Nu toti infidelii vor sa se desparta
Cum ati defini infidelitatea?
Ramona Covrig: Prin infidelitate se incurajeaza cultivarea unei relatii intime emotionale cu cineva din afara cuplului sau a relatiei.
Asta poate insemna impartasirea problemelor personale, a reusitelor si uneori a esecurilor, unei persoane din afara relatiei, mai mult decat celui de acasa.
Din „ingredientele“ infidelitatii fac parte pastrarea secretului, atractia sexuala si implicarea sau intimitatea emotionala.
Care sunt cele mai comune idei false?
R.C.: Cel mai des intalnit gand poate fi acela ca infidelitatea apare numai acolo unde nu exista iubire sau unde exista nefericire, iar adevarul este ca infidelitatea poate aparea si acolo unde exista iubire, daca scopul neconstientizat este depasirea granitelor si a limitelor impuse.
O alta idee ar fi aceea ca infidelitatea poate fi descoperita usor, pentru ca infidelul, preocupat de propria sa infidelitate, va lasa urme, insa adevarul este ca un numar mare al infidelitatilor a ramas complet nedepistat.
Un alt gand ar fi acela ca persoana care este infidela nu primeste suficient acasa, dar adevarul este ca persoana infidela probabil nu ofera suficient acasa, caci daca ar oferi, ar risca sa nu se mai poata scuza pentru infidelitatea sa (de bine ce aceasta poate gandi si spune: ,,Ce sa-i faci, eram nefericit/a!“).
Un alt mit este acela ca, in dorinta de a nu fi depistata, persoana infidela poate fi minunata, perfecta, dar adevarul este ca, mai des, aceasta este cand docila, cand critica (de bine ce traieste in duplicitate).
Un alt mit este ca infidelitatea implica sex, si iarasi poate fi fals, pentru ca cineva poate fi infidel si fara sa fi facut sex.
Infidelitatile emotionale sunt adeseori doar emotionale, nu si sexuale. Un alt mit (parca agreat mai mult de catre femei) este acela ca barbatii sunt mai infideli.
Si adevarul adevarat este ca femeile, ca si barbatii zilelor noastre, isi disputa pozitia de lideri.
O alta idee falsa este aceea ca, daca cineva a inselat o data, va mai insela din nou, si adevarul este ca sunt sanse sa se repete „istoria“ daca cei doi nu au inteles ce anume a stat la baza primei tradari.
Totusi, nu toti cei care au fost infideli la un moment dat, aleg sa insele din nou. Un alt mit este ca cineva care insala, doreste neaparat sa isi paraseasca partenerul/partenera, iar adevarul este ca nu toti infidelii vor sa divorteze sau sa se desparta – cel mai adesea, cocheteaza cu ideea de a ramane in ambele relatii si, de multe ori, daca nu se fac presiuni asupra lor, vor alege sa ramana.
Exista o infidelitate feminina si una masculina?
R.C.: Poate ca da. Barbatii par inclinati sa se implice mai mult fizic decat emotional, in timp ce femeile pun mai mare pret pe conectarea emotionala si pe sentimentul de apartenenta.
Barbatii tind sa traiasca mai mult experiente sexuale intense decat femeile.
Femeile au tendinta de a se deconecta de la relatia de cuplu inainte de a incepe o infidelitate, in timp ce barbatii au tendinta de a se deconecta si implica emotional in cealalta relatie, ca rezultat al relatiei extraconjugale.
Femeile tind sa caute siguranta, protectie, putere si resurse financiare, in timp ce barbatii raman cautatorii tineretii, ai frumusetii si „chimiei“ sexuale.
Ca sa poata pleca de acasa peste noapte, barbatii aleg mai des sa minta ca a aparut o deplasare sau o delegatie de doua zile pe undeva prin tara, in timp ce femeile au tendinta de a se justifica cu vizita la o ruda bolnava sau o prietena aflata in suferinta sau chiar vreun pelerinaj pe la vreo manastire…
Femeia infidela pare sa fie mai inclinata sa se indragosteasca de barbatul cu care insala, in timp ce barbatul infidel isi poate face planuri pe termen scurt sau mediu.
Exista in continuare standarde diferite de a judeca comportamentul de a fi infidel, adica se trece in continuare mult mai usor peste infidelitatea barbatului (,,ce sa-i faci, ochii vad, inima cere!“), scuzandu-i-se acestuia adeseori comportamentul; in schimb, alegerea femeii de a fi infidela este criticata, blamata si suporta consecinte grele, mai ales daca este si in rolul de mama.
Femeile sunt inclinate sa divorteze dupa un episod de infidelitate, in timp ce barbatii prefera sa nu se intample niciun seism.
Ramane inca in viata stereotipul ,,femeia este de vina pentru aparitia infidelitatii, si barbatul este slab si vulnerabil la nurii femeii…“