Now Reading
Placerea este in creier

Placerea este in creier

Revista Psychologies

Viata amoroasa, Zeruya Shalev, Humanitas Fiction

 

de citit:
Viata amoroasa
Zeruya Shalev
Humanitas Fiction, 2009

Un roman torid despre sex si obsesii sentimentale al unei scriitoare in ascensiune. De citit in doi.

Orgasmul trebuie urmarit?

Unele femei sunt de parere ca orgasmul nu trebuie cautat obsesiv. El vine in mod natural, daca exisa suficient erotism, compatibilitate si afectiune. „Nu ar trebui sa fie necesar nici un efort… orgasmul se intampla pur si simplu la momentul potrivit, cand doi oameni se iubesc. Invata sa-ti accepti si sa-ti iubesti corpul si pe tine insati si vei avea orgasm.“ Altele, cu mai multe reusite, considera ca orgasmul se obtine cel mai sigur prin preluarea responsabilitatii propriei stimulari. „Eu imi creez propriul orgasm. Uneori, nici un grad de stimulare nu ma va excita, pentru ca nu vreau. Nu pot sa-i sufar deloc pe acei barbati care se lauda ca «dau» femeii un orgasm bun. Eu simt mereu ca eu sunt cea care l-a creat in mine, chiar daca el este cel care face stimularea.“ (Raportul Hite asupra sexualitatii feminine, Nemira, 2008)

A simula sau a nu simula

Explica Roxana Mischianu, medic psihiatru si sexolog

–  Uneori, pentru ca tii la partenerul tau sau pentru ca simti ca ti-ar fi lezata feminitatea, poti incerca sa simulezi orgasmul. Acest gest te poate scuti pe moment de discutii sau clipe stanjenitoare, dar, pe termen lung, are efecte negative. El poate da nastere resentimentului, racelii afective si, desigur, insatisfactiei cronice.
Roxana Mischianu detaliaza: „Unii barbatii care au venit la cabinetul meu au afirmat ca tin neaparat ca si partenera sa aiba orgasm si se simt vinovati pentru insuccesul ei, ceea ce nu este foarte confortabil. Ei nu sunt de acord cu «ofrandele» gen simulare de orgasm, ci doresc o partenera cu care sa imparta placerea.”

–  „Unele femei considera ca actul sexual poate fi foarte placut si intens, chiar daca nu culmineaza cu un orgasm. Uneori, daca iubitul meu ma penetreaza foarte, foarte profund si apoi nu se misca, simt niste valuri si unduiri extatice in tot abdomenul inferior, inauntru si inafara. Nu este un punct culminant – nici nu stiu foarte bine cum sa numesc asta –, dar cand iubitul meu ma lasa sa ma bucur pe deplin fara vreo miscare directa din partea lui, senzatia este magnifica”, astfel para descris orgasmul in Raportul Hite – Noul studiu Hite despre sexualitatea feminina (Editura Nemira, 2008)

Placerea, sub lupa biologilor

Shere Hite

Shere Hite a fost una dintre pionierele sexologiei moderne. S-a ocupat mai ales de femei si a intreprins studii aprofundate pe baza informatiilor din biologie, furnizate de Alfred Kinsey. Preocuparile ei au mers in directia semnificatiei pe care oamenii o acorda placerii sexuale si felul cum orgasmul apare, mai ales pentru femei. De exemplu, rezultatele ei au demonstrat ca 70% dintre femei nu au orgasm in stilul sexual clasic, ci mai cur¥nd prin stimulare manuala… Shere Hite a pus un accent solid pe construirea personala si culturala a erotismului uman si a „maturat” o data pentru totdeauna ideea ca femeile ar avea orgasm numai in timpul sexului si ca aceasta e modalitatea cea mai „sanatoasa” de traire a placerii erotice.

Alfred Kinsey

Alfred Kinsey a fost biolog, entomolog si zoolog american. In 1947, a fondat Institutul de Cercetare a Sexualitatii, Genului si Reproducerii. Descoperirile sale in materie de comportament erotic au fost cruciale pentru intelegerea felului cum functionam din punct de vedere sexual. Kinsey este considerat parintele sexologiei, pentru ca a pus bazele unui studiu foarte riguros al acestui domeniu. A creat „scala Kinsey” (de la 0 la 6), conform careia se stabilea, la un moment dat, orientarea sexuala a cuiva. Rapoartele Kinsey (Comportamentul sexual al barbatului, in 1948, urmat de Comportamentul sexual al femeii, in 1953) au batut recorduri de vanzari in epoca.

 

Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top