Scenarii „antifrica” in iubire
De la prima privire la o coabitare de lunga durata, viata in doi se construieste pas cu pas, renuntand rand pe rand la indoieli. Cum sa le dam de capat? Cunoscandu-l pe celalalt, depasindu-ne rezervele invatate…
De la respiratia taiata a primelor intalniri, teama primei nopti, la teama vietii impreuna… Frica poate interveni in fiecare moment al vietii de cuplu. Caci experienta vietii in doi este cea care ne bulverseaza cel mai mult identitatea profunda.
Contrar prejudecatilor sau opiniei comune ca „suntem impreuna si gata“, un cuplu se constituie prin asumarea unui risc si a unei nesigurante. Bineinteles, temerile variaza in functie de varsta, experienta, nivelul de incredere in sine al fiecaruia dintre parteneri si planurile de viitor, nevoile pe care le au cei doi. Totusi, pentru tinerele cupluri, ca si pentru cele mai in varsta, teama de a fi impreuna nu este numai o frana. Daca la tinerete e frica de sarcina, de responsabilitati financiare si nu numai, asumate impreuna, la maturitate ea poate insemna teama de a nu mai fi la fel de seducator. De unde dorinta de „verificare“ a puterii de seductie in alta parte.
Dar teama prezenta intr-o relatie de cuplu poate fi adesea un motor, un indicator al emotiilor noastre profunde si un „branci“ pentru a evolua impreuna. Problema este gradul ei de intensitate: cand devine paralizanta, poate fi fatala relatiei. Mai bine sa ne cunoastem aceste temeri, sa invatam sa le depasim.
Intalnirea
O sa ma sune? Au avut prima intalnire „face to face“. Doua zile dupa, ezita: „Trebuie sa-l sun? Vrea sa ne revedem?” Ea nu intelege: „De ce nu ma suna? Am facut sau am spus ceva care i-a displacut?” In primele momente ale intalnirii, fiecare se da pe sine cu „imprumut” celuilalt, dar nu se „ofera”. Cea mai importanta este acum dorinta.
Temerile foarte raspandite – de a te plange, de a nu fi la inaltime, de a fi introvertit – sunt mai mai mult legate de povestea noastra personala decat de povestea care incepe. Teama esentiala a noului cuplu este cea de necunoscut. Niciunul dintre parteneri nu stie unde vrea celalalt sa duca relatia. Este domeniul nesigurantei.
Solutia: sa inveti sa ai rabdare, sa accepti sa pierzi controlul din punct de vedere sentimental, sa te lasi prada necunoscutului. Este gustul unic al primelor intalniri. Urmarea povestii se va profila incetul cu incetul, conjugand ascultarea propriului sine si afirmarea sa.
Prima noapte
O sa fiu la inaltime? Vine „seara cea mare”. Ea se intreaba: „Ma va dori? Imi va fi rusine sa ma arat goala in fata lui? Nu ii va displacea ca am cateva kilograme in plus?” Intrebarile lui sunt: „Voi fi la inaltime? O s-o satisfac?”
Primul contact al trupurilor este intotdeauna o sursa de neliniste. Mastile cad: nu mai exista trisare. Normale, aceste temeri insotesc dorinta si placerea.
Pentru a nu fi obsedat/a de propria imagine, de defecte, de parerea partenerului, aminteste-ti ca dorinta nu tine de perfectiune sau de perfomanta, ci de intalnire si de impartasire. Prima noapte nu este niciodata decisiva. Exista mereu posibilitatea de a-ti lua revansa…
Relatia
Ma implic? Se vad de doua saptamani, din ce in ce mai des. El se intreaba: „Vrea o relatie serioasa sau o simpla aventura?” Ea se nelinisteste deja: „Nu este prea insistent, gata sa ma sufoce?” Sau, daca este prea distant: „Ma iubeste cu adevarat?”
Desigur, rolurile pot fi inversate. Cel mai adesea barbatii se plang de implicarea prea rapida a partenerei, iar ea de lipsa lui de interes pentru relatie. Dar sa fie acestea etape „obligatorii“ ale cuplului?
Dupa un anumit moment, apare implicarea. Nu este vorba de „ a se imprumuta“, ci de „a se oferi“. Oferirea propriei persoane, a timpului si a energiei personale, intimitatea implica reciprocitate. In acest moment al relatiei, apar motive reale de a-ti fi teama de propriile reactii, ca si de cele ale partenerului. Fiecare poate sa se arate zgarcit cu sine sau prea generos. In fata implicarii, anumite persoane aleg fuga, din numeroase motive.
Esecuri din trecut, incercarea de a nu urma tendinta naturala a instinctului, sentimentul ca totul se intampla prea repede. Nu exista retete pentru a gasi adevarata distanta. Ea se inventeaza zilnic. Exista totusi o regula de baza: sa spui inca de la inceput ce astepti de la relatia respectiva. Daca indraznesti sa-ti exprimi temerile, dorintele, poti evita neintelegerile de la inceput. Ai sa fii uimit cand ai sa descoperi nebanuitele binefaceri ale comunicarii si cat de multe lucruri interesante are sa iti spuna celalalt.