Now Reading
Sunt singura pentru ca…

Sunt singura pentru ca…

Revista Psychologies

Platonica
Cea care spune: „Nu-mi place sexul”

Ce inseamna. Isi adora jobul, este inconjurata de prieteni, are relatii excelente cu ceilalti. Atat timp cat asta nu implica sexul. Ei nu ii e teama de dragoste, ci de sexualitate, ceva specific de altfel tuturor femeilor cu experienta sexuala redusa sau deformata. Inainte, de bine de rau, isi infruntau aceasta teama in bratele sotului lor.

Dar astazi se folosesc de un celibat perfect admis de societate pentru a-si camufla teama sub forma unui libido absent. Dar cu cat trece timpul, cu atat teama se amplifica. Mai ales ca hipersexualizarea contemporana nu poate face nimic pentru a o diminua. Dimpotriva, adauga o noua teama, cea de a nu sti cum sa raspunda la aceste norme ale sexualitatii care le incadreaza pe platonice in categoria „anormalitatii”.

Cum sa-si invinga teama? Lucrand asupra trupului si senzatiilor sale fizice prin dans, sport sau terapii corporale.

Femeia ranita
Cea care spune: „Nu mai vreau sa sufar”

Ce inseamna. Fie ca a pierdut un barbat, fie ca l-a parasit, fie ca a fost abandonata, victima asociaza dragostea cu suferinta. Sau, altfel spus, nu reuseste niciodata sa puna capat unei povesti de dragoste pe care o considera magnifica. Mai mult, are in cap un barbat idealizat, un tata, un frate, un prieten… In nicio situatie nu a stiut si nu a putut sa-si ia adio.

Ramanand in rolul de victima nu mai detine controlul vietii sale si nu mai este in stare sa fie disponibila pentru o noua aventura. Prizoniera a unei relatii idealizate, ea continua sa si-o povesteasca. Este celibatara si indisponibila.

Cum sa-si invinga teama? Lucrand asupra relatiilor ratate si admitand portia sa de responsabilitate din esecul lor.

Mama care sufera
Cea care spune: „Copiii mei nu vor accepta in veci!”

Ce inseamna. Ascunzandu-se in spatele copiilor ea isi camufleaza refuzul de a se implica, teama de intalniri. E combinatia dintre infirmiera si platonica: a fi mama e un alibi de care se foloseste pentru a nu mai fi femeie. Drama este ca le transmite si copiilor sai incapacitatea de a trai si de a iubi.

Va fi foarte greu pentru acestia sa se razvrateasca impotriva a ceea ce au luat drept dragoste, si riscul este ca ei sa aplice violenta incercand sa rupa cordonul ombilical care-i sufoca.

Cum sa-si invinga teama? Luptand impotriva bunelor sale intentii si a „bunei” constiinte materne. Incercand sa redevina ea insasi. Si intelegand ca a-ti iubi copiii inseamna sa le permiti sa-si construiasca propriile vieti. Departe de mama.

Infirmiera
Cea care spune: „Dau numai peste ratati”

Ce inseamna. Din pacate, e adevarat. Pentru ca ea crede ca nu poate fi iubita decat daca este utila. Si atunci va fi atrasa de barbatii care au tot felul de rani sentimentale, rani pe care ea va incerca sa le vindece. Insa este un binom fondat pe suferinta. Pentru ca, iubindu-l pe celalalt, ea crede ca se iubeste pe sine.

Dar celalalt este un vampir care o va deposeda de tot ce are de oferit pentru ca apoi sa o paraseasca. Se va putea consola spunandu-si: „Dupa tot ce am facut pentru el”… Aceasta idee despre dragoste este de obicei inoculata de parinti. Nu i-a spus oare mama ei: „Nu inteleg de ce esti singura. Ai totul pentru a face un barbat fericit!”. Dar aici vorbim de devotament, nu de dragoste.

Cum sa-si invinga teama? Regasindu-si capacitatea de a-si controla viata. Si in­va­tand sa slujeasca relatia, nu pe celalalt.

Violaine Gelly
Adaptare: Adriana Mocca
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top