Now Reading
5 avantaje psihologice pentru mesele în familie

5 avantaje psihologice pentru mesele în familie

alexandra-tudor
5-avantaje-psihologice-pentru-masele-în-familie

Majoritatea ne amintim cu plăcere de momentele din copilărie în care ne adunam cu toții în jurul mesei. Acele clipe autentice petrecute cu familia, în care părinții respirau relaxați după o zi de muncă, iar copiii povesteau bucuroși pățaniile petrecute peste zi. Iar dacă acest cadru armonios cuprindea și o bunică și-a ei mâncare delicioasă, succesul era unul garantat.

În zilele noastre, mesele au devenit o rutină, o mică parte din pauzele scurte, adesea luate chiar în fața laptopului, în timp ce mai răspundem în grabă la vreo solicitare. Cum s-a schimbat totul? Minut cu minut de grabă, am încetat să mai alocăm timp deși studiile arată că mesele în familie sunt asociate cu o mai bună funcționare a familiei, cu relații mai puternice și cu o sănătate socială și emoțională mai bună pentru părinți!

Iată 5 dintre beneficiile pe care o masă împreună cu familia le poate avea asupra voastră:

  1. Încurajează relațiile de calitate.

Mesele în familie au potențialul de a întări relațiile, deoarece acestea oferă un timp zilnic pentru ca întreaga familie să fie împreună. Pentru copiii mai mici, mesele în familie le pot oferi un sentiment de siguranță și apartenență. Într-un studiu al Universității Columbia, 71% dintre adolescenți consideră vorbitul și timpul petrecut împreună cu membrii familiei ca fiind cea mai bună parte a meselor.

  1. Promovează alegerile sănătoase în materie de mâncare.

Un sondaj din anii 2000 a constatat faptul că tinerii cu vârste cuprinse între nouă și 14 ani, care luau cina cu familiile lor, consumau frecvent mai multe fructe și legume și mai puține băuturi acidulate și alimente prăjite. Dietele lor conțineau cantități mari de nutrienți cheie, cum ar fi calciu, fier și fibre.

  1. Copiii obțin note mai bune.

Studiile au demonstrat că există o legătură semnificativă între mesele în familie și performanța academică. Un raport al CASA (The National Center on Addiction and Substance Abuse) a constatat că adolescenții care iau între cinci și șapte cine în familie pe săptămână au de două ori mai multe șanse să afirme că primesc în mare parte rezultate pozitive la școală, comparativ cu acei adolescenți care au mai puțin de trei cine în familie pe săptămână.

  1. Conduce la un nivel mai mare de fericire.

Cercetările care au examinat 5.000 de adolescenți au arătat că, atunci când copiii mănâncă cu părinții în mod regulat, au șanse mai mari să fie puternici emoțional și să aibă o sănătate mintală mai bună. Adolescenții care au mâncat, în mod obișnuit, în familie au, de asemenea, mai multe șanse să fie adaptabili, să aibă bune maniere și abilități de comunicare. Acest efect nu se limitează doar la copii – mamele care au mâncat adesea cu familiile lor s-au dovedit mai fericite și mai puțin stresate în comparație cu mamele care nu au mâncat.

  1. Eliberează stresul.

Dacă ai un loc de muncă solicitant, să găsești timp să mănânci cu familia ta te poate face să te simți mult mai puțin stresat. În 2008, cercetătorii de la Universitatea Brigham Young au efectuat un studiu asupra angajaților IBM și au descoperit că o masă în familie le-a ajutat pe mamele care lucrează să reducă tensiunea și suprasolicitarea din cadrul orelor lungi de muncă de la birou.

Te-am convins de beneficiile meselor în familie? Acum, îți prezentăm 5 rețete ușor de pregătit pe care familia ta le va savura cu plăcere.

Salată de farfalle cu somon

Ingrediente:

  • 100g farfalle Băneasa 100% grâu dur
  • 1 litru de apă
  • 1 linguriță de sare
  • 100gr mazăre congelată
  • 1 gălbenuș crud
  • 1 gălbenuș fiert
  • 1 linguriță de muștar
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri cu vârf de iaurt grecesc
  • sare și piper, după gust
  • 100gr porumb
  • 150gr somon afumat

Preparare:

Fierbem pastele într-un litru de apă clocotită, timp de 8 minute, apoi le scurgem și le clătim cu apă rece. Fierbem mazărea până ce boabele devin moi.

Pregătim maioneza dintr-un gălbenuș crud, unul fiert și o linguriță de muștar. Adăugăm o lingură de zeamă de lămâie și continuăm să mixăm, adăugând în fir subțire uleiul. Condimentăm cu sare și piper, după gust. La final, amestecăm totul împreună cu cele 3 linguri de iaurt grecesc.

Adăugăm toate ingredientele într-un bol și le amestecăm împreună cu sosul pregătit.

Descoperă rețeta integrală aici.

