Ce au nevoie copiii de la părinţi?
Adesea, ideea de a avea un copil ne poate speria ca părinți pentru că ne gândim la ceea ce ar trebui să știm, să facem, să avem în vedere, dar mai ales ne poate speria asumarea unei responsabilități pentru o altă ființă și tot ce derivă din această asumare, mai ales când unii dintre noi încă mai suntem bântuiți de propria noastră copilărie. Ne mai poate speria dependența unui copil de părintele lui și implicit, vulnerabilitatea care derivă din această dependență, cât și angajamentul pe termen lung, adesea.
Și totuși copii se nasc și cresc de milenii. Chiar și noi înșine suntem copiii de ieri. Prin urmare se poate să ne creștem și să ne educăm copiii. Nu suntem primii și nici ultimii, importantă este intenția noastră de a fi niște părinți mai buni, poate, decât părinții noștri sau niște părinți mai buni decât am fost ieri. La fel de importantă este acceptarea faptului că uneori putem greși, în ciuda intențiilor noastre pentru că nu suntem perfecți, ci perfectibili.
De ce anume au nevoie copiii noștri?
Copiii au nevoie să se dezvolte fizic, emoțional și intelectual.
Când vorbim despre dezvoltarea fizică, vorbim despre satisfacerea nevoilor bazale de îngrijire și de starea de sănătate a copilului, cât și despre stimularea dezvoltării fizice prin joc liber și activități sportive.
Când vorbim despre dezvoltarea emoțională, vorbim despre iubire, familie, prieteni, interacțiuni pozitive într-un context familial echilibrat și stabil, deci ne referim la nevoia de securizare emoțională.
În contextul dezvoltării intelectuale vorbim despre stimularea copilului, despre educarea și accesul lui la activități educative.
Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.
Jeni Chiriac este psiholog și psihoterapeut, cu o experiență vastă în domeniu de peste 15 ani. A absolvit Facultatea de psihologie la Universitatea București în anul 2004. A finalizat formarea în terapie ericksoniană, relaxare și hipnoza clinică în anul 2006 și supervizarea în anul 2008. A participat la diferite module de terapii creative în cadrul Institutului Sper (2004-2005). A urmat două module de formare în Programare Neuro-Lingvistică în perioada 2007-2008. Este specializată în sexologie, victimologie și expertiză psihologică judiciară, oferind asistenţă psihologică de specialitate (evaluare psihologică, consiliere și psihoterapie). Fiind preocupată de dezvoltarea și formarea sa profesională continuă, a participat la diferite conferințe pe teme științifice din variate domenii conexe psihologiei (domeniul medical, juridic, farmaceutic etc), finalizând și cursuri postuniversitare precum „Optimizarea performanţei profesionale prin consultanţă și coaching cognitiv-comportamental” sau master în sexologie, UMF Cluj-Napoca (2008-2010). Este preocupată de promovarea psihologiei și asistenţei psihologice în Romania, oferind din 2007 interviuri și participând la diferite emisiuni televizate pe teme sociale și nu numai. În prezent este formator în cadrul Institutului de psihologie judiciară și președintele Patronatului Psihologilor cu drept de liberă practică, zona de dezvoltare București-Ilfov (mandat pe perioadă determinată).