Mai exista libido dupa nastere?
Nasterea este un eveniment esential in viata unei femei. Furtuna hormonala a sarcinii si nasterii are cu siguranta urmari. Corp deformat, disparitia „chefului“ de amor, prezenta atotstapanitoare a celui mic. O fi fara speranta?
„S-a dus si niciodata nu va mai fi la fel. Iar ei nu ii mai pasa de mine, parca nici nu ma vede…“ Bebelusul apare, dorinta dispare… Pentru multe cupluri, nasterea unui copil duce la disparitia dorintei sexuale. Este o criza grea, dar fireasca, desi pare ca nu se va sfarsi niciodata. La finalul ei insa, majoritatea parintilor ies invingatori, iar viata lor intima redevine un prilej de bucurie.
Are 3 kilograme, e foarte roz si te intrebi cum poate sa respire si sa planga in acelasi timp. Dar ce mai conteaza? Emotia este atat de mare pentru parintii care se simt in al noualea cer! Sunt fericiti, dar ce fel de iubiti mai sunt ei? E inutil sa negam: la inceput, totul pare ca se aliaza impotriva Erosului. Numeroase cupluri se plang de scaderea brusca a frecventei sau a calitatii raporturilor lor sexuale.
Totul ar trebui sa revina la normal in 2-6 luni, precizeaza medicii. In teorie. Intrucat e clar faptul ca sosirea unui copil este o proba care se poate solda cu o adevarata criza conjugala post nastere. Intensitatea sa si deznodamantul depind de amandoi si de fiecare in parte, de modul in care a decurs sarcina si nasterea, de felul in care partenerii reusesc sa se adapteze vietii in trei si noilor roluri/responsabilitati. Este perioada in care se inregistreaza cea mai mare rata a divorturilor…
Tatici preventivi
Sa vorbesti despre dificultatile sexuale este primul pas in rezolvarea lor. Femeile sunt mai comunicative si mai deschise cu anturajul lor. Dar barbatii nu sunt pregatiti din punct de vedere al mentalitatii sa se destainuie, mai ales intr-o chestiune atat de delicata. Vestea buna e ca si ei pot participa alaturi de mamici la „Scoala parintilor” si – la cerere – pot asista chiar la nastere.
„Organizam cursuri pentru fiecare trimestru de sarcina, incercam sa venim in intampinarea noilor cerinte cu care se confrunta cuplurile care asteapta un copil. Daca sunt cupluri sudate, care au ajuns de comun acord la decizia de a avea un copil, implicarea si cresterea copilului e o bucurie”, ne spune Anca Brasoveanu, psiholog principal in cadrul Spitalului „Filantropia” din Bucuresti.
Ce se intampla in cuplu?
Dupa nasterea unui copil, cuplul trece printr-o schimbare majora. Fiecare se vede nevoit sa renunte la a mai fi centrul vietii afective al celuilalt, pentru ca un al treilea, mic si neajutorat, le cere amandurora atentia. Florentina, o asistenta medicala de 32 ani, si Andrei, sotul ei, un inginer de 29 ani, recunosc ca dorinta sexuala li s-a diminuat. Anca si Eugen (comercianti, 25 si 28 ani) „nu mai au nici timp si nici energie pentru asta”. Larisa (cosmeticiana, 34 ani) „nu mai regaseste aceeasi intensitate” si se plange, un pic geloasa, ca Mihai (programator, 39 ani) nu mai are ochi acum decat pentru fetita lor.
In medie, un cuplu din patru recunoaste ca libidoul le este afectat pe termen lung de nasterea unui copil. De aici, si sentimentul de frustrare, in aceeasi masura pentru partenerul care este mai putin dorit, cat si pentru partenerul care doreste mai putin. „Atata vreau: s-o simt!”, „Nu va mai fi ca inainte.”, „Nu o mai atrag”. Unul se simte singur si parasit, iar celalalt se simte vinovat. De ce se intampla asa? Parca au pasit taramul anti-sexualitatii…