Nu te mai lasa vampirizat afectiv
Cine cade de fazan?
Unele persoane sunt „fazani” de meserie. Ei cad mereu in plasa „calailor“, luandu-si rolul de „salvator“ in serios, de fiecare data cand i se iveste ocazia sa i se ceara sa joace rolul bunului samaritean. Este cazul Stefaniei M., 25 de ani: „Am darul de a-i atrage! Ori in relatii de prietenie, ori in relatii amoroase, eu trebuie sa fac mereu pe psihologul. Si ce primesc in schimb? Pe nimeni care sa ma sprijine cand am si eu nevoie!“
Aceasta tendinta spre devotament arata adesea o slaba stima de sine.
Dar cine ar ramane insensibil in fata unui prieten deprimat? Cine nu s-ar lasa miscat de un iubit dependent? Cine nu s-a simtit mereu gata sa accepte totul din partea partenerului mai slab sau, dimpotriva, a sefului carismatic? Pentru ca stiu sa se joace cu sentimentele, vampirii pot avea putere asupra tuturor. Mai ales ca manuiesc foarte bine o arma de temut: vinovatia. Prazile nu indraznesc sa-si abandoneze vampirul de frica sa nu il vada prabusindu-se, sau sa nu se prabuseasca ele insele din pricina faptului ca s-ar simti vinovate pentru destinul celuilalt. Angoasa despartirii este cea care ii mentine in pozitia de victime. Speriat de ideea de a rupe cercul, vicios, dar puternic, al unei relatii, cel vampirizat prefera cateodata sa fie dominat decat sa fie singur.
Spune cand nu mai poti!
Controlandu-si emotiile, victima se poate intreba: de ce este devorat? de ce ii este frica? ce il fascineaza la celalalt? Apoi, trebuie sa-si impuna limite: sa se afirme indraznind sa spuna „nu” cerintelor celuilalt. Adriana M., 28 de ani, lucreaza in presa de mai mult de un an. „La inceput, seful meu intra tot timpul in biroul meu pe nepusa masa, incat eram mereu stingherita si nu mai puteam nici sa lucrez. Nu am indraznit sa spun nimic, de frica sa nu-l enervez.”
La sfaturile terapeutei sale, i-a explicat la un moment dat, cu calm: „De fiecare data cand intrati brusc in biroul meu, imi pierd ideile.” A inteles si nu a mai deranjat-o niciodata. Solutia acuzarii nu este niciodata cea potrivita. Pentru ca, intotdeauna, vinovata de situatie este si victima, pentru ca „se lasa”. Mai bine ii spui ceea ce simti, ceea ce te deranjeaza si, de cele mai multe ori, „vampirul” o sa treaca la alt meniu decat sangele tau. Daca, in ciuda mesajelor transmise, el persista in ceea ce face, victima trebuie sa-si apere spatiul intim, sa spuna exact pana unde poate si vrea sa dea. Un bun exercitiu de afirmare de sine garanteaza relatiile sanatoase.
Iesi dintr-o relatie „vampirizanta”, spune adio!
Specialistul nostru, Adrian Monoranu, crede ca iesirea dintr-o relatie vampirizanta presupune infruntarea propriilor temeri: „Ar fi util atunci un dram de cunoastere de sine, pentru ca iesirea dintr-o relatie parazitara sa nu fie intrarea intr-o relatie similara. Exista oameni care reusesc asta prin calitatile native pe care le au si, atunci, traiesc mai departe un pic altfel. Altora le-ar prinde bine un ajutor profesional. Poate ca suna neasteptat, dar «victima» va suferi iesind din relatia parazitara. Beneficiul este realmente resimtit dupa ce trece durerea.”
Cum devin vampir
Psihanalistul Adrian Monoranu imagineaza acest scenariu : „Sa zicem ca, pe la doua luni, mama ma pune in patut seara si ma lasa singur. Si nu-mi place. O vreme plang si tip, si daca am bafta de o mama anxioasa, o sa tot vina pe la mine ca sa ma linisteasca. Astfel, ea nu va dormi noaptea si eu voi avea sentimentul ca e la mana mea. S-ar putea ca lucrurile sa se complice atunci cand o prietena ii spune «lasa-l draga sa planga, astea-s mofturi, nu vezi in ce hal esti?!». Va trebui sa fiu ingenios. Dac-o vad ca se panicheaza atunci cand ma inec cu lapte, am sa tusesc dupa ce o incerc mai intai cu plansul. Sau orice altceva. O sa-mi arate ea care-i lucrul de care se teme, nu trebuie decat sa fiu un bun observator. Si, cu timpul, voi fi tot mai rafinat.”
de citit:
|
Text de Alex Matei
Foto: Guliver/Riser, Stone