Now Reading
Scenarii „antifrica” in iubire

Scenarii „antifrica” in iubire

Revista Psychologies

cuplu, relatie, iubire
De la prima privire la o coabitare de lunga durata, viata in doi se construieste pas cu pas, renuntand rand pe rand la indoieli. Cum sa le dam de capat? Cunoscandu-l pe celalalt, depasindu-ne rezervele invatate…

De la respiratia taiata a primelor intalniri, teama pri­mei nopti, la teama vie­­tii impreuna… Frica poa­te in­terveni in fiecare moment al vietii de cuplu. Caci experienta vie­tii in doi este cea care ne bulver­sea­za cel mai mult identitatea pro­fun­da.

Con­­­­­trar prejudecatilor sau o­piniei comu­ne ca „suntem im­pre­una si gata“, un cu­plu se constituie prin a­su­marea unui risc si a u­nei ne­­­­­si­gu­ran­te. Bi­neinteles, te­­merile va­riaza in functie de var­sta, expe­rien­ta, nivelul de in­cre­dere in sine al fiecaruia dintre parteneri si planurile de viitor, nevo­ile pe care le au cei doi. Totusi, pen­tru tinerele cu­plu­ri, ca si pentru cele mai in var­sta, teama de a fi im­pre­una nu este nu­mai o frana. Da­ca la tine­rete e frica de sarcina, de responsabi­li­tati finan­ciare si nu numai, asumate impre­u­na, la ma­­­­turitate ea poate in­sem­na teama de a nu mai fi la fel de se­du­ca­tor. De unde dorinta de „ve­ri­fi­care“ a puterii de seductie in alta par­te.

Dar teama pre­zenta intr-o re­latie de cuplu poate fi adesea un mo­­tor, un indicator al e­mo­ti­i­lor noas­­­­­­tre pro­funde si un „branci“ pen­­tru a e­volua im­preuna. Proble­ma este gradul ei de intensita­te: cand de­vi­ne parali­zan­ta, poate fi fa­tala re­la­ti­ei. Mai bine sa ne cu­noas­tem aceste temeri, sa invatam sa le depasim.

Intalnirea

O sa ma sune? Au avut prima intalnire „face to face“. Doua zile dupa, ezita: „Tre­bu­ie sa-l sun? Vrea sa ne revedem?” Ea nu intelege: „De ce nu ma suna? Am facut sau am spus ce­va care i-a displacut?” In primele momente ale intalnirii, fi­ecare se da pe sine cu „imprumut” celuilalt, dar nu se „ofera”. Cea mai importanta este acum do­ri­n­­ta.

Temerile foarte ras­pan­dite – de a te plange, de a nu fi la inal­time, de a fi introvertit – sunt mai mai mult legate de povestea noas­tra personala decat de povestea ca­re incepe. Teama esentiala a noului cuplu este cea de necunoscut. Niciunul dintre parteneri nu stie unde vrea celalalt sa duca relatia. Este domeniul nesigurantei.

So­lutia: sa inveti sa ai rabdare, sa ac­cepti sa pierzi controlul din punct de vedere sentimental, sa te lasi pra­da necunoscutului. Este gus­tul unic al primelor intalniri. Urmarea povestii se va profila in­cetul cu in­cetul, conjugand ascultarea propriului sine si afirmarea sa.

Prima noapte

O sa fiu la inaltime? Vine „seara cea ma­re”. Ea se in­trea­ba: „Ma va dori? Imi va fi ru­si­ne sa ma arat goala in fata lui? Nu ii va displacea ca am cateva kilo­gra­me in plus?” Intrebarile lui sunt: „Voi fi la inaltime? O s-o satisfac?”

Primul contact al trupurilor este in­tot­deauna o sursa de neliniste. Mas­tile cad: nu mai exista trisare. Nor­male, aceste temeri insotesc do­­­­­­­­­rinta si placerea.

Pentru a nu fi obsedat/a de propria imagine, de defecte, de parerea partenerului, aminteste-ti ca dorinta nu tine de perfectiune sau de perfomanta, ci de intalnire si de impartasire. Prima noapte nu este niciodata decisiva. Exista mereu posibilitatea de a-ti lua revansa…

Relatia

Ma implic? Se vad de doua saptamani, din ce in ce mai des. El se intreaba: „Vrea o re­latie serioasa sau o sim­pla aventu­ra?” Ea se nelinisteste de­ja: „Nu este prea insistent, gata sa ma sufo­ce?” Sau, daca este prea dis­­tant: „Ma iubeste cu adevarat?”

De­­­­sigur, rolurile pot fi inversate. Cel mai a­de­­sea barbatii se plang de implicarea prea rapida a partenerei, iar ea de lipsa lui de interes pentru relatie. Dar sa fie acestea etape „o­bliga­to­rii“ ale cuplului?

Dupa un anumit moment, apare implicarea. Nu este vorba de „ a se impru­muta“, ci de „a se oferi“. Ofe­ri­rea propriei persoane, a timpului si a energiei personale, intimitatea implica reciprocitate. In acest moment al relatiei, apar motive reale de a-ti fi tea­ma de pro­pri­ile reactii, ca si de cele ale par­te­ne­ru­lui. Fiecare poate sa se arate zgar­cit cu sine sau prea generos. In fa­ta implicarii, anumite persoane a­leg fuga, din numeroase motive.

E­se­curi din trecut, incercarea de a nu urma tendinta naturala a instin­ctu­lui, sentimentul ca totul se in­­­tam­­pla prea repede.
Nu exista re­te­­te pentru a gasi adevarata dis­­­­­­­tanta. Ea se inventeaza zilnic. E­xis­­ta totusi o regula de baza: sa spui inca de la in­­­­­­ceput ce astepti de la relatia res­pec­tiva. Daca in­draz­nesti sa-ti exprimi temerile, do­rin­te­le, poti evita ne­inte­lege­rile de la inceput. Ai sa fii uimit cand ai sa descoperi nebanuitele binefaceri ale comunicarii si cat de multe lucruri interesante are sa iti spuna celalalt.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top