Now Reading
Amplă inițiativă de susținere a prematurilor și nou-născuților vulnerabili

Amplă inițiativă de susținere a prematurilor și nou-născuților vulnerabili

Revista Psychologies
Inițiativă amplă de susținere a prematurilor și nou născuților vulnerabili

Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii, cu implicarea domnului Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, la inițiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista au lansat propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc, precum și de integrare a terapiei Kangaroo Care în maternități.

Acest demers reprezintă o componentă esențială a unei serii de inițiative dedicate susținerii copiilor născuți prematur, sub denumirea „MISIUNEA VULNERABILII”. Discuțiile au avut loc în prezența unor personalități cheie în calitate de factori de decizie sau experți în domeniu. Printre aceștia s-au numărat Consilierul Prezidențial pe Sănătate, Diana Păun, senatori, deputați, secretari de stat, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), membri ai Colegiului Medicilor, medici specializați și reprezentanți ai asociațiilor dedicate sprijinirii pacienților vulnerabili.

Cu o statistică alarmantă în față – peste 20.000 de copii născuți prematur anual în țara noastră, reprezentând aproximativ 10% din totalul nașterilor – specialiștii subliniază provocările semnificative pentru sănătatea publică și sistemul neonatal. Studiul EpiCure evidențiază riscurile asociate cu prematuritatea, inclusiv o creștere a ratei de mortalitate și dizabilitate severă. De asemenea, mulți dintre acești copii se confruntă cu dificultăți în neurodezvoltare, precum întârzieri motorii, deficit cognitiv, viteză redusă de procesare, probleme de comportament și dificultăți de integrare.

Potrivit datelor prezentate și experienței specialiștilor din domeniul medical, multe dintre aceste probleme de sănătate severă pot fi semnificativ reduse sau eliminate complet atunci când copiii născuți prematur beneficiază de îngrijire adecvată, urmând un plan de intervenție și monitorizare multidisciplinară. Intervenția timpurie și terapiile integrate pot schimba în mod decisiv parcursul vieții acestor copii, marcând diferența dintre a deveni adulți integrați în societate și a fi sprijiniți pe tot parcursul vieții.

  • Carnetul Prematurului și Nou Născutului Vulnerabil

Instrumentul propus se concentrează pe monitorizarea continuă și personalizată a evoluției copiilor născuți prematur, facilitând astfel un dialog eficient și coerent între familii și echipa multidisciplinară de specialiști implicați în îngrijirea lor.  

Prin utilizarea acestui carnet, cadrele medicale vor putea urmări progresul copilului, recomanda investigații specifice și intervenții terapeutice adecvate, precum și preveni eventualele complicații. În plus, familiile vor avea la dispoziție un instrument de informare oficial, avizat de cadre medicale și ușor de urmărit.

Reprezentanții celor două asociații inițiatoare au prezentat și un exemplu vizual pentru “Carnetul Prematurului și Nou Născutului Vulnerabil”, inspirat din modelele altor state și conceput în urma unor discuții tehnice cu medici și specialiști. Forma finală a acestuia va fi dezbătută într-un cadru mai larg în întâlniri tehnice cu medici și autorități.

  • Implementarea Terapiei Kangaroo Care în maternități

Implementarea terapiei Kangaroo Care în maternitățile din România este de asemenea o inițiativă ce vine în sprijinul tuturor nou născuților, inclusiv prematurilor. Terapia Kangaroo, cunoscută și sub numele de „metoda mamă-cangur” sau „îngrijirea piele-pe-piele”, este o tehnică de îngrijire neonatală în care nou-născuții, inclusiv prematurii, sunt ținuți piele pe piele cu mama sau tatăl lor.  Terapia Kangaroo ajută la stabilizarea temperaturii corpului, stimulează alăptarea, consolidează legătura afectivă între părinte și copil, reduce stresul și plânsul, stabilizează funcțiile vitale, scade riscul de infecții și susține creșterea și dezvoltarea prematurilor.  

Ambele inițiative au fost apreciate de participanții la eveniment ca fiind pași relevanți pentru îngrijirea prematurilor și nou născuților cu patologii, urmând să fie aprofundate discuțiile la nivelul autorităților și comunității medicale. Demersul lansat și detaliat în cadrul dezbaterii devine baza unui proiect de lege pentru susținerea prematurilor și nou născuților vulnerabili.

 Evenimentul s-a desfășurat sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, în prezența și cu susținerea domnului deputat Nelu Tătaru, președinte al Comisiei, la inițiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista. 

  • Asociația Prematurilor, fondată de Diana Gămulescu, derulează programe caritabile prin donații în maternități, asigură educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 6 ani este de peste 600.000 de euro și este inițiatoare implementării terapiei “Kangaroo Care” în Romania în 23 de maternități. www.asociatiaprematurilor.ro
  •  Misiunea Asociației ABC-ul educației pentru copii, fondată de Carmen Dumitru, urmărește creșterea notorietății și a impactului terapiilor alternative, în creșterea și dezvoltarea armonioasă, din primele luni de viată a copiilor prematuri și nu numai. Asociația este afiliată clubului Acvatic Bebe Club, care încă din 2012 oferă cu succes sesiuni de educație acvatică bebelușilor, având o experiență vastă în oferirea de terapii acvatice copiilor cu diverse afecțiuni. www.abcedu.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top