Now Reading
Simți când ești manipulat?

Simți când ești manipulat?

Avatar photo

“Dacă nu te luam eu, nu te mai lua nimeni!”

Ai auzit vreodată replica asta? Eu am aflat-o de la o clientă. Așa i-a spus “iubitul” când s-au certat.

De fapt nu era la prima abatere, o mai așezase și altădată în poziție de inferioritate atunci când o compara cu FOSTA. Și se văicărea că El nu știe de ce a ales-o pe Ea, având în vedere că nu-i ajunge nici la degetul mic al FOSTEI.

Culmea este că, în loc să-l dea afară din viața ei și să închidă bine ușa după el, Ea, cea tolerată cu toate “defectele”, se străduia și mai mult în fața Lui pentru a-i intra în voie și a nu-l dezamăgi.

De ce se întâmplă toate astea?

Pentru că stima Ei de sine, scăzută, combinată cu tupeul și aroganța Lui de a-și arăta „valoarea”, într-un mod aparte, făceau să se clatine și fărâma de încredere în sine pe care o avea.

Când au o părere negativă despre propria lor valoarea, unele persoane încearcă să o repare prin atragerea și menținerea în apropiere lor a unei persoane pe care o crede de prestigiu, seducătoare, sau plină de calități. Prin acest aranjament persoana se gândește să obțină, în mod artificial, un transfer de valoare.

S-a observat că marii seducători folosesc tactica descrisă mai sus – de a scădea intenționat stima de sine a persoanelor de care sunt interesați. Este ca și cum i-ar spune: „uite tu ai aceste defecte …, dar eu te plac și așa”. Scopul este de a demoraliza persoana în prima fază, făcând-o să se simtă inferioară. Reușește astfel să o cucerească mult mai ușor și întâmpină mai puțină rezistență în faza de apropiere.

Ce urmează într-o astfel de situație? Dependența emoțională de ambele părți.

Ea se îndoiește de capacitățile și de valoarea ei și nu vede altă soluție decât cea de a rămâne în aceasta relație (toxică) pe principiul “cine mă mai alege dacă mă părăsește?”

El, are nevoie să rămână în această relație pentru că doar așa, umilind victima, își poate satisface Ego-ul, dovedindu-și închipuita putere și superioritate. Că doar nu găsești pe toate drumurile o astfel de persoana care să te suporte și să te mai și admire.

De obicei un astfel de om are un raționament viciat, întreținut de orgoliul său fără limite. El nu realizează că valoarea lui nu este mai presus de valoarea  persoanei pe care o critică.

Că, de fapt, este partenerul de viață al celei lângă care a hotărât să trăiască. Ea reprezintă, până una-alta, genul de femeie dorit.

Cum ar veni, își critică singur alegerea. Că, dacă putea mai mult ar fi avut pe altcineva lângă el.

Din păcate, studiile în domeniu au ajuns la o concluzie surprinzătoare: cu cât ești mai inteligent, cu atât ești mai ușor de manipulat.  

O persoană inteligentă consideră că nu există adevăr absolut și încearcă să înțeleagă și perspectiva celui care o manipulează, depunând efort ca să ajunga împreună la un numitor comun.

Dar manipulatorul nu dorește așa ceva. Minte, neagă realitatea și creează în mod deliberat conflicte, din care practic se hrănește, profitând de buna-credință și de dorința de armonie a victimei sale.

Cum știi că ești manipulat(ă)?

Sunt câteva indicii :

–       Prin tot ce face îți confuzează modul în care percepi tu realitatea și începi să ai îndoieli asupra corectitudinii propriului tău raționament. Uneori ajunge să se contrazică singur, dar abilitatea cu care o face îți dă senzația că are dreptate de fiecare dată;

–       Îți induce vinovăție și te critică, chiar și atunci când te-ai străduit să-i asculți sfaturile întocmai, demonstrând că este o victimă indiferent de situație;

–       Este un maestru al vorbelor și se folosește de acest ATU pentru a-ți câștiga încrederea și admirația cu scopul de a-l urma fără șovăială. Dar, dacă te uiți mai atent vei observa o neconcordanță între teorie și acțiunile sale, de multe ori încălcându-și pricipiile pe care le impune altora;

–       Va spune multe neadevăruri astfel încât să se pună într-o lumină favorabilă în fața ta și a celorlalți;

–       Nu își asumă greșelile. Totdeauna, tu ești de vină pentru starea lui de nervozitate și tot tu ești de vină când te superi – pentru că ai așteptări exagerate de la el;

–       Orice problemă ai avea, îți va demonstra că a ta este nimic pe lângă problema lui;

–       Dacă a reușit să-ți câștige încrederea și ai apucat să i te confesezi, vei avea surpriza că va folosi acele secrete pentru a trage foloase, cu riscul de a-ți produce suferință și pagube.

Ce poți face cu astfel de oameni?

Eu aș zice să păstrezi o distanță mare față de ei. Este modul lor de a trece prin viață și de a obține tot ce-și doresc.

Chiar dacă ai intenții bune și răbdare pentru a-i ajuta să se schimbe, mai devreme sau mai târziu vei constata că ai pierdut timpul degeaba.

Știi foarte bine că oamenii nu se schimbă decât cu foarte mare greutate și doar atunci când cred ei că este necesar.

Dacă te pot ajuta pe tema acestui subiect, te rog să-mi scrii la [email protected]

Cu drag, Magdalena

P.S. Îți mulțumesc dacă trimiți acest mesaj celor care au nevoie de el !

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top