Sunt singura pentru ca…
„Toti barbatii sunt niste nulitati”, „Mai intai, copiii mei”, „Mi-e foarte bine”.
… Opt motive gresite de a alege o viata in singuratate si tot atatea remedii.
Resemnata
Cea care spune: „Nu intalnesc niciodata pe nimeni”
Ce inseamna. Adevarul e ca realmente ea nu intalneste niciodata pe nimeni. Prefera sa se declare invinsa inainte de a se angaja intr-o batalie si de a infrunta eventualul pericol al intalnirii. Atitudinea sa este un blindaj securizant, care exprima o totala lipsa de incredere in sine.
De altfel, chiar ea va marturisi: „In orice caz, nu sunt buna de nimic”. Ce fel de mama se ascunde in spatele acestei neincetate devalorizari? Una care ii tot spune: „Ai putea sa intalnesti pe cineva numai daca ai slabi, daca ai fi mai feminina, daca ai iesi mai mult…” si care-si incepe doua fraze din trei prin „sarmana mea fiica”. Pentru a-si alina suferinta, resemnata risca sa treaca de la „sunt nula” la „toti tipii sunt nuli”. Asta-i buna, e exact ce spunea si mamica ei.
Cum sa-si invinga teama? Invatand sa aiba incredere in sine si constientizandu-si propria valoare. Partenerul va aparea cand ea se va respecta pe sine.
Razboinica
Cea care spune: „Ii inspaimant pe barbati”
Ce inseamna. Bineinteles ca aceasta amazoana puternica si sigura pe sine ii inspaimanta pe barbati. Dar nimeni nu vede ca in interiorul ei se ascunde un copil ranit. Ce suferinta a fetitei incearca adulta sa tamaduiasca? Pe cine se razbuna? Pe tata, pe bunic, pe frate, pe patron, pe un fost…?
In spatele ei se afla o mama pe care a vazut-o umilita si atunci si-a promis: „Eu? Niciodata!”. Ea refuza sa tina cont de dorinta sau de nevoia ei de a forma un cuplu si investeste in exces in propria autonomie. Vrea sa fie regizorul vietii ei si crede ca nimeni nu e potrivit pentru ea. Unii o apreciaza, dar de fapt ea nu inceteaza sa oscileze intre complexul de inferioritate si cel de superioritate.
Cum sa-si invinga teama? Devenind constienta ca poate fi propria ei victima inainte de a „decapita” barbati si prin reconciliere cu ea insasi.
Independenta
Cea care spune: „Imi iubesc mult libertatea”
Ce inseamna. Munceste mult, face sport, asculta muzica, se duce la teatru si la concerte, pleaca in vacanta cu prietenele. Pe scurt, nu are niciun minut pentru ea. De fapt, problema se pune altfel: nu viata ei plina nu lasa loc unui barbat, ci faptul ca ea si-a construit-o asa pentru ca el sa nu-si gaseasca loc acolo.
De unde vine aceasta nevoie de control absolut, aceasta teama de a ceda si de a se abandona? Fara nicio indoiala din trecutul sau, din prezenta unui parinte intruziv si autoritar care avea tot timpul o atitudine inchizitoriala si ceva de judecat si de criticat. Cum micuta nu a stiut sa spuna „nu” acestei priviri inchizitoriale, adultei ii e teama ca nu stie cum sa faca fata unui barbat. Prin urmare, ea se inchide in sine si nu lasa niciun loc vacant pentru un partener.
Cum sa-si invinga teama? Intelegand ca o relatie nu este un proces judiciar. Invatand sa se relaxeze si sa conceapa viata in doi.
Romantica
Cea care spune: „Il astept pe cel mai bun”
Ce inseamna. Romantica nu a crescut. A ramas cantonata in sentimentul de omnipotenta a copilului care crede ca poate avea orice. Aceasta femeie care poate fi stralucita, performanta, lucida intr-o multitudine de domenii este in intregime oarba afectiv! Ramane blocata in turnul sau de fildes si il asteapta pe printul din povesti.
Ea isi disimuleaza teama in spatele intregului cortegiu de literatura sentimentala despre amorul sublim, dar traieste intr-o totala negare a cotidianului. Veste proasta: poate sa astepte pana i se lungesc urechile pentru ca, daca ea nu se-ndreapta spre altii, atunci nimeni nu se va indrepta spre ea. Mai ales daca nu accepta posibilitatea ca printul fermecator sa fie un om ca toti oamenii, supus greselii, ca si ea…
Cum sa-si invinga teama? Confruntandu-se cu realitatea: ducandu-se la cinematograf singura sau palavragind cu un barbat pe Yahoo Messenger.