Now Reading
Parteneri de cursa lunga

Parteneri de cursa lunga

Revista Psychologies

zcristina si constantin, dosar parteneriUnii se iubesc timp de 5 luni apoi se despart. Altii se despart dupa trei ani… sapte ani… Nu exista statistici care sa prezica succesul sau esecul unui cuplu. Dar daca acesta rezista, succesul e rezultatul efortului amandurora.

Dragoste intensa, afectiune, parteneriat, prietenie indragostita, echipa. Sunt tot atatea cuvinte prin care un cuplu „rodat” isi descrie relatia. Pe unii ii unesc aceleasi preferinte. Le plac aceleasi filme, carti sau destinatii de vacanta. Pe altii ii tine impreuna combinatia temperamentelor diferite. Daca unul „explodeaza” din nimic si celalalt e calm si potolit, energiile lor se pot echilibra.

Fiecare spune, dupa un timp, ca cel langa care a ales sa-si petreaca o buna parte din viata devine „cel potrivit”. Dar poate ca „potrivirea“ este, pana la urma, o chestiune de incercare si eroare, de ajustare reciproca a cuvintelor, gesturilor si preferintelor pana se ajunge la aceeasi lungime de unda. „Iubirea nu inseamna doar sa privesti pe cineva, inseamna sa priveasca amandoi in aceeasi directie”, spunea Saint-Exupery. Si daca acest panseu este adevarat, cu siguranta privirile partenerilor nu s-au indreptat spontan in aceeasi directie. Iubirea matura este iubirea incercata.

„Dragostea nu domina, ea cultiva”, spunea si Goethe. Munca aceasta de cultivare permanenta a sinelui (pentru a nu-l rani pe celalalt si pentru a-l intelege) si alimentarea afectiunii reciproce il inspirau pe poet. Astazi, cand valorile stabilitatii sufera, cand ni se spune cum sa traim clipa cu orice pret, iubirea profunda se resimte si ea. Pentru ca este un comportament care se invata si se intareste. Iata cum au reusit cateva cupluri sa o gaseasca si sa o pastreze.

Cristina si Constantin, de 12 ani impreuna
„Imi da incre­dere in mine“

Cristina: Costi e un tip activ, vrea sa fie primul intotdeauna. El este cel care propune, el demareaza. Imi place mult aceasta competi­ti­vi­tate, dorinta lui enorma de reu­si­ta. Se teme sa piarda, pentru ca este un impulsiv si un tempera­men­tal… Dar firile noastre se completeaza bine. Eu sunt cea care initiaza comunicarea. Incerc sa-i explic foarte calm ce imi doresc eu. Ii dau exemple, ii prezint avanta­jele pe care le putem obtine impreuna si cu rabdare si tact, de cele mai multe ori ajungem la un compromis.

Eu il temperez c¢nd vine vorba sa luam impreuna o decizie la care Costi „se arunca”. Mai este ceva: eu sunt o mare timida. Costi este un sociabil. In multe situatii el e cel care imi da incredere in mine. Imi mai place ca el are in chip natural impulsul de a ma proteja. Si simtul umorului… Ce ma irita la el? Faptul ca ii sare tandara repede. Dar tot eu il tem­perez, pentru ca e permeabil la sugestiile mele. Eu sunt Balanta si el e un Sagetator aprig.

Constantin:
Noi doi ne echili­bram excelent din punct de vedere emotional. Cristina e diplomata si calculata, ii admir tactul, in mod deosebit. Stie sa analizeze o situa­tie mult mai atent dec¢t mine…

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top