Now Reading
Mai exista libido dupa nastere?

Mai exista libido dupa nastere?

Revista Psychologies

Amanti si parinti

Echilibrul afectiv si nevoile fiecarui membru al cuplului sunt influentate de aparitia rolurilor de parinti, ei a­flandu-se in situatia de a renegocia vechile roluri si de a face loc celor noi. Este cunoscut faptul ca, in randul tranzitiilor parcurse de-a lungul vietii, putine sunt atat de complexe precum este cea care face trecerea de la rolul de partener la cel de pa­rin­te. In aceasta etapa sunt redistribuite cheltuielile, timpul liber se redu­­ce, relatiile familiale sunt re­­­­­­­­­­­­­ali­­­­­­­­­­­­­­niate, in timp ce resursele e­mo­tio­nale si fizice se diminueaza in primul an dupa nas­terea unui copil, diminuand si satisfactia maritala.

Aceasta se in­tam­pla deoarece unele cupluri sunt e­pu­i­zate de efortul cerut de cres­­­­­­­­terea unui copil, in timp ce calitatea activitatii sexuale scade, iar comunicarea are de suferit. Cercetarile arata ca in aceasta etapa de trecere la parentalitate, cuplurile se confrunta cu a­pa­ri­tia multor dificultati, tot acum inregistrandu-se cea mai mare rata a di­­­­­vorturilor. „Abia dupa ce s-a nas­cut cel de-al doilea copil am devenit o familie a­de­va­ra­ta”, isi a­min­­teste Silvia. „Ne-am im­par­tit clar atributiile si abia atunci am realizat ce greu ne este sa ac­ti­o­nam independent.”

Descoperirea altei sexualitati

Nu intrati in panica! Cele mai multe dintre cupluri isi regasesc usor do­rin­ta sexuala. Care este secretul lor? Rabdare si hotarare. „Am inteles ca sotia mea avea nevoie de o pauza. Ea a fost mereu atenta ca eu sa nu ma simt exclus” , explica Eugen. „Am realizat ca trebuie s-o ajut pe Florentina mea sa-si stabileasca limitele si prioritatile in relatia cu fiica noas­tra”, povesteste Andrei. „Noi ne-am reinventat sexualitatea dand dovada de mai multa creativitate“, afirma Florentina. „Regasirile noastre fizice sunt mai rare, dar si mai intense.”

Mircea, 27 ani, si Amalia, 24 ani, afirma ca au o se­xu­­­­­­alitate mult mai constienta si mai putin com­pulsiva: „Ne facem timp pentru a ne iubi”. „Ceea ce nu se spune destul”, regreta Françoise Dolto – teoreticiana a psihanalizei copilului – „este ca maternitatea reprezinta un moment-cheie in dezvoltarea sexuala a unei femei. Nasterea ar deschide drumul spre o versiune mai li­­­­­­bera si paroxistica a ceea ce se in­telege de obicei prin daruire se­xu­ala. Exista pen­tru o femeie un moment mai ma­­re de abandon de­cat atunci cand naste si daruieste o parte din ea in­sasi?“

„Datorita contractiilor acestui uter care a inceput sa prinda viata in interiorul meu, am descoperit noi zone sensibile ale corpului meu, o mai ma­re capacitate de primire, de deschidere… care mai tarziu a dus la intensificarea orgasmelor mele”, se entuziasmeaza Amalia. Mai multe fe­­­­­­mei evolueaza spre mai multa maturitate. „Sunt mai sigura de feminitatea mea“, explica Florentina. „Copilul mi-a dat dreptul la placere.” Pentru fiecare cuplu, venirea unui copil ajuta la revelarea slabiciunilor, dar si a unor noi forte regeneratoare. Apare un nou echilibru. Revine fi­eca­rui cuplu aventura de a-l crea.

Patricia Castet
Adaptare: Dana Musceleanu
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top