Ciorbă de pui cu tăiței

Ingrediente:

  • 50ml ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă albă mare
  • 300gr piept de pui tăiat cubulețe
  • 300gr mix de legume pentru ciorbă (țelină, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, ardei gras roșu, ardei gras galben, morcovi)
  • 500ml borș de putină
  • 1,5 litri apă
  • sare și piper, după gust
  • 150gr smântână de minim 20% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 100gr tăiței cuiburi cu 8 ouă Băneasa
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt

Preparare:

În oala în care preparăm ciorba (de minim 4 litri), încingem uleiul și călim ceapa tăiată cubulețe. Când ceapa devine translucidă, punem pieptul de pui tăiat cubulețe. Călim până când carnea își schimbă culoarea.

Adăugăm legumele, turnam borșul și apa. Condimentăm cu sare și piper, după gust. Lăsăm totul să fiarbă până puiul și legumele sunt moi. Când totul este fiert, amestecăm într-un bol smântâna și gălbenușurile. Punem cate puțin din zeama din ciorba și amestecăm continuu.

Adăugăm apoi tot amestecul de smântână în ciorbă, împreună cu tăițeii. Presărăm pătrunjelul tăiat mărunt și lăsăm ciorba la fiert pentru alte 5 minute. Stingem focul, o lăsăm să se liniștească timp de o oră, apoi o potrivim la gust de sare și piper.

Descoperă rețeta integrală aici.

Paste cu pui și ciuperci în sos alb

Ingrediente:

  • 250gr paste tip penne Antonio di Vaio
  • 300gr ciuperci champignon
  • 1 bucată de piept de pui
  • 200ml smântână pentru gătit
  • sare și piper, după gust
  • oregano
  • 2 căței de usturoi pisați
  • ulei de măsline

Preparare:

Tăiem ciupercile în bucăți mai mari, apoi le călim în puțin ulei de măsline. Scoatem ciupercile, apoi călim puiul. Punem ciupercile înapoi în tigaie, peste pui, și amestecăm, turnând smântâna de gătit peste acestea.

Adăugăm 2 polinice din apa în care au fiert pastele, apoi punem usturoiul pisat, asezonăm cu sare, piper și oregano. În acest timp scurgem pastele fierte al dente, conform instrucțiunilor de pe pachet.

Adăugăm pastele peste sos și amestecăm ușor. Presărăm parmezan și pătrunjel și sunt gata de servire.

Descoperă rețeta integrală aici.

Bărcuțe din ardei cu cous cous și ciuperci

Ingrediente:

  • 150gr cous cous
  • 200ml supă de legume
  • 250gr ciuperci
  • 3 fire de ceapă verde
  • 3 linguri de ulei
  • 1 cățel mare de usturoi
  • sare și piper, după gust
  • fulgi de ardei iute, după gust
  • 1 jumătate linguriță oregano uscat
  • 1 jumătate linguriță boia dulce
  • 6 ardei grași, în diverse culori
  • ulei de măsline
  • pătrunjel verde pentru decor

Preparare:

Punem cous cous-ul în supa de legume fierbinte, acoperim vasul și îl lăsăm 5 minute să absoarbă lichidul. În acest timp, tocăm ceapa verde și ciupercile, apoi le călim 1-2 minute.

Adăugăm boiaua dulce și fulgii de ardei iute și continuăm să călim pentru încă 1 minut. Presărăm cu oregano uscat, sare, piper și cățelul de usturoi pisat, amestecăm și luăm de pe foc după 30-40 secunde. Punem ciupercile peste cous cous și amestecăm până ce se omogenizează compoziția.

Spălăm ardeii, îi curățăm, apoi îi umplem cu cous cous cu ciuperci. Turnăm puțin ulei pe fundul unei tăvi, punem bărcuțele în tavă și le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30-40 minute.

Descoperă rețeta integrală aici.

Prăjitură cu iaurt și mere

Ingrediente:

  • 4 ouă
  • 100gr unt
  • 180gr zahăr
  • 1 jumătate linguriță esență de vanilie
  • 150gr iaurt grecesc
  • 400gr făină albă superioară 000
  • 1 vârf cuțit de sare
  • 1 plic praf de copt
  • 1 linguriță praf de cacao
  • 3 mere mari
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 1 plic zahăr cu scorțișoară

Preparare:

Mixăm untul cu zahărul, apoi încorporăm treptat ouăle. Adăugăm esența de vanilie și iaurtul și mixăm bine.

Adăugăm apoi făina amestecată cu un vârf de cuțit de sare și praful de copt. După ce omogenizăm compoziția, o turnăm în tavă.

Curățăm merele de coajă, le feliem, apoi le punem într-un bol cu puțină apă și sucul de la o jumătate de lămâie pentru a împiedica oxidarea lor. Așezăm feliile de măr peste aluat.

Coacem prăjitura timp de 45 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Cu 5-10 minute înainte de a scoate prăjitura, presărăm zahărul cu scorțișoară și lăsăm la cuptor până se termină timpul de coacere.

Descoperă rețeta integrală aici.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top