Suntem construiti pentru cuplu
Anumiti oameni au tendinta de a da numai peste parteneri care nu le corespund. De ce?
Pentru ca inconstientul lor cauta ceva ce le scapa de sub control. Eu pot cauta inconstient sa indrept un esec sentimental anterior, de exemplu. Sau foarte multe femei se indragostesc de cate un barbat care bea, crezand ca dragostea lor foarte mare pentru el il va determina pe el sa nu mai bea.
Realitatea e alta insa. Desi lucrurile par sa se amelioreze pentru o perioada, el „nu se lasa”. Femeia aceea are de fapt ceva de demonstrat ei insesi. Ea vrea inconstient sa-si confirme ca este suficient de importanta pentru el, mai importanta decat o dependenta psihofiziologica asa cum este alcoolul, drogul etc. Este o lupta in care se foloseste de partener pentru a-si demonstra importanta proprie. Si este o lupta, repet, inconstienta, necontrolabila. E greu sa lupti cand controlezi foarte putin din proces; dar si mai greu este sa castigi…
C¢nd copiii vin pe lume ca sa salveze un cuplu, avem doua victime, adultii, si o a treia, copilul
Cum se poate evita repetarea esecului?
Primul raspuns ar fi: sa ne cunoastem mai bine. Cum? Prin terapie. Numai prin terapie. Nu cred in „iluminarile subite”, autoanalize, lecturi sau alte chestii facute pe cont propriu. Asta nu e decat amatorism si nu are eficienta.
Sa fi fost bunicii nostri parteneri mai fericiti?
Notiunea de fericire e foarte relativa si are un inteles conjunctural istoric. Fericirea, acum 100 de ani, consta in faptul ca o domnisoara ajungea „sa se marite bine”, sa aiba siguranta zilei de maine. Si atunci se punea problema iubirii, desigur, dar tendinta era mai curand sa se respecte normele societatii.
De ce nu toti reusesc sa ramana intr-un cuplu?
In primul rand, nu toti au dorinta de a avea o viata de cuplu. Mai ales de cuplu „long term“. Majoritatea considera ca e frumos sa mai copilareasca. Mai acumulam experienta, mai intram in alt cuplu etc. Apoi, dupa ce ai fost toata viata „fluturas“ (indiferent de sex) e mai greu sa ai rezistenta la frustrare. Si mai faci si comparatii: pai, mi-a fost mai bine acum doua relatii, sexual imi era mai bine, cealalta se intelegea mai bine cu mama, a treia gatea mai bine… Trebuie multa rabdare si maturitate. E greu sa atingi acest prag daca te preseaza societatea sa-ti gasesti neaparat un partener. In Romania actuala exista o presiune serioasa asupra fetelor, sa se marite. Dar constat ca, incet- incet, aceasta presiune incepe sa se relaxeze la mai multe niveluri.
Cum ati defini „cuplul sanatos”?
Drept o minune. Dar, atentie, minunile exista. In jurul nostru. Eu vorbesc de doua persoane care au fost suficient de mature, fiecare pe cont propriu si impreuna, incat sa poata construi ceva. Si am vazut destule asemenea cazuri.
interviu realizat de Iuliana Alexa.