Vertijul dragostei
Dragostea, chiar daca ne procura atata placere, este un sentiment deloc usor de „gestionat”. Intra in ecuatie experientele noastre anterioare, esecurile, fricile, „razboiul” tacit dintre sexe. Cam care sa fie solutia?
Ea simte ca ar muri fara el. Sau ca i-ar suporta mai simplu moartea decat despartirea sau faptul ca el ar putea-o insela. El se simte sufocat de amorul ei nebun, intens, placut si neplacut in acelasi timp. Sunt impreuna de jumatate de an si ea ar vrea sa stie ca vor avea un viitor impreuna, ca vor avea un copil, perspectiva care lui ii da ameteli. Cate cupluri nu au trecut prin aceste etape? Desi le anticipam, desi literatura scrie despre aceste vijelioase etape, le traim la fel de dureros, indiferent cat de pregatiti ni se pare ca am fi. Solutia? Dupa o experinta de cuplu esuata alegem adesea singuratatea precauta. Si asta se intampla in ciuda formulelor de gasire a perechii ideale, unele mai originale decat altele. Aceste dificultati folosite drept scuze pentru a nu fi impreuna cu cineva nu ascund ele temeri la fel de insidioase ca lipsa totala a dragostei?
O valoare suprema
Dragostea este la baza oricarei organizari sociale, pentru ca ea este cea care face si desface cuplurile si familiile. Are, in concluzie, intotdeauna importanta.
In forul sau interior, fiecare sustine sus si tare ca dragostea lui/ei va trai si ii va determina destinul. „Trebuie sa intalnesc un barbat care sa ma iubeasca si pe care sa il iubesc, pentru a trai cu el si a deveni in sfarsit mama”, spera O., in varsta de 35-40 de ani. „Daca nu il mai iubesc, voi divorta”, spun cele care sunt deja maritate. Altfel spus, gradul de exigenta amoros a mai crescut. De-abia apare o imperfectiune, ca teama pierderii isi face aparitia. Puse in balanta compromisurile pe care le presupune o relatie, unii oameni se pot simti dezarmati. Asa cum afirma scriitoarea americana Laurie Colwin, „dragostea formeaza cupluri insolite si nu face absolut nimic apoi pentru a le veni in ajutor”. Adolescentii insisi nu scapa acestei temeri. Cu siguranta, a descoperi dragostea la aceasta varsta frageda a insemnat mereu o amenintare: aceea de a nu fi iubit de celalalt. Dar astazi, teama lor s-a intensificat. Reprezentarile pe care le au ei despre dragoste sunt modelate de filmele pe care le vad. Iar industria de gen creste anual. Inclusiv cea pornografica.
Dorintele noastre contradictorii
Diversele contradictii ale acestui sentiment ne despart de elanul amoros trait cu inocenta poate numai la varsta adolescentei. Astfel ca, mai mereu, dupa cum spune psihologul Francois de Singly, visam sa fim si „liberi si legati”, sau „liberi fiecare in parte, dar impreuna”. Atribuim cuplului si familiei valori supreme, ca surse de incarcare a bateriilor si de siguranta, ridicand in slavi autonomia individuala. Dorim sa traim o poveste de dragoste „top”, continuand sa ne dezvoltam personal. Pe de alta parte administrarea vietii amoroase ca pe un plan de cariera condamna la neincrederea in abandon, in daruirea de sine si in alte miscari ale inimii care fac sarea si piperul in dragoste. Ne-ar placea sa ne abandonam betiei amoroase, fiind foarte ocupati, amandoi, sa ne realizam social, profesional, financiar. Cum sa plonjam in dragoste cand toate astea ne cer mai multa vigilenta, control, organizare? „Societatea actuala a dezvoltat o presiune ridicata a mediului concurential care afecteaza prioritatile adultului tanar”, spune Roxana Niculescu, psiholog clinician. „Dragostea presupune un ideal fara alte nevoi si interese sociale, iar realitatea prezenta nu mai permite asezarea iubirii in primul plan al intereselor. Acest lucru implica o mai mare usurinta in alegerea si, in consecinta, in schimbarea partenerilor. De asemenea, varsta la care se intemeiaza familiile este mai inaintata, astfel ca apar din ce in ce mai des probleme de fertilitate feminina sau masculina”, incheie psihologul.
Razboiul sexelor
Aceste dificultati contemporane nu au poate nimic din angoasa fundamentala care insoteste atractia dintre barbati si femei inca din cele mai vechi timpuri. Pentru psihanalista franceza Catherine Serrurier, aceasta teama se naste dintr-o rivalitate inconstienta. O rivalitate arhaica, terifianta, ascunsa in inima dragostei, a „tandretei vorace” a sexualitatii, si pe care paritatea sociala sau politica o poate masca, cu siguranta, dar nu o poate impiedica, mai ales in cuplurile de lunga durata. „Teama de celalalt a fost ea alungata definitiv sub straturile succesive ale civilizatiei?” se intreaba ea. Nu. Psihologul conjugal observa ca femeilor le e teama sa nu sufere din cauza dependentei fata de partener, a supunerii excesive in cuplu sau de culpabilizare la serviciu, daca pleaca mai devreme la o intalnire. Barbatii se simt depasiti sau in concurenta cu partenerele lor, unii dintre ei avand o atitudine pasiva fata de femeie, investita in inconstientul lor cu rolul de… mama.
O explicatie exista: „De treizeci de ani”, afirma Catherine Serrurier, „in societatea occidentala reactia masculina in fata fricii de femeie a devenit fuga, sau strategia fugii morale, a abandonului, acolo unde altadata barbatii mascau aceasta teama prin dispret sau agresivitate”. In mediile urbane de la noi razboiul sexelor tinde sa reproduca acelasi model. Necunoasterea celuilalt sex produce frica? Cam da. La fel ca in… geopolitica, in dragoste si in cuplu necunoasterea celuilalt sex si a psihologiei specifice produce neliniste. Se adauga lipsa de constiinta de sine, nerecunoasterea propriilor dorinte profunde si contradictiile interioare. Atatea experiente care probeaza ca, uneori, teama inseamna mai ales ignoranta. Probabil ca aceasta este o veste buna, pentru ca ignoranta se poate combate. In ce priveste relatia de cuplu ar fi suficient sa incercam sa intelegem celalalt sex, pentru a trece de la o atitudine defensiva la dorinta de a invata. A invata ce? Sa ne cunoastem, sa-l cunoastem pe celalalt si sa construim astfel, pas cu pas, soclul pe care poate sa se mentina un cuplu: increderea. Suntem gata de un asemenea „santier”?
Pascale Senk
Adaptare: Iuliana Alexa
Foto: GULIVER.