Te iubesc, dar…
„Te iubesc doar dacă ești cuminte.”
„Te iubesc, te rog, ia-mi și mie inelul ăla…”
Îți sună cunoscut?
Se numește iubire condiționată.
Când ne dorim ca celălalt să privească, să gândească sau/ și să acționeze cum ne imaginăm noi că e bine, conform așteptărilor noastre, ei bine, atunci iubim condiționat. Atâta vreme cât îi considerăm responsabili de așteptările noastre, noi doar încercăm să ne clarificăm afecțiunea noastră. Noi, de fapt, nu iubim. Aprobăm acțiunile celuilalt doar dacă sunt conforme cu așteptările noastre, dacă nu e așa putem chiar să fim furioși, oricum sigur nu ne exprimăm acceptarea, cu atât mai mult iubirea, pentru că nu e pe placul nostru ceea ce face el.
De aceea, vorba mea e „nu e despre cine are dreptate, e mereu doar despre iubire”.
Și, pornind de aici, să vedem ce e iubirea necondiționată.
Auzim des această sintagmă. O citim, o folosim chiar, unii chiar ca o simțim, alții că sună bine. Si totuși, ce e iubirea necondiționată?
Mai întâi să vă zic despre iubirea condiționată, că vine din ego și având această componentă a aprobării, ține foarte mult de control. Eu aș zice că asta nu e iubire, dar… cine sunt eu?!
Iubirea condiționată, din punctul meu de vedere, singura iubire adevărată, este cea care vine din spirit. Este aceea care vine ușor, se exprimă pur și simplu și e cel mai natural mod în care oamenii pot conviețui. Ea nu se învață, dar se poate exersa. În fiecare zi.
Noi cu și în iubire necondiționată ne-am născut, ego-ul a adus niște elemente noi, prin sistemul și societatea în care trăim, din păcate. Ca să exprimăm iubire necondiționată, nu trebuie să fim de acord cu toată lumea, ci doar să exprimăm bunătate și compasiune pentru tot ce ne înconjoară.
Iubirea necondiționată nu e în afară, e înăuntru. Ești tu. Sunt eu. Fiecare celulă a corpului fizic e invadată, prin spiritul nostru, cu iubire necondiționată.
Iubirea necondiționată ne ține sănătoși, spiritual, fizic, mental și emotional.
Iubirea necondiționată este, de fapt, cea mai mare forță din univers. Ea e deasupra fricii, a rușinii, a sentimentului de vinovăție, a dorinței de control, deasupra oricărui resentiment, iubirea necondiționată este deasupra mâniei, a urii, a manipulării.
Cum facem să acționăm mereu din iubire necondiționată?
Noi suntem iubire necondiționată întrupată. Iubirea divină este cea la care ne putem reconecta, prin meditație. Ea nu dispare niciodată, doar noi mai întrerupem, câteodată, conexiunea cu ea.
Meditația ne poate reconecta la iubirea necondiționată ce suntem.
Respirația este cel mai simplu lucru care poate face primul pas. Poți doar să te retragi un pic din agitația lumii, să închizi un pic ochii, să respiri, punându-ți atenția pe respirație. Inspiri, expiri. Poți face doar atât.
Sau poți, cu ochii închiși, să îți imaginezi cum te eliberezi de ego, de ce nu ai nevoie în viață, în corp… Poți vizualiza asta ca un fum, care iese prin piele și se amestecă cu vântul. Apoi simți cum te relaxezi, se relaxează spatele, gâtul… continui să respiri… orice gând vine, e doar o adiere de vânt… inspiri, expiri, apoi îți imaginezi o lumină aurie cum îți pătrunde în corp, prin creștetul capului, inspiri, expiri… apoi vizualizezi această lumină aurie, cum ajunge în inima ta și cum crește și crește și radiază. Și iese din corpul tău, în raze de lumină, atingând tot cu iubire necondiționată. Orice gând apare, e doar o adiere de vânt. Inspiri, expiri…
Stai așa cât simți… Și revii, deschizi ochii și mergi prin lume, iubire necondiționată întrupată.
Mai e ceva! Dacă ai primit iubire condiționată, în copilărie, cel mai probabil acum oferi, la rândul tău, iubire condiționată. Cred că, în acest caz, terapia poate ajuta.
Mai e un mod simplu, care crește fericirea și calitatea vieții și care ajută, cred eu, și la a privi mai relaxat tot și dă mai multe șanse compasiunii și, implicit, iubirii necondiționate.
Ia o foaie de hârtie și ceva de scris și întreabă-te: Ce îți place să faci? Notează. Tot notează! Îți place să stai, pur și simplu, să privești cerul? Notează! Îți place să scrii? Notează! Și tot așa!… la final, adaugă: Fă mai mult din ce îți place să faci!
And that’s it!
Orice ai alege să faci, nu uita că tu ești iubire necondiționată! Tot ce ai de făcut e să te exprimi. Pur și simplu.
Mioara Radu a urmat, în 2011, în cadrul Noble Manhattan Romania, cursurile de Coaching, perioada de rezidențiat și de mentoring. În 2014, s-a certificat ANPC, ca Formator și Consilier în dezvoltare personală. A făcut asta, după mulți ani de lucru cu oamenii, în TV, advertising și cinematografie. Tot în 2014, după 2 ani de practică, a făcut inițierea și în lucrul cu mandale de lumină, varianta originală Ursulla Irgang. În ultimii 10 ani, a lucrat cu sine și cu ceilalți, cu ajutorul instumentelor din coaching, dar și prin mandale de lumină, meditaţie, desen, pictură, dans, vindecarea prin gândire. Din 2019, lucrează și cu copiii, ca instructor de dans și animator.