Nemulțumitului i se ia darul
Fiecare dintre noi a picat, măcar o dată, în capcana unei persoane nemulțumite.
Dacă vreunul dintre părinți a fost veșnic nemulțumit (sau vreun alt adult relevant din viața ta), cu siguranță știi ce înseamnă să fii un people pleaser. Sau, din contra, ai adoptat și tu modelul de persoană greu de satisfăcut.
Atunci când cazi într-o astfel de capcană există riscul întemeierii unei relații dezechilibrate energetic, în care unul mai mult dă iar altul doar ia.
Tendința naturală este să iei personal lucrurile, simțind că poate și tu contribui în vreun fel la nemulțumirea celui/celei de alături care poate fi părinte, partener, copil, șef, etc. Imaginația îți va spune că îl poți face pe celălalt fericit/mulțumit. Și, în felul acesta, intri într-o cursă deja pierdută.
Veșnica nemulțumire este o atitudine de manipulare pe care cel nemulțumit nici măcar nu vrea să o schimbe. Lui îi place să fie mereu morocănos, mereu să-i “pută” ceva, mereu să se simtă vexat, siderat, deranjat de ceva. Acești oameni au o plăcere malefică de a nu da satisfacție nimănui. Ei par interesanți tocmai prin atitudinea lor.
În preajma lor vor apărea cei ca tine, bine intenționați, salvatorii, cei care le “vor” binele. Însă binele acestor oameni este răul tău. Au atâta consecvență în stările lor de ranchiună, frustrare, nemulțumire, ură, încât vei simți că îți pierzi vlaga, strălucirea și bucuria pentru viață și pentru lucrurile simple.
Vei începe să le dai ce ai, apoi ce ești, iar apoi nu vei mai exista ca individualitate. Vei fi o anexă a lor de care vor încerca să se debaraseze atunci când vei fi golit de energie.
Acest stil perfid de manipulare este extrem de periculos deoarece este subtil și îți vei da seama foarte greu și târziu de ce se întâmplă cu adevărat. Fiecare încercare de a-l mulțumi pe celălalt va fi însoțită de un eșec. Te vei simți astfel vinovat și vei începe să te judeci, să îți reproșezi, să te consideri insuficient. Iar el îți va întări toate aceste convingeri.
Iată cum să eviți astfel de situații:
– Fiecare este responsabil pentru propria fericire și stare de bine;
– Nu te mai erija în rolul de salvator;
– Evită să îți imaginezi că tu vei putea schimba alt om;
– Nu te mai denigra;
– Alege să te înconjori de oameni mulțumiți, care știu să se bucure;
– Ca să fii iubit nu e nevoie “să meriți”; evită să permiți altui adult să-ți spună ce meriți și ce nu;
– Acceptă că fiecare are dreptul să trăiască așa cum își dorește. Fericirea, starea de bine, mulțumirea, recunoștința sunt opționale.
Fondatoare a organizației White – The Liminal Space, Eliza curatoriază și aplică tehnici și proceduri care îi ajută pe oameni să intre în faza liminală și să ajungă aliniați, compleți, evoluați în fază postliminală, atingându-și astfel potențialul maxim din acest punct de cotitură; aceștia își conștientizează faza liminală sau liminoidă în care se află și trec la faza postliminală: noul sine, un sine îmbunătățit.