Iubirea de sine: cum se manifestă și cum îţi influenţează viaţa?
Majoritatea am crescut cu ideea că, pentru a primi iubire, trebuie mai întâi să oferim. Dar uităm adesea să începem prin a ne oferi chiar nouă iubire. Iubirea de sine este o acțiune și o alegere. Este un mod de a relaționa cu persoana ta, care presupune să fii înțelegător față de greșelile tale, să înțelegi pierderile tale și să poți comunica eficient cu tine despre viață, fără să te judeci sau să te pedepsești cu asprime.
Am fost curioși și am vrut să aflăm care este părerea cititorilor noștri despre iubirea și stima de sine, așa că am adresat următoarea întrebare în mediul online:
„Ce înseamnă pentru tine iubirea de sine, cum se manifestă și cum îți influențează viața?”
„Pentru mine, să mă iubesc înseamnă să mă pun pe primul loc în viața mea. Mult timp am crezut că acest lucru înseamnă egoism, dar ulterior am realizat că până nu îmi ofer mie, nu am cum să ofer și celorlalți. Și până nu sunt eu bine cu mine, nu voi fi bine alături de nimeni.
Am învățat să mă susțin și să fiu alături de mine necondiționat, acceptându-mi greșelile și slăbiciunile. Astfel, mi-am creat mie un spațiu în care să pot crește armonios, să pot persevera. Critica și judecata este cel mai mare dușman al iubirii de sine. Ușor-ușor, m-am eliberat de acest tipar al criticii și astăzi pot spune că mă apreciez, mă validez, îmi acord susținere și încredere, fără să o mai cerșesc la cei din jurul meu. Femeia care nu se iubește mereu are nevoie de atenția și validarea celorlalți. Atunci când m-am împrietenit cu mine, a început să îmi placă de mine cu adevărat și încet-încet, am reușit să mă și iubesc. Iar asta s-a reflectat în calitatea vieții mele și în calitatea relațiilor mele. Acum, simt că totul este mai ușor. Știu să spun NU, să accept doar ceea ce rezonează cu mine și astfel, pot să fiu în armonie totală cu mine. Când am reușit să mă iubesc cu adevărat, am simțit că e cel mai frumos cadou pe care mi l-am putut face!” Diana Pîrje
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.
Alexandra Tudor este coordonator editorial pentru brandurile Learning Network şi Revista Psychologies. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi profesională, căutând mereu ca prin job-ul său să contribuie la echilibrul personal şi starea de bine, a sa şi a celor din jurul său.