Now Reading
Autismul poate trece neobservat la fete

Autismul poate trece neobservat la fete

Revista Psychologies

Un studiu citat de BBC News sugereaza ca fetele care sufera de o forma moderata de autism sunt identificate si diagnosticate mai greu decat baietii. Cercetatorii au examinat 493 de baieti si 100 de fete cu tulburari de natura autismului. Ei au descoperit ca fetele prezentau diferite simptome, dar putine dintre acestea erau dintre cele asociate in mod obisnuit cu autismul, asa cum ar fi comportamentul repetitiv.

Prezentand concluziile studiului lor la intalnirea Colegiului Regal Britanic al Psihiatrilor, cercetatorii au aratat ca aceasta simptomatologie atipica poate duce la ratarea diagnosticarii multora dintre fetitele autiste.

Datele inregistrate indica existenta a de patru ori mai multi baieti decat fete afectati de autism, dar acest studiu sugereaza ca cifrele s-ar putea sa nu corespunda realitatii.

Cei mai multi dintre copiii supusi studiului proveneau din Clinica de Tulburari Sociale si de Comunicare si din Spitalul Great Ormond Street din Londra. Lor li s-au alaturat copii din Sunderland si din Finlanda. Toti copiii au intrat in categoria autistilor cu buna functionare cognitiva. Acesti copii nu aveau autism primar, dar aveau dificultati de socializare si comunicare.

Cercetatorii au descoperit ca fetele erau mai inclinate sa dezvolte obsesii centrate asupra unor persoane si asupra relatiilor. Aceste obsesii sunt mai usor de acceptat de parinti fata de alte manifestari tipice pentru autism; in consecinta, de obicei, ei nu le raporteaza medicilor. In plus, aceste tulburari sunt mai greu de diagnosticat cu ajutorul chestionarelor folosite in mod obisnuit.

Cercetatorii concluzioneaza ca sunt necesare mai multe studii de cercetare pentru a intelege in ce fel tulburarile specifice autismului actioneaza diferit in functie de sex.

Profesorul Simon Baron-Cohen, un expert in autism de la Universitatea din Cambridge, este de acord: „Iata o problema clinica majora careia ii sunt dedicate prea putine studii. N-ar trebui sa luam de la sine inteles ca autismul sau sindromul Asperger se manifesta la fel in cazul ambelor sexe. Multi factori care indica autismul ar putea fi subestimati in diagnosticare sau chiar diagnosticati gresit in cazul fetelor. Unii asemenea factori ar putea sa nu impuna o diagnosticare.”

Dr. Judith Gould de la Sociatatea Nationala de Autism spune: „Auzim adesea despre femei care au fost diagnosticate mai tarziu, pe parcursul vietii. Felul in care autismul se manifesta la fete este foarte complex si poate sa scape diagnosticienilor. Este posibil ca, din cauza prejudecatilor si stereotipiilor, multe fete suferind de autism sa nu fie niciodata supuse unei diagnosticari si astfel sa nu primeasca sprijinul de care au nevoie, ceea ce le cauzeaza multa suferinta lor si famiilor.”

De asemenea, Dr. Judith Gould este de parere ca fetele isi mascheaza isi mai bine dificultatile in scopul integrarii sociale. „Caracteristici precum timiditatea si hipersensibilitatea – tipice autistilor – sunt adesea considerate trasaturi tipic feminine. In orice caz, cand un baiat prezinta asemenea caracteristici, ingrijorarea pare mult mai fireasca.”

Am cerut parerea unuia dintre expertii nostri, Carmen Toader, psihoterapeut cu formare in psihoterapie psihanalitica, cu multa experienta in domeniul autismului si psihozei infantile.

„Problema cu autismul este ca are mereu simptome diferite chiar si la acelasi sex, din cauza personalitatilor diferite ale copiilor. La ora actuala, ceea ce ar parea psihoza, de exemplu, este diagnosticata ca fiind autism atipic.

Am auzit din multe parti ca un copil cu probleme psihice grave primeste cate un diagnostic de la fiecare medic unde este dus (in toata lumea). Cel mai des intalnit diagnostic substitut este de hipoacuzie.

Exista o multitudine de combinatii posibile psihoza-autism si toate sunt diagnosticate ca fiind autism.

Din experienta mea, tind sa cred ca articolul sustine o opinie intemeiata.”

Adaptare: Mihaela Serea
Foto: dreamstime.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top