Seductia trece prin cap
Seducatorul compulsiv, cel care are nevoie de permanenta atentie erotica (sau de alt gen) ce tradeaza?
Simona Reghintovschi: Uneori, seductia poate functiona ca aparare impotriva sentimentelor dureroase de respingere, abandon si depresie. Este o incercare de a se convinge pe sine ca este atragator, dorit, iubit si plin de viata.
Sorin Lavric: Narcisism? El isi confirma mereu valoarea facand bilantul victimelor pe care le-a adunat in vitrina cu trofee de vanatoare.
Ce raport exista intre seductie si manipulare? Exista seductie in afara cuplului?
Simona Reghintovschi: Atat seductia, cat si manipularea se desfasoara in registrul puterii. Ele urmaresc influentarea celuilalt. Seducatorul se poate servi de atractia creata pentru a-si exercita puterea asupra celui sedus, asa cum face liderul, care pastreaza pentru el efectul seductiei. Sau poate renunta la propria marire si poate sa-si indrepte puterea catre scopuri mai inalte. Este cazul profesorilor, al maestrilor, care abat fascinatia discipolilor de la persoana lor, de la stiinta lor. Fara emotiile puternice simtite fata de maestru, stiinta ar fi saraca, neatragatoare.
Sorin Lavric: Seductia e ceva misterios, dupa parerea mea, o intalnim acolo unde ne asteptam mai putin. In sala de asteptare a unei gari sau in naosul unei biserici. Nu imprejurarile sunt hotaratoare, ci dispozitia in care te afli. Daca manipulare inseamna sa folosesti un om punandu-l in slujba unor interese care nu-i apartin, atunci seductia poate fi un mijloc de manipulare.
Dar sa nu confundam una cu alta. Seductiile sunt, cel mai adesea, benefice pentru cel care le traieste, deoarece il muta in alt regim spiritual: traieste mai intens si cere mai mult de la viata, caci, asa cum spuneam la inceput, a seduce inseamna a sugera altuia un nivel superior de existenta spirituala.
A consemat Iuliana Alexa
Foto: Guliver / Stone; arhiva persoanala