesc și pozitiv, face parte din viața de cuplu. Spunem adesea că ne-am obișnuit unul cu celălalt, ceea ce înseamnă mai multă înțelegere și cunoaștere reciprocă: ne știm punctele sensibile, dificultățile, preferințele personale, stilul de viață, viziunea asupra relației și lumii în care trăim. Fiecare cuplu are rutinele și obișnuințele lui, momentele familiare care oferă siguranță și stabilitate relației – cafeaua de dimineață, telefonul din timpul zilei, conversațiile de seară, plimbarea de sâmbătă, îmbrățișarea după o zi de muncă. Studiile din domeniul psihologiei cuplului ne arată că satisfacția în cuplu depinde de aceste obișnuințe sănătoase, de gesturile pe care le facem pentru celălalt și pentru relație fără să fim prea conștienți de ele și fără un efort de decizie. Numim aceste gesturi intimitatea invizibilă a cuplului. Pe de altă parte, deși benefice, obișnuințele nu ne dau sentimentul pasiunii.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei septembrie-octombrie 2020 al Revistei PSYCHOLOGIES.
Domnica Petrovai este psiholog clinician pr. și psihoterapeut, fondatoarea companiei Mind Education și a Școlii pentru Cuplu. Domnica are o experiență de peste 20 de ani în consilierea și psihoterapia familiei și terapia cuplului. Autoare a cărții Iubește și fii iubit/ă. Aproape totul despre relația de cuplu. Școala pentru Cuplu, proiectul ei de suflet, se adresează tuturor celor preocupați de relații sănătoase, oferă și dezvoltă servicii de terapie de cuplu și programe dedicate cuplurilor. Domnica este, de asemenea, consultant și trainer pentru companii private și școli care susțin relațiile sănătoase și bunăstarea emoțională a copilului, familiei și cuplului și care promovează relațiile sănătoase la locul de muncă.