Sexualitatea intre sacru si profan
Brigitte Martel sugereaza, pentru un prim pas, sa ne reperam franele interioare. Acestea pot sa ia forma prejudecatilor asupra sexualitatii, provenind din esecuri, tradari, experiente dureroase care au dus la inchiderea corpului si inimii.
Apoi, cele ale partenerului: este el intr-o pozitie de judecata, inhibitie, abandon, repetitie? Fara incredere, abandonul este imposibil, iar explorarile erotice sunt destinate domina-
tiei si manipularii.
Celebreaza cuplul zi de zi
A dori intr-o mirare necontenita, care nu inceteaza. Nu. Dorinta este volatila, lunatica, misterioasa, asta face farmecul ei si pretul ei. Dar pentru a se implini sau macar pentru a nu disparea, are nevoie de un climat propice.
„Una din expresiile cele mai frumoase ale spiritualitatii este gratitudinea“, remarca Alain Hérill. „Sa multumesti Universului pentru frumusetea si fertilitatea lui te face sa fii mai aproape de cea mai buna parte a ta.
La fel se intampla cu cuplul. Dorinta moare din cauza prea multelor reprosuri sau a indiferentei distrate.“ Nu este vorba de a ne ineca reciproc intr-un val de tandrete, ci de a spune, prin ascultare, atentie, complimente, ca celalalt conteaza pentru noi.
„Energia sexuala nu pica din cer. Cu cat atmosfera cotidiana a unui cuplu este mai stimulanta si amoroasa, cu atat energia sexuala va fi mai vesela si mai creativa. Spiritualitate in sanul sexualitatii“, spune Alain Héril.
Initiaza-te in schimbul de roluri
Una din piedicile sexualitatii contemporane este, dupa Brigitte Martel, tentatia egalitarista. „Postulatul fiind ca barbatul si femeia sunt egali, si cu asta basta, trebuie sa se comporte la fel pe plan sexual. Pur si simplu, nu este posibil. Cum sa fii pasiv si activ in acelasi timp?“
Terapeuta da pacientilor sai sa faca un exercitiu destinat explorarii polaritatilor Yin (primire) si Yang (actiune) pe terenul sexualitatii.
In ceea ce ea numeste „jocul regelui si al reginei“, ii invita pe oameni sa ocupe rolul activ si pe cel pasiv, alternativ. Asta le permite partenerilor sa fie pe plan egal, dar si sa faca apel la imaginatia proprie.
Doctorita Mireille Bonierbale aminteste ca un celebru duo de sexologi americani, Masterns si Johnson, insistau pe mangaierea corpului celuilalt, care trebuia sa comunice senzatiile.
Scopul era sa invete sa isi ofere placere „cu masura“. „Ne imaginam prea adesea placerea celuilalt ca pe o prelungire a celei proprii“, constata Bonierbale. Este iluzoriu in doua sensuri.
Pentru ca barbatii si femeile sunt diferiti si pentru ca fiecare dintre noi este fructul unei constructii psihoafective unice.
Avem tendinta de a uita ceea ce este stimulant in erotism, diferenta, partea de necunoscut care ne tulbura.
Sentimentul de comuniune creste daca avem senzatia ca ne apropiem de acest univers si il impartasim, macar din cand in cand…
Creeaza un templu erotic
Rugaciunea sau relaxarea intr-un loc de cult are o savoare particulara. Aerul de acolo pare mai vibrant, linistea mai plina de sens. La fel e si in dragoste. Ceea ce face dintr-o camera pur si simplu un loc de rugaciune sau de iubire este intentia, spune Catherine Bensaid.
Nu este nevoie de transformarea camerei in palat erotic, ci de investirea ei cu o intentie particulara, aceea de a ne regasi intr-o intimitate privilegiata.
Desigur, lumanarile, aromele sau lumina slaba au ceva in plus, dar acestea nu sunt suportul concret al dorintei, ci doar intentia de a ne inchide catre lumea exterioara, profana, si de a ne deschide catre cea interioara.
Constiinta acestei aspiratii spirituale si senzuale nu poate scapa uneori de fetisizarea obiectelor, spune Brigitte Martel.
Constructia unui templu al senzualitatii este o stare de spirit, nu trebuie sa cadem in ritualizari care nu spun nimic. Uneori e necesar sa facem ceva pentru a ne desprinde de camera de culcare invadata de copii sau de jucariile lor, de televizorul care merge neincetat…