Iubirea începe cu mine….
Un simbol al iubirii necondiționate este Maica Tereza care afirma că: „Nu contează cât de mult dăruim, ci cât de multă iubire punem în dăruire.”
Pornim de la următoarele două principii de bază: fiecare persoană a fost creată să iubească și să fie iubită și fiecare are nevoie de o confirmare, pentru a se simți o persoană valoroasă. Avem nevoie și de o validare din exterior prin care să simțim că suntem iubiți, apreciați și valorizați. Izvoarele esențiale ale iubirii sunt: părinții, Sinele și persoanele importante. Părinții pot fi o sursă a iubirii necondiționate, însă nici un părinte nu poate fi perfect. Este important să găsim răspunsuri personale la întrebarea: „Cum aș putea să îmi ofer iubirea de care am nevoie ca să înfloresc?”
Iubirea necondiționată este esențială pentru sănătatea noastră mintală și dezvoltare constructivă. Necondiționată înseamnă că alegem să iubim în ciuda imperfecțiunilor pe care nu ni le dorim. O persoană supraponderală își poate spune în felul următor: „Chiar dacă sunt supraponderală, cu toate acestea mă iubesc.” sau „Sunt cu adevărat bucuroasă să fiu Eu. M-aș simți și mai bine și m-aș bucura de viață și mai mult dacă aș slăbi puțin.”
Exercițiul: Jurnalul – Iubirea de sine și aprecierea (după Dr. Glenn R. Schiraldi):
- Pentru următoarele șase zile, selectează trei evenimente cu potențialul de a eroda stima ta de sine (de exemplu: observi în oglindă riduri noi pe frunte, cineva te critică sau îți pune o poreclă, ai o performanță slabă la locul de muncă, îți amintești că o persoană pe care o iubești nu te iubește).
- Ca Răspuns la fiecare Situație, alege să rostești o afirmație de tipul: „Chiar dacă…..cu toate acestea…” care exprimă iubire și apreciere. Pe urmă descrie pe următoarea pagină a jurnalului: evenimentul sau situația, afirmația folosită și efectul asupra sentimentelor tale prin selectarea acestei afirmații și repetarea ei către tine însuți. Păstrarea unui jurnal scris, consolidează această nouă abilitate.
- Este important să folosești frecvent enunțul: „Chiar dacă nu sunt perfect, cu toate acestea…”
- Acest exercițiu îți permite să trăiești evenimentele dificile cu iubire ne-condiționată și acceptare de sine.
În concluzie, iubirea de sine este învățată și dobândită prin practică zilnică. Fiecare persoană este responsabilă să își construiască iubirea de sine necondiționată și să își valorifice din plin resursele de care dispune. Putem să îi iubim pe cei din jur, autentic și sincer, pe măsură ce ne iubim și ne acceptăm necondiționat pe noi înșine.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat…, Charlie Chaplin
„În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înteles că în toate împrejurările, mă aflam la locul potrivit.
Și atunci, am putut să mă liniștesc.
Astăzi, știu că aceasta se numește… STIMA DE SINE.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniștea si suferința mea emoțională nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele.
Astăzi, știu că aceasta se numește… AUTENTICITATE.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viață diferită și am început să înțeleg că tot ceea ce mi se întamplă, contribuie la dezvoltarea mea.
Astăzi, știu că aceasta se numește… MATURITATE.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greșeală să forțez o situație sau o persoană, cu singurul scop de a obține ceea ce doresc, știind foarte bine că nici acea persoană, nici eu însumi, nu suntem pregătiți și că nu este momentul…
Astăzi, știu că aceasta se numește… RESPECT.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să mă eliberez de tot ceea ce nu era benefic… persoane, situații, tot ceea ce îmi consuma energia. La început, rațiunea mea numea asta egoism.
Astăzi, știu că aceasta se numește… AMOR PROPRIU.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să îmi mai fie teamă de timpul liber și am renunțat să mai fac planuri mari, am abandonat mega-proiectele de viitor.
Astăzi fac ceea ce este corect, ceea ce îmi place, când îmi place și în ritmul meu.
Astăzi, stiu că aceasta se numește… SIMPLITATE.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să am întotdeauna dreptate și mi-am dat seama de cât de multe ori m-am înșelat.
Astăzi, am descoperit… MODESTIA.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să retrăiesc trecutul și să mă preocup de viitor.
Astăzi, trăiesc prezentul, acolo unde se petrece întreaga viață. Astăzi, trăiesc clipa fiecarei zile.
Și aceasta se numește… PLENITUDINE.
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că rațiunea mă poate înșela și dezamăgi. Dar dacă o pun în slujba INIMII mele, ea devine un aliat foarte prețios.
Și toate acestea înseamnă… SĂ ȘTII SĂ TRĂIEȘTI CU ADEVĂRAT.
Nu trebuie să ne temem de confruntări, căci din HAOS se nasc stelele.”
Magda Mînzatu este psihoterapeut adlerian și psiholog clinician. Crede cu tărie în deviza care susține că: ,,Fiecare Om servește unui Scop Etern pe Pământ”. În activitatea psihoterapeutică, îi însoțeşte pe clienți în propria lor călătorie lăuntrică, cu răbdare, acceptare necondiționată, empatie și încurajare. În acest demers holistic, clientul va înțelege într-o nouă lumină anii formatori din copilăria timpurie. Psihoterapia adleriană își propune să sprijine clientul în redirecționarea scopurilor și convingerilor care interferează cu creșterea sa, spre dizolvarea sentimentului de inferioritate, pentru a dobândi sentimente crescânde de apartenență și interes social. Scopul psihoterapiei este de a-l ajuta pe client să își dezvolte interesul social, să contribuie la binele omenirii și să dețină curajul de a întâmpina provocările care apar continuu, prin rezolvarea cu succes a sarcinilor vieții.