Cand apare noul partener
De ce opun copiii rezistenta
Refuzul de a face cunostinta cu „el“ sau cu „ea“, comportamentul agresiv, tristetea cronica… Psihologii si terapeutii de familie au o parere unanima: aceste reactii negative, frecvente, sunt o modalitate pentru copil de a comunica ceea ce nu reuseste sa spuna prin cuvinte, chiar si lucrurile pe care nu le constientizeaza.
Daca aceasta primire deloc buna trebuie sesizata, discutata cu copilul si asumata de catre parinte, acesta din urma nu trebuie totusi sa renunte la proiectul sau de viata.
Amanarea prezentarii, linistirea copilului, raspunsurile transparente la intrebarile lui sunt modalitati de calmare a crizei. Dar parintele trebuie sa spuna clar ca n-o sa-si schimbe hotararea.
Cuvintele potrivite pentru a-i spune
Daca grija de a-si menaja copiii este prezenta la majoritatea parintilor, acest lucru nu evita totusi scaparile prin exces de zel.
Florin, 38 de ani, recunoaste ca a facut mult exces de zel cand i-a prezentat fiicei sale de opt ani toate calitatile Valentinei, noua sa partenera.
„Ea m-a ascultat fara sa spuna nimic, si apoi, dintr-o data, mi-a zis aproape plangand: «Mama nu este nimeni, si ea este amuzanta si amabila. In plus, mama face prajituri bune». Am primit-o ca pe o palma si mi-a servit drept lectie.“
Atentie, deci, la portretele care flateaza prea mult si sunt percepute de catre copii ca o maniera implicita de a-l descalifica pe celalalt parinte. Pentru a se forma, copilul trebuie sa aiba o imagine buna despre ambii parinti.
De aceea, trebuie sa-l prezentam pe noul partener cu pudoare si delicatete. Castigam intotdeauna cand spunem mai putin decat atunci cand spunem mai mult.
Este bine sa-i spunem prenumele si profesia, apoi sa se cunoasca progresiv, fara sa exercitam presiune pentru a forta simpatia.
Totusi, anumite informatii trebuie comunicate cat mai repede, pentru ca altfel exista riscul ca cel mic sa se simta pus la zid.
De asemenea, el trebuie sa poata pune toate intrebarile pe care le vrea fara sa se autocenzureze.
Cele mai bune locuri pentru a face prezentarile
O alta intrebare strategica ii sacaie pe parinti: unde sa faca prezentarile? Majoritatea lor mizeaza mult pe „locul ideal“ pentru a aplana dificultatile. In realitate, esentialul este sa lasam spatiu copilului.
O masa la restaurant, o gustare acasa, o plimbare in parc. Totul este posibil, cu conditia ca fetita sau baietelul sa poata evada cand simte nevoia.
Copiii – si, posibil, si adolescentii, dispun de adevarate antene de detectare a naturaletei false, a veseliei false cat si a tuturor manevrelor de seductie folosite pentru a se face acceptat.
Unii dintre parinti asteapta vacanta de vara, cand atmosfera este ceva mai relaxata. Nu este deloc o idee rea sa profitam de aceasta perioada in care avem mai mult timp pentru noi insine si pentru altii, cand copilul nu mai are stresul scolii.
Dar, atentie: nu prezentam noul partener la micul dejun, dupa ce am petrecut noaptea impreuna, si nu ii impunem prezenta pe toata durata vacantei, sub pretextul ca asa se face mai bine cunostinta.
Editare Andreea Radulescu