Seductia trece prin cap
A seduce… Ceva atat de subtil! E foarte greu sa explici acel ceva imponderabil cum e farmecul personal. Am cerut unui filozof si unui psihanalist raspunsuri despre cum se naste farmecul personal.
Psychologies: Ce inseamna a seduce?
Simona Reghintovschi: Se poate defini seductia ca o interactiune ce presupune ispita, atractie, utilizarea unui farmec subtil pentru a-l influenta pe celalalt, care participa si se lasa influentat. E actiunea reciproca de a conduce si a fi condus.
Sorin Lavric: Seductia? Sa faci pe cineva sa-si mute centrul de greutate! Sa ii lasi convingerea ca adevarata valoare e de gasit in cel care a exercitat seductia.
Sa-l faci pe celalalt sa te priveasca cu recunostinta pentru freamatul launtric pe care i l-ai provocat. Sa-l faci sa te considere simbolul unei lumi pe care n-o stie, dar pe care si-o doreste. Seductia are mereu o parte de autosugestie.
Sorin Lavric, scriitor si filozof. |
Nu e deajuns sa existe o prezenta seducatoare, mai trebuie sa te lasi in voia reveriilor. Te transpui intr-o stare de spirit despre care esti convins ca altul ti-a produs-o, cand, de fapt, ti-ai potentat-o singur. Nu inseamna ca nu poti fi sedus impotriva vointei tale. Chiar daca nu vrei sa fii sedus, se poate intampla sa fii. In schimb, se mai poate intampla sa seduci fara sa-ti fi propus asta. Te pomenesti cu un triumf pe care nu ti-l doreai.
Atentie: exista seductii care nu au nimic erotic. Orice convertire brusca, orice angajare in numele unei cauze, orice metamorfoza morala si, in genere, orice schimbare brusca in atitudinea unui om au la origine un act elementar de seductie.
E ceva innascut sau se invata?
Sorin Lavric: Inclinatia de a seduce e innascuta, cred eu. Din pacate, tehnica seductiei, nu. Ceea ce inseamna ca, pentru a fi seducator, trebuie sa inveti sa fii. Nu cred ca exista o reteta universal valabila. Fiecare, dupa cat farmec nativ are si dupa cum stie sa-l potenteze prin cizelare culturala. Dar marii seducatori sunt, din nastere, cuceritori. Nu le mai lipseste mare lucru pentru a da altora senzatia de vraja dominatoare.
Simona Reghintovschi este psihanalist. |
Exista persoane care sufera de un… deficit de seductie? Care nu pot atrage simpatia sau iubirea altora absolut deloc?
Simona Reghintovschi: Nu stiu daca se poate vorbi despre un deficit de seductie… Mai curand, un deficit de afectiune. Pentru unele persoane, relatiile care presupun apropiere pot fi inspaimantatoare, pot parea atat de pline de pericole, incat nu numai ca nu fac nimic pentru a-i aduce mai aproape pe ceilalti, dar ii si indeparteaza… Si pentru acestea, cel mai mare pericol poate ca este acela de a nu fi acceptat, de a fi respins, abandonat, umilit. Vorbesc despre oameni care, undeva in adancul lor, si-au construit un scenariu conform caruia ei nu pot fi iubiti, nu merita sa fie iubiti.